Η μάρτυρας συμμετείχε στο κλιμάκιο των γιατρών που προσπάθησε να κρατήσει στη ζωή το κοριτσάκι, ενώ την είχε εξετάσει και κατά την ημέρα εισαγωγής της στο νοσοκομείο.
«Η πρώτη επαφή με την Τζωρτζίνα ήταν κατά την ημερομηνία της εισαγωγής της στο Παίδων. Είχαμε κληθεί κλιμάκιο από τη ΜΕΘ να εκτιμήσουμε το παιδί, παρότι ήταν σταθερό επειδή είχε κάνει πολλές εισαγωγές στη μονάδα. Ήταν σταθερό με αυτόματη αναπνοή. Δώσαμε σύσταση για συνεχή καταγραφή με οξύμετρο» είπε η μάρτυρας.
Στη συνέχεια, η επόμενη επαφή της, με το κοριτσάκι ήταν το Σάββατο το μεσημέρι, όταν τους ενημέρωσαν πως υπάρχει παιδί ανακοπή στον κάτω όροφο. «Κατεβήκαμε κάτω σε 2-3 λεπτά, μπήκαμε μέσα και είδαμε την παιδίατρο να κάνει ΚΑΡΠΑ, πλησιάσαμε και αναλάβαμε το έργο ανάνηψης. Το παιδί ήταν ωχρό, οι κόρες σε μυδρίαση, χωρίς αυτόματη αναπνοή, ακούσαμε περίπου 30-40 σφύξεις. Ξεκίνησε η χορήγηση αδρεναλίνης κάθε πέντε λεπτά, υπήρχαν εκκρίσεις μέσα στο στόμα, χορηγήθηκε ροκουρόνιο, χρειάστηκε να γίνει αναρρόφηση και έγινε διασωλήνωση» περιέγραψε η μάρτυρας, εξηγώντας πως ο επικεφαλής βγήκε στα 20 λεπτά και ενημέρωσε τη μητέρα.
«Γύρισε και μας είπε πως είχε η μαμά την επιθυμία να συνεχιστεί η διαδικασία διότι και στην Πάτρα έγινε αναζωογόνηση για 55 λεπτά» πρόσθεσε η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Θυμάστε τι ώρα κατέβηκε ο καρδιογράφος;
Μάρτυρας: Περίπου στο ένα τέταρτο.
Πρόεδρος: Τι είδους εκκρίσεις ήταν;
Μάρτυρας: Σάλια, μέσα στο στόμα… Κατά τη λαπαρασκόπηση φάνηκε ότι υπήρχαν άφθονες εκκρίσεις, σάλια πιθανότατα. Από το παιδί που δεν είχε κατάποση αφού ήταν σε ανακοπή.
Πρόεδρος: Μπορεί να ήταν εκκρίσεις από κάτι άλλο;
Αμαλιάδα: Βίντεο με την Μουρτζούκου να πανηγυρίζει - «Θα βγω να τα κάψω»
Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως ήταν άφθονες.
Πρόεδρος: Τι είναι ροκουρόνιο;
Μάρτυρας: Για μυοχάλαση. Το δίνουμε σε παιδιά, με έντονη νευρολογική εικόνα, που είναι σε ανακοπή.
Πρόεδρος: Ξέρετε τι φάρμακο είναι η κεταμίνη;
Μάρτυρας: Το χορηγούμε στη μονάδα για καταστολή και αναλγησία. Το χορηγούμε είτε στάθμη είτε μπόνους, μπόνους είναι εφάπαξ. Εγώ δεν χορήγησα κανένα φάρμακα και δεν άκουσα κ. Τζούβα να ζητάει να χορηγηθεί.
Πρόεδρος: Πώς γίνεται η διαδικασία;
Μάρτυρας: Τις εντολές τις ακούμε όλοι που είμαστε παρόντες. Καταγράφονται όλες οι ναρκωτικές ουσίες που χορηγούνται.
