Κατά τη διάρκεια ελέγχου της Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκε στα γραφεία της διοίκησης, κλειδωμένο σε ένα συρτάρι, ένα πιστόλι.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιείται από το πρωί έλεγχος από την Ασφάλεια Καλαμάτας στην δομή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ χτες έγινε παρόμοια έρευνα στην δομή της Χίου.
Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.
Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.
Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.
Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.
Οι έρευνες και το άδειασμα θυρίδας
Παγκράτι: Συνελήφθη 49χρονος που έβαζε τα χρήματα για την οπλαποθήκη
Οι ταυτόχρονες έρευνες από τις τρεις οικονομικές υπηρεσίες μπορεί να συγκλίνουν και η καθεμιά να στρέφει τις ενέργειες σε άλλα επίπεδα και στόχους. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ελέγξει πρόσωπα και μπορεί για παράδειγμα να μπλοκάρει λογαριασμούς ατόμων, η ΑΑΔΕ να κάνει φορολογικό και διοικητικό έλεγχο, ενώ τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την ενδιαφέρει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.
Από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος φαίνεται να εξετάζονται πληροφορίες ότι πρώην κορυφαίο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», στις 22 Νοεμβρίου πήγε σε τράπεζα της Αθήνας και κατευθύνθηκε σε τραπεζική θυρίδα, από την οποία εικάζεται ότι πήρε μέρος του περιεχομένου της, προκειμένου να το μεταφέρει σε θυρίδα άλλης τράπεζας.
Κιβωτός του Κόσμου: «Με κλείδωναν στο κλουβί και μου έδιναν χαλασμένο φαγητό» λέει 8χρονος
Σοκάρει η μαρτυρία ενός 8χρονου αγοριού, το οποίο μίλησε για τις κακοποιήσεις που υπέστη μέσα σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου.
Με τη μητέρα του, η οποία επέμενε το παιδί να ακουστεί, εμφανίστηκαν στο «Καλημέρα Ελλάδα» όπου ο 8χρονος περιέγραψε τα όσα βίωνε. Χαρακτηριστικό είναι ότι το παιδί ανέφερε ότι τον κλείδωναν στο γνωστό πλέον κλουβί, όταν έκανε αταξίες, ξεχνώντας τον στην απομόνωση για ώρες, δίνοντας του να φάει χαλασμένο φαγητό. Κατήγγειλε επίσης ότι τον είχαν χωρίσει από τα αδέρφια του και ότι είχε υποστεί σωματική βία από ανθρώπους που εργάζονταν στην Κιβωτό.
«Μια φορά με είχανε βάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου…Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι “η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί”. Γι’ αυτό με έβαλε εκεί μέσα. Ναι, το πράσινο (ενν. κλουβί) που ήταν για τα παπαγαλάκια.», είπε χαρακτηριστικά ο 8χρονος προσθέτοντας ότι ήταν κλειδωμένος για ώρες.
Έκανε επίσης αναφορά για μια γυναίκα η οποία τον χτυπούσε πολύ: «Με γρατζούναγε στη πλάτη. Όταν έκανα κάτι κακό, με γρατζούναγε… Με είχε βάλει σε ένα δωμάτιο μικρό κλειδωμένο και ένα παιδί με ένα άλλο […] με βγάλανε. 3 ώρες και μετά ήρθε, επειδή φώναζα, φώναζα.. Πέρασε μια ώρα, δυο ώρες, τρεις ώρες και με άκουσε ένα παιδί μόνο. Ήταν 17 στα 18.», αναφέροντας ότι τον βγάλανε παιδιά από το κλουβί και όχι παιδαγωγοί.
Επίσς κατήγγειλε ότι είχανε χτυπήσει και τον αδερφό του: «Ναι, πρόσωπο, μπουνιές… Κι ένας άλλος φίλος μου είχε παίξει μπουνιές με τον κύριο ( σημ: αναφέρεται σε εργαζομενο της δομης). Ένα παιδί το είχανε πετάξει κάτω με δύναμη στο κρεβάτι. Ήταν στο πάνω κρεβάτι, εγώ δεν ήθελα να κατέβω κάτω και αυτή η κυρία με τράβηξε από το πόδι και έπεσα κάτω μπρούμυτα και είχα καρούμπαλο. Δεν μπορούσα να φάω το φαγητό μου και μου το βάζανε κάθε μέρα. Μου βάζανε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Χαλασμένο. Μου το βάζανε κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα μέχρι να το φάω. Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου. Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου.», είπε το παιδάκι.
Τέλος ο 8χρονος ανέφερε ότι η μητέρα του έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο η μαμά του στη δομή και της το κλείνανε και πως κατάφερε να της εκμυστηρευθεί τα όσα έγιναν μετά από μία εβδομάδα.
Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», αφού μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συνολικά τρεις αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση. Μετά τον 19χρονο που κατήγγειλε τον επικεφαλής της δομής για προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται ακόμη δύο περιπτώσεις ανηλίκων, για τις οποίες έχει γίνει αναφορά από τρίτα πρόσωπα, τα οποία έχουν καταθέσει στις Αρχές ως μάρτυρες, πως υπέστησαν αντίστοιχες αξιόποινες συμπεριφορές.
Η διερεύνηση της υπόθεσης της «Κιβωτού» συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τις εισαγγελείς ανηλίκων να μελετούν όλα τα στοιχεία, ενώ έως τώρα έχουν καταθέσει πέντε πρώην εργαζόμενοι και παιδαγωγοί στις δομές της «Κιβωτού», (συνολικά 12 μάρτυρες μαζί με αυτούς που κατέθεσαν στις αστυνομικές Αρχές).
Παράλληλα, και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με πολλούς δικηγόρους, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα ανέθεσαν τη νομική τους εκπροσώπηση σε τρεις ποινικολόγους εγνωσμένου κύρους (Θρασύβουλο Κονταξή, Τάσο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κότσο).
Παρών, όταν χρειαστεί
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου, μετά από τα δημοσιεύματα ότι ο ιερέας είναι εξαφανισμένος, επικοινώνησαν με την Εισαγγελία και ενημέρωσαν ότι ο π. Αντώνιος είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης, όποτε του ζητηθεί. Οπως αναφέρει ο κ. Κονταξής, απόφαση της νομικής ομάδας είναι να μη γίνει καμία δήλωση ούτε από τους δικηγόρους ούτε από τους ελεγχόμενους σε αυτή τη φάση της διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ποινική δίωξη για την υπόθεση, αφού οι καταγγελίες ακόμη ερευνώνται. Σε αυτό το πλαίσιο, με εισαγγελική παραγγελία θα εξεταστούν και οι φάκελοι όσων παιδιών υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να έχουν υποστεί κακοποίηση, προκειμένου να μελετηθούν και οι απόρρητες εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών, με στόχο τη συλλογή περισσότερων στοιχείων.
Μητσοτάκης: Τι θα πει στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο