Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο. Καθώς η λήψη της σε μικρές δόσεις έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις, χρησιμοποιείται συχνά και ως ναρκωτικό. Σε μεγάλες δόσεις, η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει θάνατο.
Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.
Η κεταμίνη κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ ως αναισθητικό.
Τοξικότητα
«Η ουσία που ψάχνουμε είναι μια φαρμακευτική ουσία. Ολες οι φαρμακευτικές ουσίες σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικές. Εξετάζουμε αν αυτή η ουσία που έχει βρεθεί στην Τζωρτζίνα ήταν σε τοξικό επίπεδο στον οργανισμό της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, λίγη ώρα πριν φτάσουν στα χέρια του τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας. Οπως ξεκαθάρισε: «Αν είναι σε τοξικό επίπεδο, προκαλείται θάνατος από φαρμακευτικό σκεύασμα. Προκαλείται αλλεργική αντίδραση, επηρεάζονται όλα τα κέντρα αναπνοής, καταρρέει το σύστημα, και σίγουρα θα έχει και πνευμονικό οίδημα και άλλες συνέπειες».
Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ο ιατροδικαστής κατέστησε σαφές ότι η κεταμίνη δεν ήταν ανάμεσα στα σκευάσματα που είχαν χορηγηθεί στο 9χρονο κορίτσι βάσει της φαρμακευτικής αγωγής. Το ίδιο προέκυψε και από τις καταθέσεις που είχαν συγκεντρώσει τα στελέχη της Ασφάλειας από γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παίδων στο οποίο νοσηλευόταν το άτυχο κορίτσι όταν έχασε τη ζωή του. Κανείς από αυτούς δεν είχε χορηγήσει στην Τζωρτζίνα κάποιο φάρμακο που να περιείχε την ουσία που εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν στα εργαστήρια του Τμήματος Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ποσότητα κεταμίνης που εντοπίστηκε ήταν ικανή να προκαλέσει το θάνατο της 9χρονης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η κεταμίνη χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και θάνατο μέσα σε 15-20 λεπτά. Σε μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αργότερα βραδυκαρδία.
Η έρευνα
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές δείχνουν ότι, την κρίσιμη ώρα που φαίνεται να χορηγήθηκε το φάρμακο, στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα βρισκόταν μόνο η 33χρονη μητέρα της. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών συνέθεταν το σκηνικό των τελευταίων 60 λεπτών της ζωής της Τζωρτζίνας αναζητώντας τη λύση του μυστηρίου. Από τις έρευνες είχαν σχηματίσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι και πότε μπήκαν στο μονόκλινο δωμάτιο του νοσοκομείου την τελευταία ώρα. Είτε αυτοί ήταν γιατροί, νοσηλευτές, συνοδοί άλλων ασθενών, είτε ακόμα και άτομα της οικογένειας της μικρής Τζωρτζίνας. Ποια ήταν η κλινική της εικόνα, τι φάρμακα έλαβε, τι έφαγε, ακόμη και ποια ήταν τα τελευταία της λόγια.
Οι Αρχές δεν αποκλείουν να είχαν προηγηθεί και άλλες απόπειρες, πριν τη δολοφονική χορήγηση της κεταμίνης. Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων που παρακολουθούσαν το κορίτσι είχαν ενημερώσει τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη ότι η Τζωρτζίνα αντιμετώπιζε κάποιου είδους τετραπληγία, από άγνωστη όμως σε αυτόν αιτία. Οι αστυνομικοί και οι επιστήμονες που διερευνούν τα αίτια θανάτου εξετάζουν αν αυτή η τετραπληγία προκλήθηκε από κάποια «εξωγενή» παρέμβαση που έγινε στο παρελθόν, ενδεχομένως από το ίδιο πρόσωπο και με τη χρήση ίδιας ουσίας.
Μετά και την κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής που έδωσε την παραγγελία με τα σαφή αίτια θανάτου του άτυχου παιδιού, ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις η εισαγγελέας Εφετών της Πάτρας, η οποία έδωσε εντολή για την προσαγωγή της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή, με λεπτομέρειες των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο την Τζωρτζίνα. Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης, αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν την 33χρονη στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα και την οδήγησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση από τον εισαγγελέα Αντώνη Ελευθεριάνο. «Αν σκοτώσεις το παιδί σου, είσαι ικανός να σκοτώσεις κι άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά το σκεπτικό του εισαγγελέα, που ζήτησε την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Στο άκουσμα της είδησης, έξω από το σπίτι της οικογένειας συγκεντρώθηκαν δεκάδες εξοργισμένοι γείτονες της 33χρονης, που άρχισαν να χτυπούν τις πόρτες τις κατοικίας εξυβρίζοντας τη μητέρα των αδικοχαμένων παιδιών.
Μετά την εξέτασή της από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, η 33χρονη επρόκειτο να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή για να λάβει ολιγοήμερη αναβολή. Οι Αρχές θα επιχειρήσουν να διασταυρώσουν μέσω της ανακριτικής διαδικασίας τον ακριβή τρόπο που έδρασε η Ρούλα Πισπιρίγκου, τα κίνητρα της αποτρόπαιης πράξης, αλλά και το πώς προμηθεύτηκε την ουσία που φέρεται να χρησιμοποίησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεταμίνη δεν πωλείται στα φαρμακεία και, όπως φαίνεται, η 33χρονη μπορεί να την προμηθεύτηκε είτε μέσω κάποιας κτηνιατρικής αποθήκης είτε μέσω του Διαδικτύου, ακόμα και από κάποιο διακινητή ναρκωτικών ουσιών.