Πρόεδρος: Πώς χορηγείται η κεταμίνη;
Μάρτυρας: Αυτό αφορά τους νοσηλευτές μας.
Πρόεδρος: Εσείς τι θυμάστε από την ώρα που μπήκατε στο δωμάτιο; Θυμάστε γονείς;
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι είδα δύο κυρίες έξω από το θάλαμο. Εγώ δεν γνώριζα ποια είναι μητέρα και δεν μπορούσα να εστιάσω σε κάποιο πρόσωπο.
Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεση σας «δεν υπήρχε ιατρικός λόγος για τη χορήγηση της κεταμίνης». Τι εννοείτε; Εξηγήστε το…
Μάρτυρας: Επειδή το παιδί ήταν σε ανακοπή δε χρειαζόταν να δώσουμε κεταμίνη, όταν είναι σε ανακοπή δεν χορηγούμε κάποιο φάρμακο για να το καταστείλουμε. Χορηγείται, όταν πρέπει ένας ασθενής να μην αντιδρά για διασωληνωθεί.
Συν. Υπ. Κατ: Πώς μεταφράζεται πως ένας άνθρωπος είναι σε ανακοπή;
Μάρτυρας: Δεν έχει σημεία ζωής.
Ουσιαστικά εκείνη την ώρα βηματοδότης έδινε ερέθισμα αλλά δεν ανταποκρινόταν η μηχανική της καρδιάς.Όταν κάνουμε θωρακικές συμπιέσεις προκαλούμε εμείς κυκλοφορία. Ουσιαστικά δεν γίνεται μεταβολισμός.
Η μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τον Αλέξη Κούγια σχετικά με τα όσα έγιναν μέσα στο δωμάτιο της ανάνηψης με την υπεράσπιση να προβάλει τον ισχυρισμό ότι η κεταμίνη δεν δόθηκε στο παιδί από την κατηγορούμενη αλλά από την ομάδα ανάνηψης με τον συνήγορο υπεράσπισης να στέκεται στο γεγονός πως έγινε αλλαγή βάρδιας των νοσηλευτριών και να σημειώνει πως «γίνονται και ιατρικά λάθη»
Αλ. Κούγιας: Το χώρο που έγινε η διαδικασία που συμμετείχατε μπορείτε να τον περιγράψετε;
Μάρτυρας: Χώρος που είναι σε μόνωση. Υπήρχε κρεβάτι και μπάνιο. Υπήρχε παρόμοιος θάλαμος δίπλα, αν νοσηλευόταν κάποιος δεν το γνωρίζω.
Αλ. Κούγιας: Έχετε δει μπουκαλάκια αδρεναλίνης; Πώς χορηγείται;
Μάρτυρας: Ενδοφλέβια μέσω σύριγγας στην πεταλούδα.
Αλ. Κούγιας: Θυμάστε σε ποιο χέρι ήταν πεταλούδα;
Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι γιατί δεν χορήγησα εγώ.
Αλ. Κούγιας: Ποιος χορηγούσε αδρεναλίνη;
Μάρτυρας: Από νοσηλεύτρια μονάδας.
Αλ. Κούγιας: Αν κάνει λάθος η νοσηλεύτρια τι γίνεται;
Μάρτυρας: Νοσηλεύτριες στη μονάδα είναι πάρα πολύ έμπειρες.
Αλ. Κούγιας: Είδαμε διαβάζοντας τη δικογραφία ότι στο βαλιτσάκι υπάρχει κεταμίνη.
Μάρτυρας: Το βαλιτσάκι είναι ίδιο για όλες κλήσεις που έχουμε.
Αλ. Κούγιας: Ποιος ανανεώνει φάρμακα;
Μάρτυρας: Οι νοσηλεύτριες.
Αλ. Κούγιας: Από πού τα παίρνετε;
Μάρτυρας: Υπάρχει φαρμακείο στο νοσοκομείο.
Αλ. Κούγιας: Έχετε δει σίγουρα της αδρεναλίνης τα μπουκαλάκια; Είναι ίδια με κεταμίνη;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.
