Τα τρία αργυρά μετάλλια κέρδισαν οι Βασίλης Μαλασίδης, Δημήτρης Τσίτος και Χρήστος Λούκας και το χάλκινο ο Νικόλας Κλάδης. Μάλιστα, ο Βασίλης Μαλασίδης, που κατά τις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις πέρασε στην Ιατρική, εξασφάλισε την 41η θέση στην ατομική κατάταξη μεταξύ 220 διαγωνιζομένων από 48 χώρες. Η συγκεκριμένη θέση συνιστά την υψηλότερη ατομική διάκριση στα πέντε χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα.
Η Διεθνής Ολυμπιάδα Οικονομικών φιλοξενήθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα -συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, με τη χορηγία της Grant Thornton-, με τον Βόλο να γεμίζει νεαρές και νεαρούς από δεκάδες χώρες, πιθανώς τους νομπελίστες Οικονομικών του μέλλοντος, όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο 18χρονος Βασίλης Μαλασίδης. Αλλωστε, ο θεσμός της Ολυμπιάδας υποστηρίζεται από τον Ερικ Μάσκιν, κάτοχο του Νόμπελ Οικονομίας (2007).
Διαγωνίστηκαν και φέτος σε τρία πεδία, στα δύο πρώτα ατομικά και στο τρίτο ομαδικά: το πρώτο ήταν ο οικονομικός αλφαβητισμός («Financial Literacy»), το δεύτερο τα οικονομικά («Economics») και το τρίτο το επιχειρηματικό κομμάτι («Business Case»). Μάλιστα, στο τελευταίο αυτό πεδίο, η ελληνική ομάδα -που αποτελείτο από τους Βασίλη Μαλασίδη, Δημήτρη Τσίτο, Χρήστο Λούκα, Νικόλα Κλάδη και Δημήτρη Αναστασόπουλο- διέπρεψε, περνώντας για πρώτη φορά στον τελικό και κατακτώντας τη δεύτερη θέση.
Κάθε χρονιά, το πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στο επιχειρηματικό κομμάτι αφορά ένα θέμα της χώρας στην οποία φιλοξενείται η Ολυμπιάδα. Ετσι, φέτος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμβουλέψουν μία κατασκευαστική εταιρία ως προς το αν θα ήταν συμφέρον και αποδοτικό για την ίδια να αναλάβει το έργο της επέκτασης των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε βιομηχανικά κτίρια στον Δυτικό Βόλο μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Στο δε κομμάτι του «Financial Literacy», οι διαγωνιζόμενοι «μπήκαν» μέσω του υπολογιστή τους σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης χρηματιστηριακής αίθουσας, με την οδηγία να επενδύσουν με τον αποδοτικότερο και πιο χρήσιμο τρόπο (σε μετοχές, ομόλογα ή real estate) το αρχικό κεφάλαιο μερικών χιλιάδων ευρώ που τους διατέθηκε. O μαθητής που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε αυτήν την κατηγορία κατάφερε να πολλαπλασιάσει στα 500 εκατομμύρια ευρώ το αρχικό κεφάλαιο των λίγων χιλιάδων!
Στη φετινή προετοιμασία και συμμετοχή οι μαθητές είχαν στο πλευρό τους τους αναπληρωτές καθηγητές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρα Λουκά Ζαχείλα και δρα Αθηνά Οικονόμου.
Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο Βασίλης Μαλασίδης εξέφρασε τη χαρά του για το φετινό αποτέλεσμα, αν και, όπως είπε, πέρα από την ικανοποίηση του να λαμβάνεις μια διάκριση -η οποία δεν είναι εγγυημένη, αφού δεν μπορείς να γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα διακριθείς-, είναι η όλη εμπειρία της συμμετοχής που δημιουργεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον. «Είναι σημαντικό να έχεις την ευκαιρία να συναναστρέφεσαι με τους πιθανούς νομπελίστες του μέλλοντος. Πρακτικά, η διάκριση σε μία Ολυμπιάδα είναι σημαντική στο βιογραφικό σου για δύο ή τρία χρόνια ή για να διεκδικήσεις μία υποτροφία στο Χάρβαρντ για παράδειγμα, αλλά νομίζω ότι η μεγαλύτερη αξία αυτής της εμπειρίας είναι η συμμετοχή», εκτίμησε ο μαθητής. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαντάζεται τον εαυτό του οικονομολόγο, αφού όταν αρχίσει το νέο εξάμηνο στο πανεπιστήμιο, θα καθίσει ως πρωτοετής στα φοιτητικά έδρανα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ειδήσεις σήμερα
Με πολλές μαχαιριές δολοφονήθηκε ο 22χρονος οπαδός της ΑΕΚ από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