Εικόνες… 2015
Μεταμόρφωση, Χαμηλό, Ειρηνικό. Τα χωριά στη μεθοριακή γραμμή Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ζουν ξανά εποχές… 2015, καθώς καθημερινά καταφθάνουν στην περιοχή ομάδες μεταναστών που αναζητούν δίοδο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κυκλώματα δουλεμπόρων οδηγούν τους «πελάτες» τους στα «τρωτά» σημεία του φράκτη, τον οποίο παρακάμπτουν και περνούν προς τη γειτονική χώρα. «Η πίεση είναι πολύ μεγάλη και αυτό επεκτείνεται σε όλα τα βόρεια σύνορά μας, ακόμη και μέσω Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.
Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στα σύνορα με τη Βουλγαρία, γύρω από τον Προμαχώνα, με μετανάστες από Μαρόκο, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, να οδηγούνται από διακινητές σε μυστικά περάσματα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την προσφυγική κρίση του 2015 το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα – Σερρών ήταν στελεχωμένο με 130 άτομα, ενώ σήμερα το προσωπικό αποτελείται από 13, με τους δουλεμπόρους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη μειωμένη παρουσία από περιπολίες στην περιοχή, για να διοχετεύσουν εκτός χώρας τα καραβάνια με το αζημίωτο. Πίεση καταγράφεται και στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπως επίσης και στα βουνά της Ροδόπης, με τους δουλεμπόρους να οδηγούν μεγάλο αριθμό μεταναστών από τον Εβρο στην Καβάλα και από εκεί στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Συλλήψεις
Μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε 35 συλλήψεις διακινητών σε περιοχές του Εβρου, με τους περισσότερους να εντοπίζονται γύρω από τα σύνορα με αυτοκίνητα-«αποθήκες» μεταναστών. Σε «άνθηση» βρίσκεται, σύμφωνα με συνοριοφύλακες, και η ευρέως διαδεδομένη χρήση των ταξί, καθώς οι δουλέμποροι «επιστρατεύουν» οδηγούς, που εκτελούν καθημερινά δεκάδες δρομολόγια, με το κόστος του ταξιδιού να ανέρχεται στα 100 ευρώ το άτομο. Οσον αφορά την «ταρίφα» για το πέρασμα των συνόρων, αυτή συνήθως ξεκινάει από τις 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση της Ειδομένης, αρκετοί μετανάστες με «ορμητήριο» τη Θεσσαλονίκη, κατευθύνονται με φορτηγά τρένα προς το σιδηροδρομικό σταθμό και πηδούν τη στιγμή που ο συρμός επιβραδύνει.
«Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα δέχεται μια έντονη και αυξημένη μεταναστευτική πίεση σε όλο το εύρος των συνόρων της. Η Τουρκία, που αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, προωθεί ποικιλοτρόπως μετανάστες και τους παραδίδει στα κυκλώματα προκειμένου να τους περάσουν σε ελληνικό έδαφος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, προσθέτοντας ότι η γειτονική χώρα άλλαξε πρακτική και «επιλέγει πλέον να συγκεντρώνει μετανάστες και να τους προωθεί σε μικρές ομάδες από πολλά σημεία».
Η δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στα χερσαία ελληνοτουρικιά σύνορα παρουσιάζει έξαρση, καθώς από τις 386 συλλήψεις που έχουν καταγραφεί τους 7 πρώτους μήνες του χρόνου, οι 312 αφορούσαν τον Εβρο. Οι 219 περιπτώσεις καταγράφηκαν το «επίμαχο» τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, κατά το οποίο είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο, όπου η στάθμη του ποταμού είχε πέσει στο… γόνατο. Το συγκεκριμένο διάστημα οι συλλήψεις διακινητών αυξήθηκαν κατά 58,7% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021, οπότε και είχαν συλληφθεί 138 διακινητές.
«Push–backs»
Οι αυξημένες ροές γύρω από την Ειδομένη έχουν προκαλέσει κινητοποίηση στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, όπου καταγράφεται αύξηση στις περιπολίες συνοριοφυλάκων αλλά και μεγάλο κύμα «push-backs». Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Κιλκίς, ο φράχτης ανοίγει καθημερινά από τη γειτονική χώρα, που επαναπροωθεί στην Ελλάδα δεκάδες παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι εντοπίζονται από τις συνοριακές αρχές κοντά στα περάσματα των διακινητών. Οι μετανάστες γίνονται ουσιαστικά «μπαλάκι» μεταξύ δουλεμπόρων και αστυνομικών της γειτονικής χώρας, που έχουν εντολή να τους επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αντίστοιχη τακτική ακολουθεί και η Βουλγαρία στις διόδους του Προμαχώνα, ενώ οι αλβανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε διαβήματα προς την Ελλάδα, με αφορμή τη δραστηριοποίηση των λαθροδιακινητών στα σύνορα.
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Ο τελικός προορισμός για τους περισσότερους μετανάστες είναι η Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα η Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων κατέγραψε τους προηγούμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ασύλου από άτομα για τα οποία υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις ότι ήταν προηγουμένως στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να θεωρείται πλέον η κύρια χώρα προέλευσης προσφύγων. Στις αρχές Ιουνίου, ο καγκελάριος, Ολαφ Σόλτς, είχε προειδοποιήσει για επιστροφή στην Ελλάδα άνω των 30.000 προσφύγων και μεταναστών, κάνοντας λόγο για «πολιτική, ηθική και νομική υποχρέωση, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου 3».
Δύσκολο καλοκαίρι
«Είναι από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια, προσπαθούμε με πολύ μεγάλο κόπο. Εγιναν οι προσλήψεις, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι ήταν ελάχιστοι για να ανταποκριθούμε», περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Εβρου. Το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου οι περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συνολικά 4.126 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από χερσαία και θαλάσσια σύνορα τους προηγούμενους 3 μήνες, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 113,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 (1.193). Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, έχουν συλληφθεί 7.484 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα, εκ των οποίων 3.554 στην περιοχή του Εβρου. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά το προηγούμενο διάστημα, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή το μεγάλο αριθμό συλλήψεων στα σύνορα, «αυτό που έχει σημασία είναι ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την τουρκική πλευρά πέφτει σε ελληνικό τοίχος».
Από Ειδομένη επιχείρησε να… δραπετεύσει ο δολοφόνος της Νικολέτας
Μέσα από τα περάσματα της Ειδομένης επιχείρησε να «εξαφανιστεί» στις αρχές Αυγούστου και ο 22χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Νικολέτας στο Περιστέρι. Αμέσως μετά την αποτρόπαιη πράξη του, ο νεαρός από το Πακιστάν επιβιβάστηκε σε τρένο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου ζήτησε βοήθεια από λαθροδιακινητές, θέλοντας να εγκαταλείψει τη χώρα πριν τον εντοπίσουν οι αστυνομικοί. Οι δουλέμποροι, τον οδήγησαν στα… «αξιόπιστα» περάσματα στο Κιλκίς, όπου μέσα σε ελάχιστες ώρες κατάφερε μαζί με 4 ακόμα ομοεθνείς του να βρουν δίοδο εκτός Ελλάδας. Στελέχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παιωνίας Κιλκίς, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν στην κατοχή τους για τις προθέσεις του 22χρονου να περάσει τα σύνορα με σκοπό να φτάσει σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, ενημέρωσαν τις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας. Περίπολα της γειτονικής χώρας εντόπισαν τελικά τον καταζητούμενο σε ομάδα παράτυπων μεταναστών νότια της πόλης των Σκοπίων και τον οδήγησαν μέχρι τα σύνορα όπου συνελήφθη από κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών, καθώς είχε ήδη εκδοθεί ένταλμα σε βάρος του.
Ειδήσεις σήμερα
Ρεύμα: Σοκάρουν τα νέα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο – Οι τιμές ανά εταιρεία και κιλοβατώρα
Δράμα: Πώς συνέβη η τραγωδία με τον νεκρό αθλητή από κεραυνό – Εικόνες ντοκουμέντο
Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά 3ετίας για 100.000 επικουρικές και τα εφάπαξ [πίνακες]