Σε κιτρινο-πορτοκαλί αποχρώσεις «βάφτηκε» ο αττικός ουρανός, με τους τουρίστες και τους επισκέπτες της Αθήνας να μην μπορούν να απολαύσουν το γαλάζιο της Ελλάδος.
Η αφρικανική σκόνη που έφτασε από χθες στην Ελλάδα έφερε μαζί της λασποβροχές, ενώ σε συνδυασμό με τους καταβατικούς νοτιάδες εκτόξευσε τον υδράργυρο στους 32 βαθμούς στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Σε νεότερη πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ, κ. Θοδωρή Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα μας συνοδεύσει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, με την κορύφωση του φαινομένου να αναμένεται σήμερα, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΚΟΝΗΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΗ
(Ενημέρωση 23ης Απριλίου 2024)
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας @CopernicusEMS από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά, θα υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης από την χώρα μας.
Για τις… pic.twitter.com/5A8iUIUyOQ— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 23, 2024
Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι, οπότε και η σκόνη δεν θα μπορέσει να μας «επισκεφτεί».
Καιρός: «Στα μαχαίρια» πέντε μετεωρολόγοι – Η πρόγνωση για το Πάσχα
Μόλις 6 μέρες μας χωρίζουν από την Μεγάλη Βδομάδα και οι μετεωρολόγοι ξεκίνησαν της προγνώσεις για τον καιρό του Πάσχα.
Απ’ ότι φαίνεται την Μεγάλη Βδομάδα ο καιρός θα είναι άστατος και βροχερός με την θερμοκρασία βέβαια να αγγίζει τους 24 βαθμούς.
Τα μέχρι στιγμής καιρικά φαινόμενα δείχνουν ότι ο καιρός από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα παρουσιάσει διαταραχές οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και το Πάσχα, ωστόσο τα φαινόμενα δεν θα είναι ακραία.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Μέχρι το τέλος του 2025 θα δοθούν άλλοι 5 σταθμοί στην επέκταση προς Καλαμαριά [βίντεο]
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Διαταραχές στον καιρό μέχρι το Πάσχα
Τη Μεγάλη Εβδομάδα όλα δείχνουν ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι άστατες με πέρασμα κακοκαιριών.
Θα έχουμε κάποιες βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ δεν αποκλείεται Μεγάλο Σάββατο με την Κυριακή του Πάσχα να περάσει ένα κύμα κακοκαιρίας όπου θα σημειωθούν βροχές και θα ρίξει την θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μεταξύ 12 με 14:00 ώρα την Κυριακή του Πάσχα φαίνονται οι μπόρες ιδιαίτερα σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Δεν φαίνεται κάποια έντονη κακοκαιρία ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ καλές κοντά στους 24 βαθμούς Κελσίου.
Κολυδάς: Δεν θα υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασιακές ακρότητες
«Οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (στη στάθμη των 850 hPa, σε ύψος 1500 m από την επιφάνεια) μας δείχνουν ότι μετά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη, ο καιρός και πάλι θα ζεστάνει, οδεύοντας προς το Πάσχα. Δεν θα υπάρχουν όμως μεγάλες θερμοκρασιακές ακρότητες όπως αυτές που βιώσαμε το προηγούμενο 15νθήμερο», είχε γράψει επίσης στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Θοδωρής Κολυδάς την περασμένη εβδομάδα.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΚΟΝΗΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΗ
(Ενημέρωση 23ης Απριλίου 2024)
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας @CopernicusEMS από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά, θα υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης από την χώρα μας.
Για τις… pic.twitter.com/5A8iUIUyOQ— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 23, 2024
Καντερές: Είναι αδύνατο να μην έχουμε μία μεταβολή του καιρού
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Καντερές σε ανάρτησή του πριν από μερικές ημέρες, είχε τονίσει πως είναι αδύνατο να μην έχουμε μία μεταβολή του καιρού.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ:
«Πως θα είναι ο καιρός τη Κυριακή ου Πάσχα??
Με βάση τις καιρικές συνθήκες ,σε ότι αφορά τη θερμοκρασία και τη βροχή,που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια από 2023 έως 1973,στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα κάνουμε μία εκτίμηση του καιρού ,δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προγνωστικοί χάρτες για τις 5 Μάϊου.
Αθήνα
Η κανονική τιμή της μεγίστης θερμοκρασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι 26 βαθμοί.Με απόκλιση 3 βαθμών υπήρξαν 10 χρόνια με μέγιστες θερμοκρασίες από 29 βαθμούς και άνω με τρία χρόνια τους 31 και ένα τους 34 βαθμούς το 1973!!
Σε ότι αφορά τις μικρότερες μέγιστες υπήρξαν 13 χρόνια από 23 βαθμούς και κάτω με δύο 19 και ένα χρόνο 17 Βαθμούς!!
Στη διάρκεια των 50 ετών έβρεξε στις 5 Μαίου 10 φορές.
Θεσσαλονίκη
Με κανονική τιμή τους 23 βαθμούς.Υπήρχαν 12 χρόνια με μέγιστες θερμοκρασίες από 27 βαθμούς και άνω με τη μαγαλύτερη τους 33 βαθμούς το 1973.Εκείνη το έτος το θρμόμετρο έδειξε 35 στη Τρίπολη και 34 βαθμούς στη Λαμία!!
