Η διάκριση αφορά επιστήμονες που κατατάσσονται στο υψηλότερο 2% του επιστημονικού πεδίου στο οποίο δραστηριοποιούνται, με κριτήριο την απήχηση του έργου τους και με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των ετεροαναφορών ή ο συντελεστής αντικτύπου (impact factor).
Ο πίνακας, που στηρίζεται στα στοιχεία της Scopus, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων περιλήψεων και παραπομπών επιστημονικών δημοσιεύσεων με κριτές, έχει δύο κατατάξεις. Η πρώτη αφορά το σύνολο του επιστημονικού έργου και της σταδιοδρομίας των επιστημόνων, ενώ η δεύτερη καταμετρά μόνο τις αναφορές που έλαβαν κατά το τελευταίο έτος αναφοράς, δηλαδή το 2023, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί κατά την 1η Αυγούστου 2024.
Με βάση το πρώτο κριτήριο, διακρίθηκε για μία ακόμη χρονιά ο καθηγητής του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Δημήτριος Χρήστου-Βαρσακέλης. «Είναι σίγουρα τιμητική η συγκεκριμένη διάκριση και είναι ενθαρρυντικό όταν το επιστημονικό μας έργο τυγχάνει σημαντικής προσοχής από τη διεθνή κοινότητα. Σκοπός βέβαια σπάνια είναι η διάκριση αυτή καθεαυτή. Οι συνάδελφοί μου, μαζί τους και εγώ, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε από αγάπη για την επιστήμη και γιατί έχουμε μεράκι γι’ αυτό που κάνουμε. Το σημαντικότερο σε σχέση με την αναγνώριση του ερευνητικού έργου, είναι ότι υπάρχουν συνάδελφοι στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο που ενίοτε χρησιμοποιούν τη δική σου συμβολή για να προσθέσουν ένα ακόμη λιθαράκι στην πρόοδο της επιστήμης», δήλωσε στον «Ε.Τ.».
Νεκρός εντοπίστηκε 25χρονος Βρετανός που έκανε κατάδυση στην Βουλιαγμένη
Τα τελευταία χρόνια, ο Δημήτριος – Χρήστου Βαρσακέλης, με διδακτορικό και μεταδιδακτορικό στο Harvard, έχει επικεντρώσει την έρευνά του στις εφαρμογές της μηχανικής μάθησης σε διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων η ιατρική και τα χρηματοοικονομικά. «Η μηχανική μάθηση είναι ένας κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος βασίζεται στα μαθηματικά και τη στατιστική, και προσπαθεί να προσδώσει στους υπολογιστές την ικανότητα να “μαθαίνουν” από δεδομένα χρησιμοποιώντας μοτίβα και παραδείγματα, χωρίς να χρειάζονται ρητές οδηγίες, ώστε να μπορούν να λύνουν σύνθετα προβλήματα», ανέφερε.
ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ
Με το ίδιο κριτήριο διακρίθηκαν επίσης οι: Αναστάσιος Οικονομίδης (καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών), Κωνσταντίνος Ταραμπάνης (καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων) και Κωνσταντίνος Ψάννης (καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής).
Αντίστοιχα, με βάση την ετήσια κατάταξη, για το έτος 2023 οι επιστήμονες που διακρίθηκαν είναι: Δημήτριος Καφετζόπουλος (επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων), Ροδούλα Τσιότσου (καθηγήτρια στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων), Φώτιος Κίτσιος (καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής), Αναστασία Κάτου (καθηγήτρια στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων), Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης (επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής) και ο διδάκτορας Χρήστος Στεργίου, ενώ διακρίθηκαν και δύο καθηγητές από την πρώτη κατηγορία και συγκεκριμένα ο Αναστάσιος Οικονομίδης (καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και ο Κωνσταντίνος Ψάννης (καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής).