Ανάμεσα στις δεκάδες διασώσεις έχει καταφέρει να συλλάβει 112 διακινητές και 60 σκάφη τους Η τάση του φετινού καλοκαιριού δείχνει να είναι αυξητική, όπως και η στάση πολλών διακινητών φαίνεται να είναι πιο επιθετική από το παρελθόν, αποτέλεσμα των δυσκολιών που βιώνουν να εκτελέσουν τα εγκληματικά τους δρομολόγια.
Παράδειγμα, το πρόσφατο περιστατικό στη Σύμη. Το Λιμενικό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Μαραθούντα ταχύπλοο, το οποίο προσπάθησε να διαφύγει κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, έχοντας αφήσει πριν 21 μετανάστες στην ξηρά. Ο χειριστής του δεν υπάκουσε στα σήματα των αξιωματικών του Λιμενικού και προσπάθησε να διαφύγει, με τους άνδρες του Σώματος να πυροβολούν συνολικά τέσσερις φορές, δύο κατά ασφαλή τομέα και δύο κατά μηχανή, για να το ακινητοποιήσουν.
Πλησιάζοντας το ταχύπλοο, διαπίστωσαν πως ο χειριστής του σκάφους είχε ένα διαμπερές τραύμα στην κοιλιά και έτσι διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Σύμης και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ρόδου. Πρόκειται για υπήκοο Τουρκίας, ενώ μετά τις σχετικές έρευνες συνελήφθησαν οι μετανάστες στην παραλία, οι οποίοι δήλωσαν πως πλήρωσαν 4.500 ευρώ έκαστος για να φτάσουν στην Ελλάδα.
Σημαντική πίεση
Μέσα σε έναν χρόνο, από τον περσινό Ιούνιο μέχρι και τα τέλη του φετινού Ιουνίου, οι ελληνικές Αρχές έχουν καταγράψει τις αφίξεις περίπου 60.000 ανθρώπων. Το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, οι αφίξεις ήταν περίπου 21.000, σημειώνοντας μια μεγάλη αύξηση ροών -που παραμένουν ελεγχόμενες με βάση τις νέες δυνατότητες φύλαξης και διανομής στη χώρα-, ωστόσο καταδεικνύουν μια σημαντική πίεση στις μετακινήσεις πληθυσμών.
Συνεχίζουν οι παρατρεχάμενοι του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής την παραπληροφόρηση για το μειονοτικό σχολείο Ξάνθης
Σε πρόσφατη κοινή έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και του Κέντρου Μικτής Μετανάστευσης (ΚΜΜ), με τίτλο «Σε αυτό το ταξίδι κανείς δεν νοιάζεται αν θα ζήσεις ή θα πεθάνεις», καταγράφονται οι ακραίες μορφές βίας, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης όχι μόνο στις θαλάσσιες, αλλά και στις χερσαίες διαδρομές κατά μήκος της αφρικανικής ηπείρου προς τις μεσογειακές ακτές της. Τεράστια εκτιμούν πως είναι τα κενά στην παροχή προστασίας και βοήθειας που επικρατούν σε όλη τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, ωθώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να συνεχίσουν τα επικίνδυνα ταξίδια τους.
Με περισσότερους ανθρώπους να εκτιμάται ότι διασχίζουν την έρημο Σαχάρα απ’ ό,τι τη Μεσόγειο Θάλασσα -και με τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στην έρημο να πιστεύεται ότι είναι διπλάσιοι από εκείνους που συμβαίνουν στη θάλασσα-, η έκθεση ρίχνει φως στους πολύ λιγότερο γνωστούς και καταγεγραμμένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε αυτές τις χερσαίες διαδρομές.
Καλύπτοντας μια τριετή περίοδο συλλογής δεδομένων, η έκθεση προειδοποιεί επίσης για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιχειρούν αυτές τις επικίνδυνες χερσαίες διαδρομές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Αυτό είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της επιδείνωσης των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες προέλευσης και υποδοχής – συμπεριλαμβανομένων των νέων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στο Σαχέλ και το Σουδάν, του καταστροφικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών σε νέες και παρατεταμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Ανατολική Αφρική και στο Κέρας της Αφρικής, καθώς και της εκδήλωσης ρατσισμού και ξενοφοβίας που πλήττει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ
Μεταξύ των πολλών κινδύνων και μορφών κακοποιητικής μεταχείρισης που αναφέρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι τα βασανιστήρια, η σωματική βία, η αυθαίρετη κράτηση, ο θάνατος, η απαγωγή για λύτρα, η σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, η δουλεία, η εμπορία ανθρώπων, η καταναγκαστική εργασία, η αφαίρεση οργάνων, η ληστεία, οι ομαδικές απελάσεις και η επαναπροώθηση (refoulement). Εγκληματικές συμμορίες και ένοπλες ομάδες αναφέρονται ως οι κύριοι δράστες αυτών των κακοποιητικών συμπεριφορών, όπως επίσης και οι δυνάμεις ασφαλείας, η Αστυνομία, ο στρατός, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών μετανάστευσης και οι συνοροφύλακες.
Ειδήσεις σήμερα
Ολυμπιακός: Απόψε η φιέστα για τις μεγάλες κούπες με αντίπαλο τη Νότιγχαμ Φόρεστ
Bασίλισσα Ράνια: Η πρώτη εντυπωσιακή εμφάνιση μετά τη γέννηση της εγγονής της