Αυτό το φαινομενικά αθώο μήνυμα που δέχτηκε λίγους μήνες πριν σε διαδικτυακή εφαρμογή γυναίκα από τη Γλυφάδα, αρκούσε για να αδειάσει λίγη ώρα αργότερα ο τραπεζικός λογαριασμός της. Οι απατεώνες απέκτησαν πρόσβαση στους κωδικούς μίας χρήσης και στην εφαρμογή e-banking και κατάφεραν να αποσπάσουν 10.000 ευρώ, προχωρώντας σε πέντε διαφορετικές συναλλαγές.
Ηταν μόνο μία από τις 923 απάτες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2024. Αναζητώντας νέους, ευφάνταστους τρόπους εξαπάτησης, οι επιτήδειοι προσαρμόζονται, «εξελίσσονται» και άλλοτε με απλούς, άλλοτε με πολύπλοκους τρόπους συνεχίζουν να γιγαντώνουν τη δραστηριότητά τους, βάζοντας στο στόχαστρο θύματα κάθε ηλικίας και κάθε ιδιότητας. Λίγες ημέρες πριν, σε άλλη απόπειρα εξαπάτησης, άγνωστοι δράστες δημιούργησαν… λειτουργικές ιστοσελίδες, πουλώντας πλαστά εισιτήρια για το Final 4 της Ευρωλίγκας και τον τελικό του Conference League, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματα.
ΣτοιχείαΚάθε μήνα του 2024, περισσότερες από 230 απάτες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 8 απόπειρες καταγράφονται κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μαζί με άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., έχουν προχωρήσει σε συνολικά 225 εξιχνιάσεις. Οι στατιστικές δείχνουν σημαντική μείωση σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν (1.357 απάτες το πρώτο τετράμηνο του 2023), όμως, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα εξαπατημένα θύματα δεν ενημερώνουν ποτέ τις αρχές, ενώ αρκετές φορές η εξιχνίαση υποθέσεων έρχεται μήνες αργότερα.
Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο οι καταγεγραμμένες απάτες με ηλεκτρονικό υπολογιστή στην Ελλάδα έχουν φτάσει τις 10.210. Κατά μέσο όρο, 12 την ημέρα! Ο αριθμός των θυμάτων είναι πολλαπλάσιος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες χτυπούν μαζικά, εξαπατώντας ταυτόχρονα περισσότερα άτομα.
«ΜΑΪΜΟΥ» e–SHOP ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ψεύτικες προσφορές με… δόλωμα γνωστές εταιρίες
Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace, Prada. Προϊόντα από τα παραπάνω ακριβά brand name πωλούνταν για χρόνια σε τιμές προσφοράς, μέσα από δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα σε όλο τον πλανήτη. Οι ανυποψίαστοι πελάτες, που έπεσαν στην παγίδα, προχωρούσαν στην παραγγελία, όμως ουδέποτε λάμβαναν το προϊόν. Η καλοστημένη απάτη, που φέρεται να εκκινεί το 2015, αποκαλύφθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τη Security Research Labs (SR Labs), γερμανική συμβουλευτική εταιρία κυβερνοασφάλειας. Οι ελληνικές αρχές αναζητούν στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων εντός των ελληνικών συνόρων, όμως πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν μεμονωμένες και σε βάθος αρκετών ετών.
Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ έπεσαν θύματα της ηλεκτρονικής απάτης και τουλάχιστον 476.000 μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερες από 1 εκατ. «παραγγελίες»!
Το απατηλό δίκτυο ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων, με έδρα την Κίνα, φέρεται να απαριθμούσε 76.000 ιστοσελίδες e-shop και ακόμα και σήμερα, μετά την αποκάλυψη της απάτης, περισσότερα από 22.500 online καταστήματα εξακολουθούν να λειτουργούν! Οι νόμιμες πλατφόρμες πωλήσεων με τις αυθεντικές μάρκες και τα «εικονικά» καταστήματα φέρονται να είχαν πίσω τους το ίδιο σύστημα για ημιαυτόματη δημιουργία και εκκίνηση ιστότοπων, με τους επιτήδειους να καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο να εξαπατήσουν με αληθοφανείς σελίδες τους ανυποψίαστους πελάτες.
ΑΠΟ ΤΟ PHISHING ΣΤΟ… QUISHING
Τι είναι οι κακόβουλοι κωδικοί QR
«Το ηλεκτρονικό ψάρεμα εξελίσσεται και προσαρμόζεται στην εποχή». Αυτό σημειώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εδώ και λίγο καιρό συναντούν μια νέα παραλλαγή του δημοφιλούς phishing, την ευρέως διαδεδομένη μέθοδο απόκτησης πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα. Πρόκειται για το αποκαλούμενο «Quishing», δηλαδή τους κακόβουλους κωδικούς QR.
Οι κώδικες QR (κώδικες γρήγορης απόκρισης) είναι γραμμωτοί κώδικες (barcodes) δύο κατευθύνσεων, που μπορούν να σαρωθούν με έξυπνο κινητό ή με σαρωτή (scanner). Μπορούν να αποθηκεύουν μεγάλο όγκο δεδομένων, να διαβαστούν ακόμα και αν είναι μερικώς καταστραμμένοι, ανταποκρίνονται γρήγορα και με άνεση για τους χρήστες και μπορούν να σαρωθούν και σε οθόνες και σε χαρτί. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας, από τα μενού των εστιατορίων, μέχρι τις πληρωμές προϊόντων και υπηρεσιών διαδικτυακά και εκτός Διαδικτύου, καθώς και με πρόσβαση σε διάφορες ιστοσελίδες.
Ευκαιρία
Εκμεταλλευόμενοι αυτή την ευρέως διαδεδομένη χρήση των QR code, απατεώνες βρήκαν ευκαιρία να επέμβουν και να χειραγωγήσουν τη διαδικασία, ευελπιστώντας ότι απρόσεκτοι χρήστες του κωδικού θα τους δώσουν πρόσβαση, άθελά τους, σε προσωπικά δεδομένα. Είναι ενδεικτικό ότι οι επιτήδειοι σε αρκετές περιπτώσεις κολλάνε ακόμα και… αυτοκόλλητα με «πειραγμένους» QR code πάνω από τους πραγματικούς, οδηγώντας τα θύματα σε άλλες διευθύνσεις URL. Σε άλλες περιπτώσεις, επισυνάπτουν έγγραφο γεμάτο με ιούς.
Ηδη, αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διαφορετικές παραλλαγές του αποκαλούμενου ηλεκτρονικού «ψαρέματος». Μέσω του «Phishing» οι απατεώνες αρπάζουν ευαίσθητα δεδομένα, στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα (email) τα οποία περιέχουν συνδέσμους (link) ή συνημμένα έγγραφα με κακόβουλο περιεχόμενο. Αντίστοιχη λογική υπάρχει στο Vishing ή Voice Phishing (φωνητικό «ψάρεμα»), όπου οι επιτήδειοι εξαπατούν με φωνητικές κλήσεις δημιουργώντας την αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Αλλη παραλλαγή είναι το Smishing (SMS Phishing). Σε αυτή τη περίπτωση, ο απατεώνας στέλνει μήνυμα στο κινητό του χρήστη, ζητώντας επειγόντως να προβεί σε κάποια ενέργεια που θα οδηγήσει στην υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτοκίνητα: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι – Οι συχνότερες αιτίες που μένουν
Αυθημερόν οι συντάξεις από τον «νέο» ΕΦΚΑ σε δύο χρόνια
Φωτιά στις Σέρρες – Στη μάχη της κατάσβεσης και δύο αεροσκάφη