«Είχα το προνόμιο να σπουδάσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκα ακούραστα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, μαζί με την υπουργό Ν. Κεραμέως, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια θα εισέλθουν σε μια απολύτως νέα εποχή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα των τελευταίων τριάμισι ετών έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Πολλοί από εσάς έχετε συνδέσει την Ελλάδα με μία χώρα που βρισκόταν διαρκώς σε κρίση. Και ήταν δικαιολογημένο που κάνατε κάτι τέτοιο, καθώς η χώρα μας πραγματικά αντιμετώπισε δυσκολίες την τελευταία δεκαετία. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση καθυστερώντας την αναχώρησή του για τη σύνοδο COP27.
H κ. Κεραμέως έκανε λόγο για την καλύτερη χρονική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με τη συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών Ιδρυμάτων και των ελληνικών πανεπιστημίων να επιτυγχάνεται χάρη στην τολμηρή νομοθεσία, στην οποία προχώρησε η χώρα, αλλά και στην απόφαση των ΗΠΑ για μία ιστορική πρωτοβουλία, την αποστολή της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας κορυφαίων Ιδρυμάτων της.
«Οι σοφοί άνθρωποι φυτεύουν ένα δέντρο και μπορεί να μη ζουν όταν αυτό θα ανθίσει. Θα είναι, όμως, εκεί για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, εκφράζοντας το όραμα των δύο πλευρών για την αρχή μιας συνεργασίας που θα προσφέρει τις επόμενες δεκαετίες πολλές ευκαιρίες.
Ηδη ελληνικά και αμερικάνικα Ιδρύματα έχουν να επιδείξουν σειρά σημαντικών συνεργασιών σε πάνω από 100 ειδικότητες, με τη μορφή αυτών να ποικίλλουν: θερινά μαθήματα, σεμινάρια, ανταλλαγή φοιτητών είναι μερικές από τις πρακτικές που θα εκμεταλλευτούν οι δύο πλευρές και θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον στους φοιτητές τους.
Η ελληνική πλευρά έχει γίνει δέκτης θερμού ενδιαφέροντος από τους ακαδημαϊκούς των αμερικανικών Ιδρυμάτων και γίνονται σημαντικές προσπάθειες να ξεπεραστούν τα οποία εμπόδια. Το αμερικανικό και το ελληνικό σύστημα χαρακτηρίζονται από δομικές διαφορές, όπως ο διαφορετικός χρόνος ολοκλήρωσης σπουδών αλλά και το δίπολο ιδιωτικής και δωρεάν εκπαίδευσης. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αναζήτηση πόρων για τη φοίτηση των Ελλήνων σπουδαστών στα αμερικάνικα ιδρύματα (σ.σ.: τα οποία έχουν υψηλά δίδακτρα), με το θέμα να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών των δύο πλευρών.
Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, έχει ήδη ανακοινωθεί η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Columbia στην Ελλάδα, το οποίο θα δεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023.
«Θα φοιτήσουν στο Yale για πάνω από 3 μήνες»
Ηδη η βούληση για συνεργασία φαίνεται ότι αρκεί για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Κέντρου Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία των πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Yale έχει ήδη καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο των διδάκτρων. Στο «τιμόνι» αυτής της συνεργασίας βρίσκονται ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, και ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, οι οποίοι μιλάνε στον «Ε.Τ.» για το πρόγραμμα ανταλλαγής μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών των δύο Ιδρυμάτων.
«Αποφασίσαμε ότι το πανεπιστήμιο που φιλοξενεί δεν θα έχει δίδακτρα. Οι Ελληνες φοιτητές θα φοιτήσουν στο Yale για διάστημα από τρεις μήνες και πάνω, θα λάβουν την ταυτότητα που φέρουν οι φοιτητές του, αλλά δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν δίδακτρα, μόνο τα έξοδα διαμονής τους», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Βασιλείου του Yale.
«Αυτή τη στιγμή μελετάμε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών σε μεταπτυχιακό επίπεδο για περίπου 10 με 20 άτομα. Σε αυτό συμμετέχουν τέσσερις σχολές από κάθε πανεπιστήμιο και οι φοιτητές θα λάβουν βεβαίωση ότι παρακολούθησαν ή πέρασαν με επιτυχία το μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Yale», αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.
«Ο ενθουσιασμός για τη συνεργασία μας είναι και από τις δύο πλευρές. Στο Yale έχουμε ενθουσιαστεί γιατί η Ελλάδα έχει τις κατάλληλες συνθήκες για την έρευνα, είναι φοβερό το μοντέλο της, ειδικά σε θέματα διαχείρισης της επιδημιολογίας, και έχει πολύ καλούς φοιτητές», συμπληρώνει ο κ. Βασιλείου.
Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Αυτή την περίοδο το Yale προετοιμάζει τη φόρμα συμπλήρωσης για συμμετοχή των Ελλήνων φοιτητών στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τους κ. Θωμαΐδη και Βασιλείου, το πρόγραμμα, εκτός από την τεράστια ζήτηση από τους φοιτητές, έχει συγκεντρώσει ενδιαφέρον και από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επιθυμεί να επενδύσει στην ερευνητική συνεργασία των δύο πανεπιστημίων.
Ειδήσεις σήμερα
Γλιτώστε σε 6 κινήσεις φόρους εισοδήματος για το 2023