Η δίκη που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη δίκη της Mεταπολίτευσης και απασχόλησε τη δημοσιότητα όσο λίγες άλλες ποινικές υποθέσεις φτάνει στο τέλος της, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξή της.
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης όλο αυτό το διάστημα (αλλά και κατά την ανάκριση που προηγήθηκε) βρίσκονται η επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αυτή κατά των Αιγύπτιων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα και φυσικά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Το δικαστήριο έχει εξετάσει πολλές ακόμη υποθέσεις, όπως η δολοφονία του Πακιστανού Σ. Λουκμάν στα Πετράλωνα, επιθέσεις σε χώρους όπως το «Συνεργείο» και η «Αντίπνοια» κ.λπ., ενώ έχει μελετήσει πλήθος στοιχείων από τους υπολογιστές μέχρι τα γραπτά των κατηγορουμένων, προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα εάν μέσα στους κόλπους του κόμματος της Χρυσής Αυγής λειτουργεί μία εγκληματική οργάνωση, που στόχο έχει τη βία σε όσους διαφωνούν με τις απόψεις της (μετανάστες, αριστερούς, ομοφυλόφιλους κ.λπ.), όπως αναφέρει το κατηγορητήριο.
Γι’ αυτό τον λόγο το δικαστήριο έχει εντρυφήσει ακόμη και στις ομιλίες των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, ακόμη και στα ναζιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούσαν συχνά (όπως φαίνεται από φωτογραφίες) τα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Οχι γιατί είναι παράνομη η οποιαδήποτε πολιτική άποψη (η ιδεολογία του καθενός δεν ποινικοποιείται) αλλά για να δει αν η Χρυσή Αυγή, εφάρμοσε την άποψή της στην πράξη, κάνοντας βίαιες επιθέσεις όποτε το έκρινε σκόπιμο.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν αθώοι. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε ως αληθείς όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, ενώ οι μαρτυρίες των θυμάτων ήταν «αναξιόπιστες» και «αλληλοσυγκρουόμενες», κρίνοντας πως το κατηγορητήριο πρέπει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.
Η πρότασή της ωστόσο δεν είναι δεσμευτική προς το δικαστήριο, που μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση.
«Καταδίκη των φυσικών αυτουργών και της ηγεσίας της οργάνωσης»
Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος οικογένειας Φύσσα δήλωσε : «Υστερα από την πολυετή δικαστική διαδικασία και με την πληθώρα των στοιχείων που έχει το δικαστήριο στα χέρια του, η οικογένεια του Παύλου αλλά και όλα τα θύματα, βάσιμα προσβλέπουν σε συνολική καταδίκη των κατηγορουμένων, τόσο των φυσικών αυτουργών της δολοφονίας του όσο και της ηγεσίας της οργάνωσης.
Η καταδίκη αυτή βέβαια αναμένουν να είναι ουσιαστική, δηλαδή όχι μόνο μια συμβολική καταδίκη με χορήγηση ελαφρυντικών και αναστολών στην έφεση, ώστε οι κατηγορούμενοι να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι, αλλά πραγματική τιμωρία ώστε να αποτραπούν και άλλα εγκλήματα στο μέλλον είτε από τους ίδιους είτε από άλλους που θα θεωρήσουν ότι μπορούν να δρουν ατιμώρητοι».
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
«Αναμένουμε να αξιολογήσει ορθά το τεράστιο αποδεικτικό υλικό».
Ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος μελών ΠΑΜΕ δήλωσε: «Αναμένουμε πως το δικαστήριο δεν θα υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, αλλά ότι θα αξιολογήσει ορθά το τεράστιο αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και από το οποίο προκύπτει:
Οτι η ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, οι απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών και των Αιγύπτιων
ψαράδων, καθώς και οι υπόλοιπες συνεξεταζόμενες αξιόποινες πράξεις είναι προϊόν οργανωμένων επιθέσεων μελών και στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, που έδρασαν με κίνητρο τη ναζιστική ιδεολογία, στο πλαίσιο της οργάνωσης και όχι αποτέλεσμα της δράσης μεμονωμένων ατόμων που έδρασαν ως “ιδιώτες”.
Τα παραπάνω εγκλήματα δεν θα μπορούσαν να τελεστούν αν οι δράστες δεν ήταν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης, της οποίας τους στόχους υλοποιούσαν. Κατόπιν αυτών, αναμένουμε την καταδίκη των δραστών για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται σύμφωνα με το βούλευμα».
«Οχι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της ατιμωρησίας»
Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος Αιγύπτιων ψαράδων δήλωσε: «Στη δίκη υπάρχουν δύο γραμμές: Η δική μας, που λέει ότι όλα αυτά τα εγκλήματα και εκατοντάδες άλλα πηγάζουν από τις ενέργειες μιας εγκληματικής οργάνωσης και έχουν αποδειχθεί κοινά στοιχεία, δράση, μέθοδος και κοινά πρόσωπα που συμμετέχουν και διευθύνουν την οργάνωση.
Και η άλλη άποψη, των κατηγορουμένων και της εισαγγελέως, ότι αυτά τα περιστατικά είναι τυχαία και άσχετα μεταξύ τους. Εάν το δικαστήριο αποφασίσει την καταδίκη για εγκληματική οργάνωση, η απόφαση θα είναι σύμφωνη με το αποδεικτικό υλικό.
Εάν όχι, θα είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της ατιμωρησίας, που υφίσταται στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα».
Ζητήσαμε ένα σχόλιο και από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, ωστόσο οι δικηγόροι δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr