Πρώτος μάρτυρας είναι ο πατέρας των κοριτσιών Μάνος Δασκαλάκης, που υποστηρίζει την κατηγορία εναντίον της πρώην πλέον συζύγου του, καθώς έχει εκδοθεί και επίσημα το διαζύγιο τους.
Στην υπόθεση της Πάτρας, με τα τρία νεκρά παιδιά και κατηγορούμενη τη μητέρα τους, δύο χρόνια μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας, η Δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί αν είναι αθώα ή ένοχη, ενώ πολλούς μήνες αναμένεται να κρατήσει και το δικαστήριο για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας.
Είναι ίσως η πρώτη φορά, που κατηγορούμενος – εν προκειμένω η Ρούλα Πισπιρίγκου – , δικάζεται σχεδόν ταυτόχρονα για ανθρωποκτονίες, τρεις συνολικά.
Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραμένει στη φυλακή για άλλους έξι μήνες
Την παράταση της προσωρινής κράτησης της Ρούλας Πισπιρίγκου για ένα ακόμη 6μηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση των θανάτων των δυο μικρότερων παιδιών της Μαλένας και Ίριδας.
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας τέθηκε το ζήτημα με την υπεράσπιση της κατηγορούμενης να επιχειρηματολογεί υπέρ της αποφυλάκισης της σημειώνοντας πως σύντομα θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για την υπόθεση του θανάτου της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την παράταση της προσωρινής κράτησης της κατηγορούμενης τονίζοντας πως προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος της.
«Ο πραγματικός χρόνος κράτησης ξεκίνησε στις 30/9/2023 όταν έληξε το 18μηνο. Προκύπτουν σοβαρές ένδειξης ενοχής σε βάρος της από το παραπεμπτικό βούλευμα, από το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής γνωμάτευσης των Καρακούκη – Καλόγρια» ανέφερε και συμπλήρωσε .»Μιλάμε για θανάτους αναπάντεχους και απροσδιόριστους που έλαβαν χώρα με μόνο την παρουσία της μητέρας». Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος της κατηγορούμενης και ο συνδυασμός του τρόπου με τον οποίο έδρασε την καθιστούν ικανή για τη διάπραξη ομοειδών αδικημάτων στην περίπτωση που αφεθεί ελεύθερη.
Η υπεράσπιση της κατηγορούμενης αντέτεινε πως δεν τίθεται ζήτημα ομοειδών αδικημάτων καθώς και τα τρία παιδιά της οικογένειας έχουν φύγει από τη ζωή σημειώνοντας πως η κατηγορούμενη θα μείνει με την οικογένεια της . Αναφερόμενη δε στις ιατροδικαστικές εκθέσεις ανέφερε υπάρχουν και άλλες που εκφράζουν διαφορετικές θέσεις από αυτές των Καρακούκη – Καλόγρια.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων στην δίκη άνοιξε και στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο Μάνος Δασκαλάκης.
Αν και ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας ζητούσε να συσχετιστούν οι δικογραφίες, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα η δεύτερη δίκη ουσιαστικά να ξεκινά σήμερα. Επιπλέον έχει παρέλθει το 18μηνο της προσωρινής της κράτησης για την υπόθεση της πρωτότοκης κόρης της και βρίσκεται στη φυλακή προφυλακισμένη για τα άλλα δύο κορίτσια.
«Ότι έχω να πω για Μαλένα και Ίριδα θα το πω στην άλλη δίκη», είπε πει στον Αλέξη Κούγια ο Μάνος Δασκαλάκης, όταν του υπέβαλλε ερωτήσεις στη δίκη για τη Τζωρτζίνα. Ήρθε η ώρα, να τα πει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Ο πατέρας των κοριτσιών γι’ αυτή την υπόθεση είχε δώσει αρχικά μία μυστική κατάθεση στο τμήμα ανθρωποκτονιών που διήρκησε πέντε ώρες.
