Το κρίσιμο χρονικό διάστημα που φαίνεται να χορηγήθηκε η συγκεκριμένη ουσία, στο δωμάτιο του Νοσοκομείου Παίδων βρισκόταν μόνο η 33χρονη μητέρα του κοριτσιού, που συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης. Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Οπως αποδείχτηκε, κανένα ιατρικό πρωτόκολλο, ούτε και η προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή της Τζωρτζίνας, δεν δικαιολογούσαν τη χορήγηση της θανατηφόρας σε μεγάλες ποσότητες ουσίας. Γιατροί, περιγράφοντας την ενδεδειγμένη χρήση της κεταμίνης, μιλούν για φάρμακο που χορηγείται για βαριάς μορφής κατάθλιψη, αλλά και ως… αναισθητικό ζώων.
Τοξικότητα
«Η ουσία που ψάχνουμε είναι μια φαρμακευτική ουσία. Ολες οι φαρμακευτικές ουσίες σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικές. Εξετάζουμε αν αυτή η ουσία που έχει βρεθεί στην Τζωρτζίνα ήταν σε τοξικό επίπεδο στον οργανισμό της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, λίγη ώρα πριν φτάσουν στα χέρια του τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας. Οπως ξεκαθάρισε: «Αν είναι σε τοξικό επίπεδο, προκαλείται θάνατος από φαρμακευτικό σκεύασμα. Προκαλείται αλλεργική αντίδραση, επηρεάζονται όλα τα κέντρα αναπνοής, καταρρέει το σύστημα, και σίγουρα θα έχει και πνευμονικό οίδημα και άλλες συνέπειες».
Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ο ιατροδικαστής κατέστησε σαφές ότι η κεταμίνη δεν ήταν ανάμεσα στα σκευάσματα που είχαν χορηγηθεί στο 9χρονο κορίτσι βάσει της φαρμακευτικής αγωγής. Το ίδιο προέκυψε και από τις καταθέσεις που είχαν συγκεντρώσει τα στελέχη της Ασφάλειας από γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παίδων στο οποίο νοσηλευόταν το άτυχο κορίτσι όταν έχασε τη ζωή του. Κανείς από αυτούς δεν είχε χορηγήσει στην Τζωρτζίνα κάποιο φάρμακο που να περιείχε την ουσία που εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν στα εργαστήρια του Τμήματος Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ποσότητα κεταμίνης που εντοπίστηκε ήταν ικανή να προκαλέσει το θάνατο της 9χρονης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η κεταμίνη χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και θάνατο μέσα σε 15-20 λεπτά. Σε μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αργότερα βραδυκαρδία.
Η έρευνα
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές δείχνουν ότι, την κρίσιμη ώρα που φαίνεται να χορηγήθηκε το φάρμακο, στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα βρισκόταν μόνο η 33χρονη μητέρα της. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών συνέθεταν το σκηνικό των τελευταίων 60 λεπτών της ζωής της Τζωρτζίνας αναζητώντας τη λύση του μυστηρίου. Από τις έρευνες είχαν σχηματίσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι και πότε μπήκαν στο μονόκλινο δωμάτιο του νοσοκομείου την τελευταία ώρα. Είτε αυτοί ήταν γιατροί, νοσηλευτές, συνοδοί άλλων ασθενών, είτε ακόμα και άτομα της οικογένειας της μικρής Τζωρτζίνας. Ποια ήταν η κλινική της εικόνα, τι φάρμακα έλαβε, τι έφαγε, ακόμη και ποια ήταν τα τελευταία της λόγια.
Οι Αρχές δεν αποκλείουν να είχαν προηγηθεί και άλλες απόπειρες, πριν τη δολοφονική χορήγηση της κεταμίνης. Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων που παρακολουθούσαν το κορίτσι είχαν ενημερώσει τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη ότι η Τζωρτζίνα αντιμετώπιζε κάποιου είδους τετραπληγία, από άγνωστη όμως σε αυτόν αιτία. Οι αστυνομικοί και οι επιστήμονες που διερευνούν τα αίτια θανάτου εξετάζουν αν αυτή η τετραπληγία προκλήθηκε από κάποια «εξωγενή» παρέμβαση που έγινε στο παρελθόν, ενδεχομένως από το ίδιο πρόσωπο και με τη χρήση ίδιας ουσίας.
