Το εάν θα σκληρύνει ή όχι τη στάση της ακόμη και με… επιτίμια (πνευματικές ποινές) απέναντι στους πολιτικούς οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να συζητήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) που συνεδριάζει από σήμερα έως και την Πέμπτη στη Μονή Πετράκη. Το νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή με 175 «ναι» έχει προκαλέσει «εκρήξεις» στους κόλπους της Εκκλησίας, με αρκετούς ιεράρχες να εισηγούνται πιο ακραίες αντιδράσεις, κάτι που, ως φαίνεται, δεν βρίσκει σύμφωνο τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο.
Αυτήν τη στιγμή, δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν έντονα την Εκκλησία, σύμφωνα με την οποία ο γάμος μεταξύ ομοφύλων είναι «ανατροπή του θεσμού της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας».
Ομόφυλα ζευγάρια: Πώς θα εκφραστεί η δυσαρέσκεια των Ιεραρχών
Το πρώτο είναι πώς θα αντιμετωπίσει τους πολιτικούς που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου -πλέον νόμος του κράτους- αλλά και το πώς θα εκφράσει τη δυσάρεσκειά της και το δεύτερο τι θα πράξει όσον αφορά στη βάπτιση των παιδιών που προέρχονται απο ομόφυλο γάμο.
Με δεδομένο ότι πολλοί ιερείς και ιεράρχες πιέζουν για πιο ηχηρές αντιδράσεις, γίνονται διάφορες συζητήσεις με επίκεντρο τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στις 24 του μήνα και την 25η Μαρτίου.
Ειδικότερα, σκέψεις υπάρχουν να μην παραστεί ο κ. Ιερώνυμος στο γεύμα που διοργανώνει η Προεδρία της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν της Εκκλησίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, καθώς και να τελεστεί η δοξολογία χωρίς επισήμους. Επιπλέον, να μην παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Εκκλησιαστικές ανακρίσεις
Πάντως, όπως λέγεται, ο Αρχιεπίσκοπος δεν φαίνεται να συμφωνεί με ακραίες απόψεις, καθώς ούτε ήθελε ούτε και θέλει να δημιουργηθούν εντάσεις. Μάλιστα, ο ίδιος, μετά το περιστατικό με τον αρχιμανδρίτη που καθυστέρησε την κοπή πίτας σε εκδήλωση μέχρι να αποχωρήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, καθώς ψήφισε το νομοσχέδιο, έδωσε εντολή για τη διενέργεια εκκλησιαστικών ανακρίσεων.
«…Προφανώς, απαιτείται ενότητα στην Ιεραρχία και την Εκκλησία, ώστε να μην επιχειρηθούν διασπάσεις, πράγμα που θα ευχαριστήσει τους “εχθρούς” της. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται διασπαστικές ενέργειες, μεμονωμένες ενέργειες και επιβολές διάφορων δημόσιων επιτιμίων σε όσους ψήφισαν το νόμο. Ο τρόπος με τον οποίον θα διαχειρισθεί η Εκκλησία το πρόβλημα αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα συζήτησης και απόφασης των Συνοδικών Οργάνων της. Η Εκκλησία πρέπει να ενεργεί συντεταγμένα», γράφει σε άρθρο του ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος.
«Ολα θα εξεταστούν διεξοδικά», λέει από την πλευρά του ιεράρχης που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και υπέρ μιας πιο δυναμικής αντίδρασης από την πλευρά της Εκκλησίας που ήδη έχουν υιοθετήσει μητροπολίτες, όπως ο Πειραιώς, Σεραφείμ.
Ο κ. Σεραφείμ πρόσφατα αποφάσισε τη διακοπή κάθε κοινωνίας με βουλευτές που ψήφισαν το νόμο για τον ομόφυλο γάμο. «Διακόπτουμε την κοινωνία μας με τους ψηφίσαντας εναντίον του θείου Νόμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μην προσκαλούντες αυτούς εις οιανδήτινα εκδήλωσιν των ενοριών μας, άχρι της εμπράκτου μεταμελείας των διά της ακυρώσεως διά του Εθνικού Κοινοβουλίου του αισχίστου αυτού νομοθετήματος»,αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα της Μητρόπολης Πειραιώς.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί και για το θέμα της βάπτισης των παιδιών που προέρχονται απο ομόφυλο γάμο. Πολλοί μητροπολίτες διάκεινται θετικά στο να βαπτίζονται όταν ενηλικιωθούν, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που το αποκλείουν κατηγορηματικά.