Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη Νότια Εύβοια, στο ίδιο σημείο που καταγράφηκε και ο πρωινός σεισμός, 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων. Λίγα λεπτά αργότερα, το Γεωδυναμικό διόρθωσε το μέγεθος σε 4,9 Ρίχτερ, και στη συνέχεια επανήλθε στα 5 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 8,9 χιλιόμετρα.
Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολόγισε στις πρώτες του εκτιμήσεις τη δόνηση στα 5.2 Ρίχτερ.
Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει στις πρώτες του εκτιμήσεις τη δόνηση στα 5.2 Ρίχτερ, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα υπολόγισε στο σεισμό στα 4,9 Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τρεις μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 2,6 Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δυο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.
Νέος σεισμός στην Εύβοια: Τι είπε ο Λέκκας
«Ψυχραιμία» συνέστησε ο ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός», πρόσθεσε στη συνέχεια μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το ότι ο νέος βραδινός σεισμός είναι μεγαλύτερος από τον πρωινό «περιπλέκει το ζήτημα». «Η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό» ενώ πρόσθεσε καθησυχαστικά ότι «αντέχουν τα κτήρια». Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι δεν θα δούμε μεγαλύτερα μεγέθη σεισμού στην περιοχή. «Δεν εμφανίζεται το ρήγμα στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος», κατέληξε.
Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Σεισμός στην Εύβοια: Συμφωνεί και ο Λέκκας με τον Τσελέντη – «Σίγουρα οι Αλκυονίδες στο άμεσο μέλλον θα δώσουν μεγάλο σεισμό»
Ο Άκης Τσελέντης προειδοποίησε για σεισμό που θα δώσουν οι Αλκυονίδες τα επόμενα χρόνια, λέγοντας πως «έχω χάσει τον ύπνο μου», με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα να συμφωνεί με αυτή την άποψη.
«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό», είπε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας για το ενδεχόμενο σεισμού από τις Αλκυονίδες.
«Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αντισεισμικού Σχεδιασμού.
Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως, υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: 250.000 ευρώ σε λογαριασμούς του ζεύγους
Συντάξεις: Πόσα βάζουν στην τσέπη παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι [πίνακες]
Κίνα: Τα 6 μυστικά για τον ξεσηκωμό – Γιατί οι πολίτες αντιδρούν τώρα στα lockdowns