Η πρώτη μόδα που εξαπλώνεται από τη Μύκονο ακόμα και σε παραλίες που δεν είναι ευρέως γνωστές και δεν βουλιάζουν απαραίτητα από τουρίστες είναι ο διαχωρισμός των τουριστών σε λουόμενους δυο ταχυτήτων. Οι προνομιούχοι κάθονται στις μπροστινές ξαπλώστρες αγγίζοντας το κύμα, όχι γιατί έφτασαν νωρίτερα και πρόλαβαν, όπως ίσχυε ανέκαθεν, αλλά γιατί είναι αποφασισμένοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, περίπου όπως συμβαίνει στα μπουζούκια, όπου οι πιο ισχυροί οικονομικά πελάτες κάθονται «πρώτο τραπέζι πίστα».
Αιγιαλός
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής «ταξίδεψε» στις παραλίες και κατέγραψε τι συμβαίνει σε ορισμένους από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για Ελληνες και ξένους επισκέπτες. Εκτός του ότι η πρώτη σειρά τείνει πλέον να είναι παντού πιο ακριβή, πολλές φορές συνδέεται με υποχρεωτική κατανάλωση που εκτοξεύει το κόστος. Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι επιχειρηματίες εξασφαλίζουν τη χρήση του αιγιαλού σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές οι οποίες συχνά ακούγονται αστείες μπροστά στα κέρδη που εξασφαλίζουν κάθε σεζόν από την ενοικίαση των σετ με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ένα κατάστημα ή ξενοδοχείο ή συγκρότημα καταλυμάτων είναι όμορο με τη θάλασσα, έχει δηλαδή παραλία μπροστά του, τότε αυτοδίκαια εξασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού πληρώνοντας ένα ποσό που έχει οριστεί ανά τετραγωνικό.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα, «Εμπροσθεν χώρος νοείται ο χώρος που προκύπτει από την προβολή του μήκους της πρόσοψης της επιχείρησης επί της ακτογραμμής. Για τις όμορες επιχειρήσεις, που είναι δικαιούχοι απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, η τιμή καθορίζεται από το αρμόδιο συλλογικό όργανο του ΟΤΑ, σύμφωνα πάντα με τις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής και τα ήδη διαμορφωθέντα μισθώματα επί άλλων θέσεων αιγιαλού».
Για όσους δεν έχουν επιχείρηση στον αιγιαλό και επιθυμούν να τοποθετήσουν ομπρελοξαπλώστρες γίνονται δημοπρασίες από τους δήμους και τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να καταλήγει στην τοπική αυτοδιοίκηση και ένα μικρότερο ποσοστό στο κράτος. «Στους μη δικαιούχους απευθείας παραχώρησης, η μεταβίβαση του δικαιώματος της απλής χρήσης γίνεται αποκλειστικά και μόνο κατόπιν δημοπρασίας. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η εκμίσθωση με βάση τα τεμάχια των ομπρελών και των καθισμάτων, όπως και ο συμψηφισμός του ανταλλάγματος με την οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών από τον μισθωτή προς τον ΟΤΑ», τονίζεται στα έγγραφα.
Αντίτιμο και απόσβεση
Το αποτέλεσμα είναι κάποιες από τις πιο ακριβές παραλίες της χώρας που βρίσκονται στη Μύκονο, να πληρώνουν όλο τον χρόνο 80.000 ευρώ για περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα, ποσό που εξασφαλίζουν από την ενοικίαση των σετ μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Ακριβότερο είναι το ετήσιο τίμημα για τις παραλίες που δεν είναι μπροστά από κατάστημα ή καταλύματα και βγαίνουν σε δημοπρασία. Ενδεικτικά, παραλία της Μυκόνου που δημοπρατήθηκε με τιμή εκκίνησης τα 20.000 ευρώ έφτασε τα 150.000 ευρώ για έναν χρόνο. Στη συγκεκριμένη παραλία το σετ με μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες κοστίζει στους τουρίστες 130 ευρώ στην πρώτη σειρά και 90 ευρώ στις υπόλοιπες. Στο Ιόνιο που προσελκύει πάντα μεγάλο αριθμό τουριστών οι τιμές είναι σαφώς πιο χαμηλές. Ενδεικτικά στην Κεφαλλονιά, ο μέσος όρος για ένα σετ είναι τα 10 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και παραλίες που ενοικιάζονται στους επιχειρηματίες έναντι πινακίου φακής. Στην τελευταία δημοπρασία που έγινε μεσούσης της τουριστικής περιόδου, στις 27 Ιουλίου, από τον Δήμο Αργοστολίου για 11 παραλίες, στις 10 κηρύχθηκε άγονη και δημοπρατήθηκε μόνο μία που είναι έκτασης 200 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 1.625 ευρώ και ο επιχειρηματίας που ανακηρύχθηκε πλειοδότης από την οικονομική επιτροπή του δήμου εξασφαλίζοντας την έκταση κατέβαλε μόλις 30 ευρώ περισσότερα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: «Δίνουμε μάχη με τις παράνομες ενοικιάσεις»
Σε πολλές περιοχές υπάρχουν επιχειρηματίες που τοποθετούν παράνομα ομπρέλες και ξαπλώστρες παίζοντας ένα ιδιότυπο κρυφτό με τις αρχές αφού τις μαζεύουν άρον άρον όταν αντιλαμβάνονται ότι πλησιάζει κλιμάκιο ελέγχου.