Αλ. Κούγιας: Έχετε δει μέσα στο βαλιτσάκι πού είναι τα μπουκαλάκια;
Μάρτυρας: Είναι σε διαφορετικό κουτάκι αδρεναλίνες και κεταμίνες. Το βαλιτσάκι γεμίζεται με φάρμακα από νοσηλεύτρια.
Δικη Πισπιρίγκου – Παιδίατρος: «Όταν της ανακοινώσαμε ότι η Τζωρτζίνα δεν τα κατάφερε, εκείνη μας ευχαρίστησε»
Τα πρώτα λεπτά της ανακοπής που οδήγησε στο θάνατο τη μικρή Τζωρτζίνα περιέγραψε η παιδίατρος Γιαννούλα Κουρούση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Η γιατρός, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, χαρακτήρισαν την κατηγορούμενη «ψύχραιμη» τις τελευταίες στιγμές της πρωτότοκης κόρης της. «Η μητέρα μου είπε πως η Τζωρτζίνα έχει περάσει πολλά, ότι είναι το παιδί που βρήκε το μωρό στην κούνια πεθαμένο» είπε ακόμη η μάρτυρας μεταφέροντας στο ακροατήριο τη συζήτηση που είχε με τη Ρούλα Πισπιρίγκου κατά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Παίδων.
«Είδα πρώτη φορά το παιδί και τη μητέρα, την οποία έτυχε να τη θυμηθώ γιατί και είχα εξετάσει και τη Μαλένα. Μου είπε ότι το παιδί έχει περάσει πολλά, ότι είναι το παιδί που βρήκε το μωρό αδερφάκι της στην κούνια πεθαμένο, ότι έπαθε ανακοπή. Μου είπε για κάτι μηνύσεις σε γιατρούς…δεν κατάλαβα. Μου ζήτησε να μπει σε μονόκλινο και της είπα βεβαίως. Τον πατέρα τον είδα πρώτη φορά το βράδυ» είπε η μάρτυρας που είδε ξανά το παιδί το Σάββατο 29 Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της μάρτυρα χρειάστηκε μια διευκρίνιση σχετικά με τη Μαλένα με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να σηκώνεται για να εξηγήσει πως «η Μαλένα νοσηλεύτηκε αρχικά στο «παίδων Αγλαΐα Κυριακού» και μετά νοσηλεύτηκε στο Ελπίδα όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία».
Στη συνέχεια η γιατρός περιέγραψε όσα συνέβησαν το μοιραίο πρωινό. «Πήγα στην εφημερία στις 9 το πρωί. Μου είπαν ότι είχε πέντε επεισόδια διαρκείας 3-5 λεπτών το καθένα και ότι είχε μπει σε καταγραφή. Εξετάσαμε το παιδί δεν βρήκαμε κάτι και συνεχίσαμε στα υπόλοιπα παιδάκια του ορόφου. Κάποια στιγμή η ειδικευόμενη μου είχε κατέβει να κάνει ένα εξιτήριο. Ακούω μια νοσηλεύτρια να με καλεί και μου φωνάζει να τρέξω για το παιδί. Βλέπω τη Τζωρτζίνα με στροφή κεφαλής, είχε μυδρίαση, περιστοματική κυάνωση, πήρα ακουστικό να ακούσω, άκουσα ένα χτύπο κάθε δυο δευτερόλεπτα περίπου για 10 δευτερόλεπτα αυτό. Ξεκινήσαμε ΑΜΠΟΥ και μαλάξεις» σημείωσε η μάρτυρας.
Κατά τη διάρκεια των μαλάξεων, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η μάρτυρας, την διέκοψε η Ρούλα Πισπιρίγκου. «Εκεί που ξεκινήσαμε μαλάξεις με σταμάτησε η μητέρα για να στείλει τα δεδομένα από το μηχάνημα στον κ. Παπαγιάννη» ανάφερε η παιδίατρος και συνέχισε εξηγώντας ότι περίπου στα 10 λεπτά διασωληνώθηκε από την κ. Θεοτοκάτου.