«Δεν ήμουν εκεί όταν πέθανε η Μαλένα, ενώ στο θάνατο της Ίριδας έλειπα από το σπίτι», είχε πει περιγράφοντας και πως ήταν οι σχέσεις του με τη μητέρα των παιδιών του τα επίμαχα διαστήματα. Στους αστυνομικούς ισχυρίστηκε ότι δεν παρατήρησε κάποιο σημάδι στο πρόσωπο του παιδιού ενώ η αιτία θανάτου – ηπατική ανεπάρκεια – οδήγησε εκείνον και τη μητέρα τους να υποβάλλουν μήνυση.
Για την Ίριδα αναφέρθηκε στο πανάκι που βρέθηκε στην κούνια υποστηρίζοντας ότι εκείνος ήταν που το βρήκε:
«Μόλις μπήκαμε σπίτι, πήγαμε ταυτόχρονα στο παιδικό δωμάτιο εγώ, η Ρούλα και η Δήμητρα. Η Ρούλα έσκυψε μπροστά από την κούνια της Ίριδας και έκλαιγε. Εγώ τότε είδα μέσα στην κούνια ένα πανάκι, από αυτά που έχουμε για να σκουπίζουμε το στόμα και τα σάλια στα μωρά. Ήταν ανάμεσα στο στρώμα και τα κάγκελα, στα πλαϊνά της κούνιας από την εξωτερική πλευρά, όχι από την πλευρά του τοίχου. Όταν το έπιασα κατάλαβα ότι ήταν βρεγμένο και είχε κάτι καφέ κηλίδες. Δεν κατάλαβα τι ήταν αυτές οι κηλίδες αλλά σίγουρα δεν μου φάνηκαν για αίμα».
Ο Μάνος Δασκαλάκης στην πρώτη του κατάθεση είχε πει:
«Πιστεύω ότι αγαπούσε τα παιδιά μας όπως τα αγαπούσα και εγώ. Βέβαια οι εξελίξεις στην υπόθεση της Τζωρτζίνας ανατρέπουν όλα όσα είχα στο μυαλό μου για τη γυναίκα αυτή. Όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι τώρα τουλάχιστον η Ρούλα φαίνεται ότι έδωσε την ουσία αυτή σκότωσε την Τζωρτζίνα. Δεν θέλω προς το παρόν να πάρω κάποια θέση για το τι μπορεί να έγινε με τους θανάτους της Μαριλένας και της Ίριδας και αναμένω τα στοιχεία, γιατί μόνο με αυτά θα αποδειχτεί πως πέθανε έτσι ξαφνικά και αν ο θάνατος τους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια».
Η θέση του για την ενοχή της κατηγορούμενης δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί και σε αυτή τη δίκη. Μέχρι το πόρισμα Καρακούκη-Καλογρηά που απέδιδε τους θανάτους σε ασφυξία κρατούσε στάση αναμονής. Μετά όλα άλλαξαν.
Οι μάρτυρες στη δίκη για Μαλένα Ίριδα
Σε αντίθεση με τη δίκη της Τζωρτζίνας, στη δίκη για τους θανάτους των άλλων δύο κοριτσιών – τον Μάρτιο του 2019 και τον Απρίλιο του 2021 – οι βασικοί μάρτυρες δεν είναι γιατροί αλλά ιατροδικαστές.
Ο Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογρηάς που συνέταξαν το πόρισμα βάση του οποίου ασκήθηκε η ποινική δίωξη στην μητέρα των κοριτσιών, η ιατροδικαστής Αθηνών Χριστίνα Τσάκωνα που διενήργησε την νεκροψία νεκροτομή στη Μαλένα καταλήγοντας σε ηπατική ανεπάρκεια και η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πάτρας Αγγελική Τσιόλα που έκανε την έκθεση για την Ίριδα αποδίδοντας το θάνατο του μωρού σε αγενεσία φλεβόκομβου.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου και σε αυτή τη δίκη επιμένει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με τους θανάτους των κοριτσιών.
Ειδήσεις σήμερα
Κως: Αποκολλήθηκε οροφή από κτίριο λόγω κακοκαιρίας [Βίντεο]
Ποιος είναι ο θανατηφόρος ιός Nipah που ανησυχεί τους επιστήμονες – Πώς αντιμετωπίζεται [Βίντεο]
Σεισμός τώρα στην Κεφαλονιά – Δεν σταματά να σείεται το νησί