Ειρήνη Μουρτζούκου: Αυτό το πρόσωπο «δείχνει» για τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη [βίντεο]
«Δίνουμε μάχη με τις παράνομες ενοικιάσεις καθώς τα προηγούμενα χρόνια επιτήδειοι είχαν τοποθετήσει ομπρελοξαπλώστρες ακόμα και στο Πόρτο Κατσίκι, κάτι που απαγορεύεται ρητά. Πλέον τις έχουμε απομακρύνει ενώ απαγορεύσαμε και τα ημερόπλοια που προσέγγιζαν τη δημοφιλή παραλία με δυνατή μουσική και φασαρία αλλοιώνοντας το ήρεμο τοπίο» λέει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός. Στο νησί, όπως εξηγεί, οι περισσότερες παραλίες είναι όμορες με επιχειρήσεις στις οποίες παραχωρούνται αυτοδίκαια, ενώ ενδεικτικά μια παραλία 100 τ.μ. στη Νότια Λευκάδα που βγήκε σε δημοπρασία είχε τιμή εκκίνησης 10.000 ευρώ και έφτασε τα 60.000 ευρώ.
Η υποχρεωτική κατανάλωση ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Η προπληρωμή για καφέδες, ποτά και φαγητά προκειμένου να εξασφαλιστεί μια θέση στον ήλιο είναι μια άλλη μόδα που απλώνεται από τη Μύκονο μέχρι τη Νάξο, την Αττική και τη Μεσσηνία.
Σε παραλία της Μυκόνου ένα σετ για τρία άτομα στην μπροστινή σειρά κοστίζει 700 ευρώ από τα οποία τα 200 καταβάλλονται για τις ξαπλώστρες και τα υπόλοιπα 500 είναι το μίνιμουμ της υποχρεωτικής κατανάλωσης για την κάθε παρέα. Από τη δεύτερη σειρά και πίσω το κόστος είναι επίσης 200 ευρώ για τις ξαπλώστρες με επιπλέον 400 ευρώ υποχρεωτική κατανάλωση.
Αλλά και στη Νάξο βρήκαμε σετ με ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά στην τιμή των 50 ευρώ με επιπλέον 50 ευρώ υποχρεωτικό ποσό για ποτά και φαγητά. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται σε παραλίες της Αττικής και ενδεικτικά, μέσα στον αστικό ιστό, υπάρχει κιόσκι που τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 60 ευρώ και επιπλέον 50 ευρώ υποχρεωτική κατανάλωση.
Στη Μεσσηνία βρήκαμε δυο πουφ με ομπρέλα δωρεάν αλλά με υποχρεωτική κατανάλωση ύψους 50 ευρώ. Στην ίδια περιοχή, που βρίσκεται κοντά στο Costa Navarino και γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ένα από τα beach bar συνεχίζει να χρεώνει το σετ 8 ευρώ, με μόνη διαφορά ότι από φέτος η μπροστινή σειρά κοστίζει 15 ευρώ.
Διαχωρισμό συναντήσαμε επίσης στον Πλαταμώνα Πιερίας που κατακλύζεται από Βαλκάνιους τουρίστες. Σε δημοφιλές beach bar οι ξαπλώστρες στην μπροστινή σειρά κοστίζουν τα Σαββατοκύριακα 40 ευρώ το σετ και από τη δεύτερη σειρά 30 ευρώ, ενώ τις καθημερινές ισχύει 50% έκπτωση.
Οικονομικότερη είναι η ηλιοθεραπεία στον Πόρο όπου βρήκαμε παραλία που το σετ κοστίζει 8 ευρώ, αλλά και άλλη παραλία του νησιού που χρεώνει όλα τα σετ 10 ευρώ, με εξαίρεση όσους κάνουν κράτηση και πληρώνουν 20 ευρώ για μια ομπρέλα και δυο ξαπλώστρες.
Αισχροκέρδεια
Επιχειρηματίες με μεγάλη εμπειρία στην τουριστική βιομηχανία επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» ότι οι τουρίστες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μαθαίνουν πάντα τις τιμές πριν παραγγείλουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να αποφύγουν φαινόμενα αισχροκέρδειας αφού οι… αετονύχηδες καραδοκούν σε όλους τους τομείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οδηγός ταξί ζήτησε από Αμερικανίδα τουρίστρια 550 ευρώ για να τη μεταφέρει από την Κυλλήνη στην Αθήνα, ενώ από άλλον τουρίστα ζητήθηκαν 650 ευρώ για να περάσει με θαλάσσιο ταξί από τη Ζάκυνθο στην Κεφαλλονιά.