«Στα 20 λεπτά βγήκε άλλος γιατρός και της είπε ότι το παιδί δεν επανέρχεται. Εκεί μας είπε ότι την άλλη φορά χρειάστηκαν 50 λεπτά όποτε κι εμείς συνεχίσαμε. Το παιδί δεν τα κατάφερε και όταν είδα τη μητέρα στο γραφείο των γιατρών εκείνη με ευχαρίστησε».
Πρόεδρος: Είπατε σε κατάθεση σας ότι η μητέρα σας ζήτησε να επικοινωνήσετε με τους καρδιολόγους για να αλλάξει το παιδί το φάρμακο…
Μάρτυρας: Μου είπε η μητέρα να ρωτήσω τον καρδιολόγο για την αλλαγή του φαρμάκου και μήπως είναι γι’ αυτό τα επεισόδια. Βέβαια είχε κάνει ήδη δυο πριν την αλλαγή του φαρμάκου, αλλά της είπα ότι θα κάνω μόλις τελειώσω.
Πρόεδρος: Από τη στιγμή που φτάσατε στο θάλαμο η μητέρα πως ήταν;
Μάρτυρας: Ήταν ψύχραιμη. Ήταν έξω από το θάλαμο προς τη μέση του διαδρόμου, κοιτούσε που ερχόμασταν. Δεν είδα αντίδραση «ελάτε, τρέξτε».
Πρόεδρος: Την ώρα της ΚΑΡΠΑ η μητέρα άφησε στο θώρακα τη συσκευή που μετέδιδε τα σήματα. Ρωτήσατε γιατί δεν την έβαλε νωρίτερα;
Μάρτυρας: Όχι, έκανε ΚΑΡΠΑ εκείνη τη στιγμή.
Πρόεδρος: Που βρισκόταν το οξύμετρο;
Μάρτυρας: Ήταν στο χέρι του παιδιού. Έδειχνε κάποιες ενδείξεις χαμηλές σφίξεις και κορεσμό. 35-36 σφίξεις κι ένα κορεσμό γύρω στο 50. Όσο έτρεχα να μπω δεν ακουγόταν το οξύμετρο, αλλά όταν ξεκίνησα την ΚΑΡΠΑ ξεκίνησε.
«Ήρθε η νοσηλεύτρια και μου είπε πως την πλησίασε η μητέρα και της είπε κάτι που δεν κατάλαβε αρχικά, αλλά όταν τη ρώτησε αν συμβαίνει κάτι με το παιδί, η μητέρα απάντησε θετικά κι έτσι με ειδοποίησαν. Η νοσηλεύτρια μου είπε ότι η μητέρα ήταν ήρεμη δεν έδειχνε κανένα απολύτως άγχος» απάντησε η μάρτυρας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας σχετικά με τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Υπεράσπιση: Σας είπε η μητέρα ότι η Τζωρτζίνα βρήκε το βρέφος νεκρό;
Μάρτυρας: Ναι, το είπε σε εμένα. Και ήταν μπροστά και ειδικευόμενος. Και την επόμενη ημέρα το είπε και στην κυρία Ταταριώτη. Είμαι απολύτως σίγουρη γι’ αυτό. Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα ήταν αυτή που βρήκε το βρέφος νεκρό.
Υπεράσπιση: Είστε σίγουρη ότι σας είπε η κατηγορούμενη για μονόκλινο;
Μάρτυρας: Ναι. Εμείς έχουμε δυο μονόκλινα. Αν εκείνη την ημέρα τα είχαν αλλά παιδιά, θα είχε πάει αλλού. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι με ρώτησε και ήταν μπροστά και άλλοι. Δεν είπα ότι με πίεσε. Είπα ότι το ζήτησε. Και είμαι απόλυτα μα απόλυτα σίγουρη για αυτό που σας λέω.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΚΑΒ: Το νέο σχέδιο ενίσχυσης – Ο ρόλος του στρατού και της πυροσβεστικής