Η μακρά περίοδος της πανδημίας και η αποφυγή της επίσκεψης στο νοσοκομείο υπό το φόβο της μόλυνσης -τόσο για ιατρική φροντίδα όσο και για πρόληψη- είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ασθενείς με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία. Σε αυτό συνέβαλαν η ελάττωση της σωματικής άσκησης και η αύξησης κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, που αποτυπώνονται σε επιστημονικές μελέτες ανά τον κόσμο, στοιχεία των οποίων παρουσιάστηκαν στη Συνάντηση.
«Ο εκρηκτικός συνδυασμός παραγόντων νόσησης και η έξαρση στις καρδιαγγειακές παθήσεις, που εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μας δείχνουν ότι ήρθε πλέον ή στιγμή, στην post – Covid εποχή, να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και στην ενημέρωση του κοινού με στόχο να ευαισθητοποιηθεί όσον αφορά την πρόληψη», επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και πρόεδρος του Working Group της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης, Βασίλειος Κώτσης.
Στην τοποθέτησή του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το Τμήμα Ιατρικής πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ιατρική Σχολή και θα επιχειρήσει να φέρει σε πέρας τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Στη συνάντηση συμμετείχαν με ομιλίες 150 διεθνούς φήμης επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι.
Ειδήσεις σήμερα
Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Μάσκες τέλος σε εσωτερικούς χώρους από 1ης Ιουνίου – Πού θα παραμείνουν