Ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, ο οποίος, μιλώντας στον ANT1 και σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν οι δημοσκόποι είχαν την εικόνα πως η διαφορά είναι χαοτική, αλλά λόγω του bullying που έχουν υποστεί όλα τα τελευταία χρόνια, δεν τόλμησαν να το πουν, αποκρίθηκε: «Έτσι ακριβώς είναι. Κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία».
Για το «κλίμα τρομοκρατίας» κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων μίλησε και ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis και τόνισε πως «δεν ήταν σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αφού βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ». «Είμαι ο άνθρωπος που υπέστη τη μεγαλύτερη επίθεση γιατί τολμούσε να δώσει τη μεγαλύτερη διαφορά. Αυτό είναι λοιπόν ένα πρόβλημα Δημοκρατίας και όχι δημοσκοπήσεων. Και ο νόων νοείτο», ανέφερε στο MEGA ο πρόεδρος της Metron Analysis.
«Το exit poll δίνεται σε δύο ανακοινώσεις, η μια στο 80% με στοιχεία ως τις 16.30. Τότε, υπήρχε ένας γενικευμένος ψίθυρος, σχετικά με αυτά που θα πάθουμε, λόγω της μεγάλης διαφοράς. Από πριν, υπήρχε ένα γενικότερο κλίμα πως η διαφορά που έδινε το exit poll, δεν υπάρχει. Στα τελικά στοιχεία, η διαφορά διευρύνθηκε. Στο 100% το πάνω όριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν 41,5% και το κάτω όριο του ΣΥΡΙΖΑ 23,5%» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φαναράς.
«Υπήρχαν απειλές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, έλεγαν πως σήμερα θα είχαν εγκατασταθεί εισαγγελείς στη Metron Analysis. Η τάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχύεται τις τελευταίες ώρες. Εκεί μπορεί να χάσουμε 1-2%. Η συζήτηση ήταν πως θα μας πάρουν το κεφάλι επειδή δεν υπάρχει διαφορά. Τώρα θέλουν να μας το πάρουν επειδή η διαφορά ήταν μεγάλη. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε.
Από πλευράς του ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, τόνισε πως «οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα», εξηγώντας ότι τα στοιχεία που έρχονταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδιναν στη Νέα Δημοκρατία κεντρική τιμή 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έδειχναν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων. «Αν βγαίναμε έτσι. θα μας έλεγαν “αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα”», είπε.
Αιχμές άφησε ο επικεφαλής της MRB κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν τον κατονόμασε, για τη στάση του απέναντι σε εταιρείες δημοσκοπήσεων. «Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο» για υποεκτίμηση των στοιχείων και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι «να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ».
Εκλογές 2023-Δημοσκοπήσεις: Πού ευστόχησαν και πού μπλέχτηκαν τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων
Ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη και δημοσκοπική εκτίμηση, η εκτίναξη του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε πως όλα μπορούν να μετρηθούν εκτός από τον ήχο της… σιωπής.
Οι «βουβές εκλογές», όπως χαρακτηρίστηκε η προεκλογική περίοδος, αποδείχθηκαν οι πιο ηχηρές της Μεταπολίτευσης, αφού είναι η πρώτη φορά που κυβερνών κόμμα καταφέρνει να διευρύνει τόσο πολύ τη διαφορά και να ξεπεράσει ακόμα και τον εαυτό του. Υπό μία έννοια, λοιπόν, οι δημοσκοπήσεις δικαιώθηκαν για μία ακόμα φορά ως προς το πρώτο και το δεύτερο κόμμα, όμως δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν το εύρος της ψαλίδας.
Ο γύρος του θριάμβου της Νέας Δημοκρατίας, η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, η καθαρή αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., η μάχη των μικρών κομμάτων, η περίπτωση του κόμματος ΝΙΚΗ και τελικά η πεντακομματική Βουλή ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα-έκπληξη ακόμα και για τα πιο έμπειρα στελέχη των δημοσκοπικών εταιρειών.
Θεσσαλονίκη: Άι Βασίληδες με κανό και με σανίδες sup «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό Κόλπο [βίντεο]
Πρώτη… εικόνα
Το πρώτο κοινό exit poll με ενσωμάτωση στο 80% έδειχνε καθαρή νίκη της Ν.Δ με 36-40%, έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 25-29% και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,5-12,5%. Οταν η ενσωμάτωση έφθασε στο 100%, οι εκτιμήσεις διορθώθηκαν δίνοντας στη Ν.Δ ποσοστό από 37,5 έως 41,5% και στον ΣΥΡΙΖΑ από 23,5 έως 27,5%. Δηλαδή, στο πρώτο κόμμα ανιχνεύθηκε η τρομερή δυναμική, αλλά στο δεύτερο κόμμα δεν καταγράφηκε η ελεύθερη πτώση της Κουμουνδούρου στο 20%. Στην περίπτωση του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ, η τελική δημοσκόπηση το έφερνε στο 11,5-12,5%, πολύ κοντά δηλαδή με το ποσοστό που έβγαλε η κάλπη.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η απόκλιση ως προς την αποτύπωση της μεγάλης διαφοράς μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους αστάθμητους παράγοντες, όπως οι νέοι ψηφοφόροι που παραδοσιακά δεν εντοπίζονται εύκολα, το ποσοστό όσων δήλωναν αναποφάσιστοι, αλλά και ο πολυκερματισμός στη ζώνη των μικρότερων κομμάτων που διεύρυναν τη λεγόμενη γκρίζα ζώνη.
Ακτινογραφία
Σύμφωνα με τα exit polls, οι νέοι 17-24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 31,5%, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ για το κυβερνών κόμμα. Ακολουθούν στις απαντήσεις των νέων ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,8%, το ΠΑΣΟΚ με 10,5%, το ΚΚΕ με 6,4%, η Ελληνική Λύση με 5,9% και το Μέρα25 με 5%.
Σαρωτική όμως ήταν η επικράτηση και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MRB Δημήτρη Μαύρο (τ/σ Οpen) σε ποσοστό 51,9% οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία (άνοδος 8% σε σχέση με τις εκλογές του 2019), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 9 μονάδες καθώς εξασφάλισε μόλις το 18,7% των προτιμήσεων. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 8,6%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,2%, η Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.
Εκπλήξεις…
Η εμφάνιση στον πολιτικό χάρτη της χώρας της αχαρτογράφητης νησίδας ΝΙΚΗ πέρασε κάτω από τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων. Αν και αρχικά τα exit polls έδιναν πιθανότητες ακόμα και 7κομματικής Bουλής (με ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας), τελικά έπρεπε να ενσωματωθεί το 100% για να φανεί πως βρίσκονταν -μάλλον- εκτός Βουλής και κυρίως για να εμφανιστεί η ΝΙΚΗ στον πίνακα του κοινού exit poll και μάλιστα με το ίδιο ποσοστό.
Ειδήσεις σήμερα – Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα
Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Επιστρέφω τη διερευνητική το απόγευμα – Νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου
Εκλογές 2023: Οι celebrities που δεν τα κατάφεραν και μένουν εκτός Βουλής