Πληγές μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας κι ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές , με τους φόβους για την ύπαρξη κι άλλων αγνοουμένων να αναζωπυρώνονται καθώς είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες έξι χωριά.
Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη λάσπης μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς, δύο αγνοούμενους αλλά και ένα νεκροταφείο ζώων που αποτελεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.
Το σίγουρο είναι ότι οι πληγέντες δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν εάν το κράτος δεν σταθεί ουσιαστικά δίπλα τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ότι δεν θα μπορούν να βρουν διέξοδο μένοντας στην περιοχή.
Κακοκαιρία Daniel: Περισσότερα από 50.00 ζώα έχουν χαθεί
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες και όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τυρνάβου «αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές τότε όσα επέζησαν από την θεομηνία θα χαθούν από ασιτία».
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Παλάσκας, αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, υποστήριξε ότι δεν αρκούν ως βοήθημα.
«Για να αγοράσεις 1000 ζώα χρειάζεσαι 250.000 ευρώ. Για να φτιάξεις μια κτηνοτροφική μονάδα χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ. Το βοήθημα των 5 – 6 χιλιάδων ευρώ δεν φθάνει ούτε για τις ζωοτροφές μιας εβδομάδας. Όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζώα τους έχουν μπροστά τους το χειμώνα. Και όσοι τα έχασαν είναι δύσκολο να τα αντικαταστήσουν» δήλωσε .
Στον Τύρναβο, την μεγάλη καταστροφή στην περιοχή την έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι.
«Μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες χάθηκαν και δυστυχώς είναι η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα αρχίζουν τα πρόβατα να γεννούν. Άρα χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώρους για να μεταφέρουν τα ζώα. Τα έχουν μέσα στα πάρκα και σε χώρους στον Αμπελώνα. Δεν ξέρουν που να τα πάνε. Κάποιοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν (ζωοτροφές) και εμείς προσπαθούμε να αγοράσουμε. Αλλά 25.000 πρόβατα είναι πάρα πολλά. Όσοι είναι οι κάτοικοι στο δήμο μας είναι και τα ζωντανά», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας.
Ο Τύρναβος παραμένει αποκλεισμένος από τη Λάρισα. Η μόνη διέξοδος των κατοίκων είναι προς Ελασόνα και Κοζάνη.
Πατήρ Αντώνιος: «Είμαι αθώος και συνεχίζω να ανεβαίνω τον Γολγοθά μου» - Καταδικάστηκε με φυλάκιση 51 μηνών
«Όταν θα φανούν οι ελλείψεις στο καθημερινό τραπέζι θα διαπιστωθεί η ζημιά. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον Έλληνα παραγωγό στον τόπο του», τόνισε ο κ. Κόκουρας.
Πλέον οι παραγωγοί περιμένουν τις αποζημιώσεις «για να μπορέσουν να συνεχίζουν να υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Κακοκαιρία Daniel: 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι έχουν δηλωθεί ως νεκρά
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από το Συντονιστικό της Λάρισας.
Σε ότι αφορά τα αιγοπρόβατα, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί μόνο τα 15.750 νεκρά ζώα, κυρίως λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών πρόσβασης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες όπου και βρίσκονται.
Πάντως, όπως είπε ο αριθμός διαχείρισης των νεκρών αιγοπροβάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, καθώς τα νερά ολοένα και υποχωρούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητας καλύτερου εντοπισμού και πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και άλλο συνεργείο το οποίο θα συμβάλει στη διαδικασία.
Από τους 7.000 νεκρούς χοίρους που έχουν δηλωθεί, έχουν διαχειριστεί 3.600 ζώα ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό τα υπόλοιπα αναμένεται να έχουν διαχειριστεί έως αύριο.
«Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτη προτεραιότητα η συγκέντρωση, η αποτέφρωση ή η ταφή των νεκρών ζώων» δήλωσε ο κ. Σταμενίτης και σημείωσε ότι «η όλη διαδικασία γίνεται σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία και έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης, και με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας.
Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για να ολοκληρώσουμε ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα» προσθέτοντας ότι «αξιοποιούμε όλα τα Μέσα που διαθέτουμε ώστε να διασφαλίσουμε την γρηγορότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Κακοκαιρία Daniel: Πού μεταφέρονται τα νεκρά ζώα
Σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας μεταφέρονται τα νεκρά ζώα από την περιοχή της Θεσσαλίας όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλιβάνους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.
Την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 9 Σεπτεμβρίου.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.
Πηγή φωτογραφίας: Onlarissa
Ειδήσεις σήμερα
Blue Horizon: Για πρώτη φορά τα λόγια του ύπαρχου – Το μήνυμα στην οικογένεια του Αντώνη
Κακοκαιρία Daniel: Σαν βομβαρδισμένο το σιδηροδρομικό δίκτυο Λάρισας-Βόλου [Βίντεο – Εικόνες]