Το ψηφιακό ταμπλό θα είναι ο «εγκέφαλος» του ΕΦΚΑ, καθώς ανά πάσα στιγμή θα είναι διαθέσιμη η ασφαλιστική ιστορία των ασφαλισμένων του, οι εισφορές που πλήρωσαν είτε ως μισθωτοί είτε ως επαγγελματίες, οι οφειλές τους και, τέλος, το ποσό σύνταξης που δικαιούνται.
Το ψηφιακό ταμπλό του ΕΦΚΑ θα είναι η καρδιά του συστήματος ασφάλισης, καθώς θα έχει διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή την επισκόπηση του συνόλου των ασφαλιστικών στοιχείων, προσωπικών δεδομένων, ιδιοτήτων και ασφαλιστικών σχέσεων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του, θα παρέχει ενημέρωση στους πολίτες για την πορεία των αιτημάτων τους, θα ενημερώνει τους οφειλέτες για τα χρέη τους και τις δυνατότητες ρύθμισής τους κ.λπ.
Το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του νέου ΟΠΣ είναι έως το τέλος του 2025.
Χαρακτηριστικά
Με το νέο πληροφοριακό σύστημα:
Συντάξεις Ιανουαρίου: Ξεκίνησαν οι πληρωμές - Ποιοι παίρνουν «ζεστό» χρήμα τη Δευτέρα
- Δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ, που θα είναι η μοναδική και ενιαία πηγή άντλησης στοιχείων όλων των κατηγοριών ασφαλισμένων για διεκπεραίωση διαδικασιών όπως η είσπραξη εισφορών και η απονομή παροχών.
- Προβλέπεται η χρήση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ως μοναδικών κωδικών ταυτοποίησης των πολιτών.
- Η ασφάλιση και η διατήρηση ασφαλιστικής ικανότητας προστατευόμενου μέλους και τέκνου θα γίνονται αυτόματα χωρίς να μεσολαβούν οι άμεσα ασφαλισμένοι. Η αυτοματοποίηση θα προβλεφθεί σε νομοθετική ρύθμιση.
- Προβλέπεται πιστοποίηση της εκπροσώπησης των πολιτών από εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες. Ο λογιστής, ο δικηγόρος, ο συμβολαιογράφος, ο μηχανικός, που θα ενεργούν για λογαριασμό ασφαλισμένου, θα πρέπει πρώτα να έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα ότι έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον ασφαλισμένο-πελάτη τους για να προχωρά πιο γρήγορα η διεκπεραίωση των υποθέσεων χωρίς την εμπλοκή άλλης υπηρεσίας. Για το θέμα αυτό θα έρθει νομοθετική ρύθμιση.
Ο ΕΦΚΑ θα συνδεθεί για άντληση στοιχείων ασφαλισμένων και εργοδοτών και με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2, μέσω του οποίου θα μπορεί να διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο τις εισφορές που έχουν υποχρέωση να καταβάλουν οι επιχειρήσεις.
Σε ποια Ταμεία «τρέχει» η ψηφιοποίηση των ενσήμων
Προχωρά και η ψηφιοποίηση των χρόνων ασφάλισης πριν από το 2002. Μέχρι στιγμής έχει σαρωθεί το σύνολο του αρχείου του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ αποτελούμενο από 2,3 εκατομμύρια σελίδες και από τις 20 Μαΐου 2024 έχει εκκινήσει η σάρωση του αρχείου του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ θα μπορούν να βλέπουν όλα τους τα ένσημα από το κινητό τους και το σημαντικότερο ότι ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να εκδίδει τις συντάξεις από τον εν λόγω φορέα πολύ πιο γρήγορα, έχοντας τα ένσημα σε ψηφιακή μορφή αντί σε συρτάρια και ντουλάπες.
Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων χρηματοδοτείται με 14,9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα Ταμεία ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΤΕΑΥΕΚ, με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των ψηφιακών αρχείων τον Σεπτέμβριο του 2025. Το έργο περιλαμβάνει τη σάρωση 10,7 εκατ. σελίδων έγχαρτου αρχείου.
Για τα υπόλοιπα Ταμεία με πιο «βαριά» αρχεία αποτελούμενα από 42,7 εκατ. σελίδες ενσήμων, όπως το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, με τα εντασσόμενα σε αυτούς τους φορείς μικρότερα Ταμεία, ο ΟΑΕΕ και μέρος του αρχείου της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, η ψηφιοποίηση γίνεται με χρηματοδότηση ύψους 32,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σάρωση ξεκινά τον Ιούλιο, με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του ψηφιακού αρχείου τον Δεκέμβριο του 2025.
Τα έργα ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ είναι τα πρώτα στην Ελλάδα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.), γεγονός που περιορίζει δραστικά την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων.
Ειδήσεις σήμερα
Ευρωεκλογές: Στο 13,1 η συμμετοχή – Μείον 3% από τον Ιούνιο του 2023
Coldplay: Το συγκρότημα που «γκρέμισε» το ΟΑΚΑ – «Είμαστε ευγνώμονες» [βίντεο]