Οι εικόνες Αποκάλυψης από τον Παλαμά και το χωριό Μεταμόρφωση αποτύπωσαν το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής, με τους ειδικούς να επιμένουν στις προειδοποιήσεις τους για την προετοιμασία σε νέες εντάσεις των καιρικών φαινομένων. Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί της Θεσσαλίας σταμάτησαν να μεταδίδουν λόγω διακοπής του ρεύματος, με τα ύψη βροχής και χθες να αγγίζουν ακόμα και τα 91 χιλιοστά, μακριά από το ρεκόρ της περασμένης Τρίτης, στα 750 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά Πηλίου. Ενδεικτικό όμως του ακραίου φαινομένου είναι ότι η βροχή που έπεσε σε 48 ώρες σε Καρδίτσα και Βόλο αντιστοιχεί σε βροχές δυόμισι ετών στην Αττική!
Οι κάτοικοι του Παλαμά στην Καρδίτσα, όπου κατέρρευσαν σπίτια από τις πλημμύρες, σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς μεταφέρουν τραγικές εικόνες, καθώς έμειναν χωρίς νερό, φαγητό και ρεύμα για ώρες, περιμένοντας βοήθεια. «Ακούμε σπίτια να καταρρέουν. Το νερό ερχόταν σαν τσουνάμι», ανέφεραν.
«Χρειάζονται έργα υποδομής, όχι βιτρίνας»
«Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα τα έργα των υποδομών, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα. Δεν χρειαζόμαστε έργα “βιτρίνας” αλλά έργα υποδομής, που να μπορούν να αντέξουν τα νέα ύψη βροχής», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ. «Μιλάμε για πάνω από 600 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία ημέρα. Πώς να αντεπεξέλθουν οι αγωγοί, τα φρεάτια, οι γέφυρες, ακόμα και τα υδραυλικά έργα σε αυτές τις ποσότητες; Υπάρχει ανάγκη να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις για τις νέες κατασκευές. Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση αυτών των φαινόμενων και παρά το αυξημένο κόστος που έχουν αυτά τα έργα, θα πρέπει να γίνουν, γιατί οι ζημιές κοστίζουν πολύ ακριβότερα, πέραν των ανθρώπινων απωλειών, τις οποίες μπορούμε να περιορίσουμε».
Ενδεικτικό των νέων δεδομένων είναι ότι η γέφυρα του Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου κατέρρευσε λόγω της κακοκαιρίας «Ντάνιελ». Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς είχε καταρρεύσει και όταν ο «Ιανός» είχε χτυπήσει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, και ξαναχτίστηκε με κόστος άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.
Μπαζωμένο ποτάμι
«Για ακόμα μία φορά διαπιστώνουμε ότι τα αίτια μιας κατάρρευσης ή μιας πλημμυρικής καταστροφής δεν είναι μόνο ο μεγάλος όγκος νερού, αλλά κυρίως η, χωρίς σοβαρή χωροταξική μελέτη, επέμβασή μας στον παραρεμάτιο χώρο», αναφέρει η τοπογράφος – πολεοδόμος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, θέση που αποτυπώνει και στην πρότασή της για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μουζάκι.
Καιρός: Επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χιόνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
«Θα πρέπει άμεσα να γίνει αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μουζακίου, με κατάργηση της χωροθέτησης οικιστικών χρήσεων δίπλα στο ποτάμι, δημιουργία ζώνης πρασίνου εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού και να δρομολογηθούν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του οικισμού. Με πολεοδομική βούλα μπαζώθηκε το ποτάμι και χωροθετήθηκαν μέσα και δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, εκτός από το Κέντρο Υγείας, που κατέρρευσε από πλημμύρα το 2021, το Διοικητικό Κέντρο και κοινωφελείς χώροι του οικισμού όπως το Δημαρχείο, η Δημοτική Αγορά, το Αθλητικό Κέντρο, ο Περιφερειακός, δρόμοι, κυκλοφοριακοί κόμβοι, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για τα παιδιά, εκκλησία, πεζόδρομος και χώρος αναψυχής», σημειώνει.
Σε σύγκριση με τον «Ιανό», ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ο πιο ισχυρός κυκλώνας της Μεσογείου, οι βροχοπτώσεις κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ήταν πολύ πιο ισχυρές. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η «εμμονή» των συνεχών βροχοπτώσεων πάνω από την ίδια περιοχή για 24ωρα οδήγησε σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.
Την περασμένη Τρίτη, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν ύψη βροχής-ρεκόρ με 750 χιλιοστά στη Ζαγορά, όση ποσότητα δέχεται η Αττική μέσα σε δύο χρόνια.
Και χθες, στην Αγιά Λάρισας, το ύψος βροχής έφτασε τα 91 χιλιοστά, στην Καλαμπάκα τα 85 χιλιοστά και στο Μέτσοβο τα 76 χιλιοστά. Την Τετάρτη, η κακοκαιρία χτύπησε και την Αττική με τουλάχιστον 55 χιλιοστά βροχής, τα οποία προκάλεσαν πλημμύρες και χειμάρρους ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.
Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία για την υπερχείλιση του Πηνειού – Στο πόδι οι κάτοικοι