Αρχικά, οι ιατροδικαστές ανέφεραν ως αιτία θανάτου την «ηπατική ανεπάρκεια». Ωστόσο, όπως αναφέρει η Real News επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, μετά τις νέες έρευνες στα «πλακίδια» με τα ιστολογικά και τοξικολογικά στοιχεία της Μαλένας, βρέθηκε χημική ουσία, η οποία δεν είχε καταγραφεί στις πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει μετά τον θάνατο του παιδιού.
Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη ουσία δεν ήταν ανάμεσα στα φάρμακα που έπαιρνε η Μαλένα, η οποία σημειώνεται πως είχε διαγνωστεί με λευχαιμία.
Για την υπόθεση της μικρής Μαλένας ακολουθείται η ίδια μέθοδος που οδήγησε στην ανίχνευση της κεταμίνης στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας. Οι εξετάσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ποσοτικοποιήσης, της εξακρίβωσης δηλαδή της ποσότητας των ουσιών που βρέθηκαν στο αίμα του κοριτσιού.
Η Μαλένα εισήχθη στο νοσοκομείο στα τέλη του Μαρτίου 2019, όπου διαγνώστηκε με λεμφοβλαστική λευχαιμία. Κατέληξε μετά από αιφνίδιο θάνατο, αφού είχε ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη της χημειοθεραπεία. Πλέον ερευνάται και η φαρμακευτική αγωγή που δινόταν στο παιδί, προκειμένου να εξακριβωθεί αν η νέα ουσία χορηγήθηκε από άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Τον Απρίλιο έλαβε κεταμίνη για θεραπευτικούς λόγους η Τζωρτζίνα
Μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» του MEGA, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης απάντησε στους ισχυρισμούς του δικηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνα Παπαδόπουλου, ο οποίος υποστήριξε πως το νοσοκομείο είναι υπεύθυνο για τη χορήγηση κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα.
Ο κ. Ηλιάδης δήλωσε συγκεκριμένα πως «τα φάρμακα που έχει αναφέρει ο δικηγόρος αφορούν δοσολογίες που περιγράφονται στο διάγραμμα επειγόντων φαρμάκων της μονάδας και δεν αφορούν σε φάρμακα που έλαβε η ασθενής. Η Τζωρτζίνα είχε λάβει κεταμίνη μία φορά αυστηρά σε θεραπευτική δόση τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου του 2021 και για τη διατήρηση της καταστολής ενώ βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένη και υποστηριζόμενη μηχανικά μέσω αναπνευστήρα κατά την προσπάθεια διάσωσης του εγκεφάλου της από το κυτταροτοξικό οίδημα π0ου δημιούργησε η καρδιακή ανακοπή».
«Δίνεται αφού υπολογιστεί αυστηρά και καταγραφεί η δόση από τους Εντατικολόγους Παίδων στον χώρο της ΜΕΘ. Μετά την χρήση η αμπούλα καταγράφεται και υπογράφεται από τον ιατρό που την έδωσε. Την επόμενη μέρα ενημερώνεται το κεντρικό φαρμακείο το οποίο αντικαθιστά αμέσως την κεταμίνη έτσι ώστε η ποσότητα να παραμένει σταθερά στις 3 αμπούλες που φυλάσσονται στον χώρο κλειδωμένο μέσα στην εντατική μας», συνέχισε.
Κλήρωση Τζόκερ (22/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
«Η συνταγογράφηση της κεταμίνης γίνεται πάντα ονομαστικά και αφορά αποκλειστικά τον συγκεκριμένο ασθενή. Ο δικηγόρος δεν πρόσεξε ότι το φάρμακο που αναφέρει δεν αφορά φάρμακα που έλαβε η Τζωρτζίνα, αλλά είναι καρτέλες που τοποθετήθηκαν στο κρεβάτι της ασθενούς τις ημέρες που πρωτομπήκε στην μονάδα, και δεν αφορούν συνταγογράφηση», κατέληξε.
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων συμπλήρωσε πως «η κεταμίνη είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται όχι σε διάρκεια, αλλά στο περιβάλλον της εντατικής. Άνθρωποι ανίδεοι προσπαθούν να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά των γιατρών. Δεν θα δούμε ποτέ την κεταμίνη να χορηγείται σαν την αντιβίωση», δήλωσε σχετικά.
«Ο κ. Ηλιάδης μας λέει το πρωτόκολλο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει καταγραφεί η χρήση της. Όλα είναι καταγεγραμμένα. Ο κ. Ηλιάδης μας λέει ότι, όταν κάποιος κάνει χρήση μίας αμπούλας την καταγράφει και την αντικαθιστά για να είναι σταθερή η παρουσία της στην εντατική θεραπεία», επεσήμανε.
Ειδήσεις σήμερα
Οικονόμου στον Ε.Τ.: Αποφασιστική παρέμβαση για τις τιμές του ρεύματος
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία