Ο Youtuber παραδέχθηκε ότι από ένα σημείο και μετά, το περιεχόμενο των βίντεο ξέφυγε. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι γνώριζε ότι ήταν ΑμεΑ, καθώς ήταν άτομα αυτοσυντηρούμενα.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα παιδιά κέρδισαν από τη διαδικασία. «Σε οποιαδήποτε συναναστροφή, δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις ούτε να τους πείσεις για κάτι που δεν θέλουν. Αυτά τα παιδιά κέρδισαν από όλο αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ανέβει.
Ο ίδιος πάντως, όπως λέει μετανιώνει, επειδή κάτι που ξεκίνησε για πλάκα εξελίχθηκε σε χοντράδα. «Γι’ αυτό αποφάσισα να αλλάξω ύφος», πρόσθεσε. Ο πατέρας, παραδέχθηκε, ήταν αντίθετος στις πράξεις του.
Ο 35χρονος υποστήριξε κατά την απολογία του ότι τα άτομα, που στα βίντεο φαίνεται να κακοποιούνται, εκτός του ότι έπαιρναν χρήματα για τις «δοκιμασίες», τα βοηθούσε και σε άλλες τους ανάγκες.
Youtuber «Hayate»: Όλα όσα είπε στη απολογία του
Σκηνές βίας και ακραίας εξευτελιστικής συμπεριφοράς σε live μετάδοση με θύματα άτομα με νοητική υστέρηση περιλαμβάνονται στα 35 βίντεο της πολυσέλιδης δικογραφίας, που σχηματίστηκε εις βάρος του YouTuber, γνωστού με το ψευδώνυμο «Hayate» ή «Αρχηγός», που συνελήφθη και προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για το κακούργημα της εμπορίας ανθρώπων κατά συρροήν και κατ’ επάγγελμα και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης εις βάρος αδύναμων ανθρώπων, τους οποίους φιλοξενούσε στο σπίτι του.
Ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται από την απολογία του, την οποία παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, αρνείται την οποιαδήποτε κακοποίηση εις βάρος ατόμων με νοητική υστέρηση και ισχυρίζεται ότι όσα μεταδίδονταν από το κανάλι του ήταν προϊόν συναίνεσης.
Τι αναφέρει
Πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο 35χρονος πέρασε το κατώφλι της 17ης τακτικής ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθεί και έμεινε εκεί για τουλάχιστον πέντε ώρες. Αρχικά κατέθεσε ότι δραστηριοποιείται στον χώρο του YouTube και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εδώ και μία δεκαετία, ενώ επαγγελματικά το κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η πλατφόρμα του YouTube αμείβει τους παραγωγούς περιεχομένου ανάλογα με την επισκεψιμότητα των βίντεο που δημιουργούν.
«Ξεκίνησα πριν από δέκα και πλέον έτη παράγοντας ζωντανά βίντεο (live streams) μόνος μου όπου έπαιζα διαδικτυακά παιχνίδια με το ψευδώνυμο “Αρχηγός”. Οι ακόλουθοι, λοιπόν, θεατές μου τότε απλά με παρακολουθούσαν να παίζω διαδικτυακά παιχνίδια, συνομιλούσαν μαζί μου ζωντανά και, αν τους άρεσε αυτό που έβλεπαν, είχαν τη δυνατότητα να μου δωρίσουν (να κάνουν “donate”) μικροποσά.
Tο πρώτο άτομο -θεατής μου- που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ΑμεΑ και που φιλοξένησα ήταν ο Δ.Σ. με το ψευδώνυμο “God Solomon”. Αυτό έγινε το 2019, όπου και από την πρώτη του κιόλας επίσκεψη στην εκπομπή μου διαφάνηκε πως οι θεατές του stream έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρουσία του, τον αγάπησαν και τον στήριξαν (αμέσως οι θεατές έφτασαν τους 30.000) θαυμάζοντας και επιδοκιμάζοντας που του άνοιξα την πόρτα και τον είχα μαζί μου».
Οπως αναφέρει ο 35χρονος, η είσοδος του «Solomon» αύξησε τα φιλοδωρήματα στο κανάλι του, πολύ μικρό μέρος των οποίων έδινε στον «Solomon», προκειμένου εκείνος να παίρνει μέρος στις δοκιμασίες που έθετε είτε ο ίδιος ο YouTuber είτε οι θεατές.
«Αυτό που αγάπησε ο κόσμος σε αυτό το άτομο ήταν ο αυθορμητισμός του, το ότι δεν παρουσίαζε κάτι στημένο, και αυτό το υποστήριξε και οικονομικά. Από εκεί που δεν είχε καν φίλους και δεν τον γνώριζε κανείς, μόνο με την παρουσία του στο κανάλι μου έφτασε στο σημείο να πουλάει μέχρι και τα αυτόγραφά του! Εξυπακούεται πως καμία προσβολή ή κακοποίηση δεν υπέστη εκείνο τον καιρό από εμένα, είτε σε λεκτικό είτε σε σωματικό επίπεδο, ο ανωτέρω φιλοξενούμενός μου, αντιθέτως η κουβέντα εξελισσόταν με εκατέρωθεν πειράγματα και συνομιλίες από κοινού με τους θεατές μας».
Οι «δοκιμασίες» που ξεκίνησαν για… πλάκα και έγιναν κανόνας
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται στην απολογία του ο «Αρχηγός», στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023 ξεκίνησε σαν πλάκα από τους θεατές η επονομαζόμενη διαδικασία των «challenges», δηλαδή των δοκιμασιών.
«Ουσιαστικά, πρωτοξεκίνησε εντελώς αυθόρμητα και στο πλαίσιο αστεϊσμού, όταν κάποιος θεατής δεσμεύτηκε να δωρίσει στο κανάλι ένα σεβαστό ποσό σε περίπτωση που κάναμε αυτό που μας ζητούσε. Δεν ενθυμούμαι ποια ήταν αυτή η πρώτη “δοκιμασία”, αλλά απαιτούσε, προφανώς, μια ενέργεια ενός εκ των παρευρισκομένων του live stream που εμφανώς θα υποτιμούσε την αξιοπρέπειά του. Εντελώς αυθόρμητα ανέφερα την πρόσκληση στο παρευρισκόμενο ΑμεΑ, το οποίο αποδέχθηκε να πράξει εάν μοιραζόμασταν τα κέρδη. Συμφωνήσαμε και, έτσι, όταν ολοκληρώθηκε η “δοκιμασία”, πράγματι ο ακόλουθος του καναλιού μου πλήρωσε το υποσχεθέν από τον ίδιο αντίτιμο, δημιουργώντας, έτσι, άτυπα μια γενικότερη πρακτική που ακολούθησαν κι άλλοι θεατές μου».
Ο 35χρονος ισχυρίστηκε στην ανακρίτρια ότι «οι εν λόγω δοκιμασίες καθιερώθηκαν με τον καιρό και όλοι όσοι προσέρχονταν αυτοβούλως στις ζωντανές μεταδόσεις μου γνώριζαν και αποδέχονταν ότι μπορεί να τύχουν “δοκιμασίας”, και μάλιστα τις περισσότερες φορές το επιζητούσαν, καθώς έτσι θα έπαιρναν από εμένα το αντίστοιχο αντίτιμο (συνήθως το ήμισυ του αντιτίμου που μαζευόταν από τους θεατές για την εν λόγω δοκιμασία μέσω της διαδικασίας των “δωρεών-donations”), ενώ παράλληλα θα έχαιραν των επιδοκιμασιών του κοινού που μας παρακολουθούσε.
Μετά πάσης ειλικρίνειας, σας δηλώνω ότι ουδέποτε “στρατολόγησα”, ουδέποτε έβαλα τρίτους να στρατολογήσουν τα άτομα (ΑμεΑ) που συμμετείχαν στις εκπομπές μου, ουδέποτε εξανάγκασα κάποιο από αυτά να έρθει ή το εμπόδισα να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή αυτό επιθυμούσε από το σπίτι, ουδέποτε έκανα κάτι χωρίς τη συναίνεσή του και ήταν ελάχιστες οι φορές που χειροδίκησα (σε καμία περίπτωση με ακραία μορφή) εναντίον συγκεκριμένων ατόμων (μη ΑμεΑ) κι αυτό επειδή έχασα την ψυχραιμία μου λόγω προκλητικής συμπεριφοράς τους είτε εναντίον μου είτε εναντίον άλλων ατόμων που παρευρίσκονταν, με πρώτιστο σκοπό τη διατήρηση της τάξης. Μάλιστα, όπως είναι φανερό από την επισκόπηση των βίντεο της δικογραφίας, πάμπολλες ήταν οι φορές που εγώ ο ίδιος απέτρεψα βιαιοπραγίες μεταξύ των παρευρισκομένων επαναφέροντάς τους στην τάξη».
Ο 35χρονος δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι τα άτομα, που στα βίντεο φαίνεται να κακοποιούνται, εκτός του ότι έπαιρναν χρήματα για τις «δοκιμασίες», τα βοηθούσε και σε άλλες τους ανάγκες.
Ειδήσεις σήμερα
Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ: Καυτή ερωτική σκηνή υπό την σκηνοθεσία του γιού της [Βίντεο]
Τέμπη: Αύριο, Παρασκευή (1/3) στο Πρωτοδικείο η συζήτηση της πρώτης αγωγής
Νέος «πονοκέφαλος» για τη Meta – Τι καταγγέλλουν οι ενώσεις καταναλωτών της Ευρώπης
Η Τέιλορ Σουίφτ γίνεται «μούσα» των εκλογών
Mη κρατικά Πανεπιστήμια: Με την ακρόαση φορέων, συνεχίζεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου