Οι δικαστικές αίθουσες υποδέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια πολλούς παιδοκτόνους, από τον Μανώλη Δουρή έως τον πατέρα της μικρής Αννυς, αλλά όλες οι καταγεγραμμένες ιστορίες αφορούσαν είτε σε ένα παιδί είτε σε πράξεις που τελέστηκαν εν βρασμώ ψυχικής ορμής και δολοφονήθηκε μεμιάς ολόκληρη η οικογένεια. Η Ρούλα Πισπιρίγκου όμως διαφέρει, καθώς φέρεται ότι με ψυχρότητα και μεθοδικότητα οδήγησε στον θάνατο μέσα σε δυο χρόνια και τα τρία της παιδιά.
Η υπόθεση έχει απασχολήσει τουλάχιστον 10 εισαγγελείς και 2 ανακριτές, ενώ φαίνεται πως αν τελικά εκδοθούν παραπεμπτικά βουλεύματα, θα δικαστεί ξεχωριστά. Οπως είναι ήδη γνωστό, το σκέλος που αφορά στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Γιώργου Νούλη, ο οποίος αναμένεται στις αρχές Σεπτέμβρη να καταθέσει την πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο έχει και τον τελικό λόγο για την παραπομπή της ή μη σε δίκη.
Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, οι θάνατοι της Μαλένας και της Ιριδας, ανατέθηκαν προ ημερών στην 35η ανακρίτρια Ευγενία Τζωρτζάτου (σ.σ.: είχε χειριστεί την υπόθεση Folli Follie) η οποία αυτές τις ημέρες μελετά τον ογκώδη φάκελο της δικογραφίας. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να λάβει καταθέσεις από κάποιους μάρτυρες -εξαιρετικά δύσκολο εντός του Αυγούστου- και στη συνέχεια θα καλέσει σε απολογία την 33χρονη. Η περαίωση της ανάκρισης δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν το πρώτο σκέλος της υπόθεσης θα οδεύει προς έκδοση βουλεύματος. Κατά συνέπεια, το πιθανότερο είναι, εάν τελικά παραπεμφθεί σε δίκη η Ρούλα Πισπιρίγκου, να πραγματοποιηθούν δυο ξεχωριστά δικαστήρια.
Αδιάσειστα στοιχεία
Η νέα δίωξη, που ασκήθηκε την περασμένη Δευτέρα σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, στηρίζεται στα αδιάσειστα ιατροδικαστικά δεδομένα που καταγράφονται στην πορισματική αναφορά των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογριά, αλλά και στις μαρτυρίες νοσηλευτών και γιατρών που είχαν επαφή με τα δύο περιστατικά. Για τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας οι γιατροί περιγράφουν στις καταθέσεις τους την εικόνα μιας μητέρας που άρχισε να καλεί σε βοήθεια, όταν το παιδάκι ήταν πια παγωμένο, δηλαδή είχε πεθάνει πριν από ώρα. Μάλιστα, ένας από τους γιατρούς στην κατάθεσή του εξηγούσε ότι η εικόνα της μικρής ήταν «εικόνα διακομιδής με ασθενοφόρο από απόσταση» και όχι ενός παιδιού που μόλις του είχε συμβεί κάτι εντός νοσοκομείου. Σχετικά με τον θάνατο της Ιριδας, βρέφους 6 μηνών, από τη δικογραφία προκύπτει ότι υπήρξαν σημάδια αίματος στο στόμα του μωρού, γεγονός που πιστοποίησε κατά τους ιατροδικαστές και τους εισαγγελείς ότι ο θάνατος ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας.
Τι ισχυρίζεται
«Ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα τον θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε τη μεγάλη μου αδυναμία. Ο θάνατός της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα» είχε πει στην πρώτη της απολογία και συνεχίζει να υποστηρίζει μέχρι σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου επιχειρεί για τον θάνατο της Τζωρτζίνας να ρίξει ευθύνες στους γιατρούς και κάνει λόγο για ιατρικό λάθος «υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή». Ωστόσο, για «μπέρδεμα» και «λάθος» των γιατρών έκανε λόγο και στην περίπτωση της Μαλένας, ενώ αποδίδει τα σημάδια της Ιριδας και πάλι στις προσπάθειες ανάνηψης που έκαναν οι γιατροί.
Πάτρα: ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
» 30 Μαρτίου: Ασκείται δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για την Τζωρτζίνα.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
» 4 Απριλίου: Απολογείται και προφυλακίζεται. Διατάσσεται προκαταρτική έρευνα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας Δασκαλάκη.
» 5 Απριλίου: Η 18η ανακρίτρια ζητά άρση τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου.
» 6 Απριλίου: Δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας ο Μάνος Δασκαλάκης.
» 8 Απριλίου: Η 18η ανακρίτρια δίνει εντολή για εκταφή του τάμπλετ που θάφτηκε μαζί με την Τζωρτζίνα.
» 11 Απριλίου: Οι εισαγγελείς Ελευθεριάνος και Ανδρέου δίνουν εντολή για νέα ιατροδικαστική έκθεση, την οποία διενήργησαν οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλογριάς και για τους δύο θανάτους της Ιριδας και της Μαλένας.
» 13 Απριλίου: Η 18η ανακρίτρια προχωρά στην υποβολή αιτήματος προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητώντας να της διαβιβαστούν στοιχεία για την ουσία κεταμίνη, που εντοπίστηκε στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας.
» 15 Απριλίου: Διορίζεται έπειτα από αίτημα της ανακρίτριας στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ, η Χαρά Σπηλιοπούλου, διευθύντρια του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να υποστηρίξει το έργο της ανακρίτριας.
» 27 Απριλίου: Η ανακρίτρια διατάσσει πραγματογνωμοσύνη για τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας.
» 29 Ιουνίου: Η ανακρίτρια περαιώνει την ανάκριση για την Τζωρτζίνα. Καλείται ως ύποπτη για παροχή εξηγήσεων από τους εισαγγελείς Ανδρέου και Ελευθεριάνο.
» 13 Ιουλίου: Δίνει εγγραφές εξηγήσεις ως ύποπτη για τους θανάτους Μαλένας και Ιριδας.
» 19 Ιουλίου: Η δικογραφία επιστρέφει στην ανάκριση και ασκείται συμπληρωματική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας.
» 25 Ιουλίου: Απολογείται συμπληρωματικά η Ρούλα Πισπιρίγκου.
» 1 Αυγούστου: Ασκείται δίωξη σε βάρος της για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή για τους θανάτους Μαλένας και Ιριδας.
Ειδήσεις σήμερα
Γυναικοκτονία στο Περιστέρι: Οι πολλαπλές ταυτότητες του δολοφόνου της 17χρονης Νικολέτας
Δασωμένα χωράφια: Βήμα-βήμα η διαδικασία για τους τίτλους ιδιοκτησίας