Μετά και την κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής που έδωσε την παραγγελία με τα σαφή αίτια θανάτου του άτυχου παιδιού, ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις η εισαγγελέας Εφετών της Πάτρας, η οποία έδωσε εντολή για την προσαγωγή της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή, με λεπτομέρειες των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο την Τζωρτζίνα. Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης, αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν την 33χρονη στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα και την οδήγησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση από τον εισαγγελέα Αντώνη Ελευθεριάνο. «Αν σκοτώσεις το παιδί σου, είσαι ικανός να σκοτώσεις κι άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά το σκεπτικό του εισαγγελέα, που ζήτησε την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Στο άκουσμα της είδησης, έξω από το σπίτι της οικογένειας συγκεντρώθηκαν δεκάδες εξοργισμένοι γείτονες της 33χρονης, που άρχισαν να χτυπούν τις πόρτες τις κατοικίας εξυβρίζοντας τη μητέρα των αδικοχαμένων παιδιών.
Μετά την εξέτασή της από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, η 33χρονη επρόκειτο να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή για να λάβει ολιγοήμερη αναβολή. Οι Αρχές θα επιχειρήσουν να διασταυρώσουν μέσω της ανακριτικής διαδικασίας τον ακριβή τρόπο που έδρασε η Ρούλα Πισπιρίγκου, τα κίνητρα της αποτρόπαιης πράξης, αλλά και το πώς προμηθεύτηκε την ουσία που φέρεται να χρησιμοποίησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεταμίνη δεν πωλείται στα φαρμακεία και, όπως φαίνεται, η 33χρονη μπορεί να την προμηθεύτηκε είτε μέσω κάποιας κτηνιατρικής αποθήκης είτε μέσω του Διαδικτύου, ακόμα και από κάποιο διακινητή ναρκωτικών ουσιών.
Μανούσος Μανουσάκης: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του σπουδαίου σκηνοθέτη; [Βίντεο]
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΤΑΦΗΣ
Ερευνα και για τις συνθήκες θανάτου των άλλων δύο παιδιών
Οι έρευνες των Αρχών αναμένεται πλέον να στραφούν στις συνθήκες του αιφνίδιου θανάτου των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας, της Μαλένας και της Ιριδας. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ασφάλειας, με τη συνδρομή ιατρών, ιατροδικαστών, τεχνικών συμβούλων, γενετιστών, θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν αν τα δύο παιδιά έχασαν επίσης τη ζωή τους από την ίδια ουσία ή αν υπήρχε διαφορετικός «μηχανισμός» θανάτου. Σε περίπτωση που ο νέος κύκλος εξετάσεων δεν αποδώσει καρπούς, δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο εκταφής των σορών των δύο κοριτσιών. Υπενθυμίζεται ότι στην 3,5 ετών Μαλένα είχε διαπιστωθεί μακροσκοπικά μετά το θάνατό της τραύμα στη μύτη, ενώ στην 6 μηνών Ιριδα τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο. Επισημαίνεται ότι η κεταμίνη ενδεχομένως είχε χορηγηθεί στην Τζωρτζίνα εισπνεόμενη. Το πόρισμα της άτυπης επιτροπής των ιατροδικαστών αναφορικά με το θάνατο της Μαλένας το καλοκαίρι του 2019 ενδέχεται να καθυστερήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα λόγω ασθένειας μέλους της επιτροπής.
Σημειώνεται ότι ο θάνατος της Μαλένας είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια, ενώ είχε αντιμετωπίσει και μια σπάνια μορφή λευχαιμίας λαμβάνοντας μια σειρά χημειοθεραπειών. Οι αλλοιώσεις στο ήπαρ και ο θάνατός της αποδόθηκαν από την ιατροδικαστή σε παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Η επανεξέταση του φακέλου της από την άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών δεν αναδεικνύει την πιθανότητα ανωμαλίας στο μεταβολισμό ή χρήσης τοξικής ουσίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της ασφυξίας, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ευρήματα επιβεβαίωσης.
Ο θάνατος της Ιριδας το περασμένο καλοκαίρι είχε αποδοθεί σε πνευμονικό οίδημα και σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου, με το φλεβόκομβο να περιγράφεται ως η ομάδα κυττάρων που λειτουργεί ως φυσικός βηματοδότης. Από την ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων του βρέφους εντοπίστηκαν κάποιες αλλοιώσεις συμβατές με υποξυγοναιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.
«Στην πρωτοφανή υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα η ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε με επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, σε πλήρη συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές. Η υπόθεση ασφαλώς συγκλονίζει το πανελλήνιο. Από εδώ και πέρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ειδήσεις σήμερα
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου
Φορολογικές δηλώσεις: Αυτές είναι οι 4 παγίδες – Πώς θα ελαφρύνετε το εκκαθαριστικό