Οι μικρότερες μέγιστες ήταν πέρυσι με 12 βαθμούς και βροχή και το 2011με 14 βαθμούς. Στη διάρκεια 11 ετών έβρεξε.
Ο Μάιος είναι κατεξοχήν μήνας αστάθειας και στη διάρκεια των θερμών ωρών εκδηλώνονται καταιγίδες που συνοδεύονται με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις΄.
Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και λίγες ημέρες μετά τη Κυριακή του Πάσχα είναι αδύνατο να μην έχουμε μία μεταβολή του καιρού.Είδομεν».
Γιαννόπουλος: Μέχρι την Πρωτομαγιά δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα βροχές
«Αν και το πώς θα είναι ακριβώς ο καιρός δεν το ξέρουμε, οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται ανάμεσα σε 26 και 28 βαθμούς Κελσίου ενώ μέχρι την Πρωτομαγιά δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα βροχές» αναφέρει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Αρνιακός για τον καιρό το Πάσχα: Δεν θα έχουμε κάτι ακραίο
Όπως κάθε Πάσχα το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα έχουμε κάποιες τοπικές μπόρες.
Οι θερμοκρασίες θα είναι καλές, στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Δεν φαίνεται να έχουμε κάτι ακραίο το Πάσχα, ούτε κρύο ούτε ζέστη.
Αιχμές Καλλιάνου για τον καιρό του Πάσχα
Την έντονη ενόχλησή του για τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό του Πάσχα εξέφρασε με ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος.
Ειδικότερα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό που θα κάνει τις ημέρες του Πάσχα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται, ο μετεωρολόγος τονίζει ότι αυτό είναι σαν ένας καρδιολόγος να προβλέπει τι θα συμβεί στο τεστ κοπώσεως ενός ασθενή πριν καν το κάνει!
Επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς τον καιρό σε βάθος μεγαλύτερο των 7-8 ημερών και διερωτάται «γιατί οι επιστήμονες Μετεωρολόγοι δεν σέβονται την επιστήμη που με κόπο και ιδρώτα υπηρετούν;».
Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου
Υπήρχε ποτέ περίπτωση, επισκεπτόμενοι έναν Καρδιολόγο (που δεν ήξερε καν το ιστορικό σας) θέλοντας να κάνετε τεστ κοπώσεως, και πριν καν αυτό ξεκινήσει, να σας πει :
«Προβλέπω ότι στο 1° λεπτό θα έχετε τόσους παλμούς, στο 3° τόσους, όταν σηκωθεί ο διάδρομος σε αυτές τις μοίρες θα έχετε τόσους, η πίεση σας στο 4° λεπτό θα είναι 160 mmHg με 90 mmHg και θα καταφέρετε ή δεν θα καταφέρετε να το βγάλετε ή και ακόμα θα παρουσιάσετε αρρυθμίες μετά από αυτό το σημείο» ;
Όχι. ποτέ δεν θα το έλεγε. Γιατί δεν θα το έλεγε; Γιατί θα σεβόταν την επιστήμη του και γιατί δεν θα μπορούσε να προβλέψει ένα χαοτικό γεγονός η εξέλιξη του οποίου εξαρτάται από χίλιους δυο παράγοντες, διαφορετικούς για κάθε άνθρωπο.
Ερωτώ, λοιπόν :
(α) Γιατί κάθε φορά, διάφορα μέσα, ρωτούν Μετεωρολόγους να μιλήσουν για τον καιρό του Πάσχα 13 μέρες πριν αυτό έρθει, ενώ ξέρουμε όλοι μας ότι η πρόγνωση του καιρού είναι χαοτική για μετά τις 7-8 μέρες
(β) Γιατί οι επιστήμονες Μετεωρολόγοι δεν σέβονται την επιστήμη που με κόπο και ιδρώτα υπηρετούν και τα χρόνια που σπούδασαν στα αμφιθέατρα και προσπαθούν να κάνουν εκτίμηση καιρού για μετά από 13 ημέρες, πέφτοντας κάθε φορά στην ίδια “λούμπα”;
(γ) Πιστεύει στ’ αλήθεια κανείς ότι οι πολίτες βλέποντας αυτόν τον “αχταρμά” διαφορετικών (και θολών εξ’ ορισμού) εκτιμήσεων για μετά από 13 ημέρες, τελικά είναι σωστά ενημερωμένοι για το αν θα έχουν ή όχι μαζί τους ομπρέλα ανήμερα του Πάσχα;
Ο Καρδιολόγος λοιπόν θα πει «δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί το τεστ σας». Ο σεισμολόγος, το ίδιο. Ο μικροβιολόγος το ίδιο, πριν βγουν τα αποτελέσματα. Ο Μετεωρολόγος όμως, γιατί θα πρέπει να πει ότι ξέρει και μάλιστα να το κάνει και δημοσίως αδιαφορώντας για το χαοτικό της υπόθεσης;
Είχα σήμερα τηλέφωνα από δεκάδες μέσα. Συγγνώμη, δεν θα πω (τους απάντησα), όσο και αν ειλικρινώς σέβομαι και εκτιμώ τα μέσα αυτά. Δεν ξέρω τι καιρό θα κάνει μετά από 13 ημέρες και το λέω δημόσια. Δεν ξέρω! Και το λέω με πλήρη γνώση και σεβασμό στην επιστήμη που ακολουθώ! 6-7 μέρες πριν το Πάσχα θα ξέρω, τώρα όμως όχι.