Ισως γι’ αυτό η απώλεια του Διονύση Σιμόπουλου τάραξε την αυγουστιάτικη ραστώνη γεννώντας μια αίσθηση «κενού» τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους θαυμαστές του, που αγάπησαν τη λαμπερή προσωπικότητα πίσω από τον κορυφαίο επιστήμονα.
Ακόμα και μετά θάνατον επέλεξε να «ελαφρύνει» τη βαριά ατμόσφαιρα χαρίζοντας ένα τελευταίο μειδίαμα, με μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Είχε ζητήσει από τα παιδιά του, όταν «φύγει», να αλλάξουν την εικόνα προφίλ του με τους τίτλους τέλους της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς καρτούν, «Looney Tunes», που αναφέρει: «Παιδιά, αυτό είναι όλο!».
Η μάχη με τον καρκίνο
Τα τελευταία χρόνια, ο Διονύσης Σιμόπουλος έδινε μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, όμως, ακόμα και σε μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή του, δεν έχασε το χιούμορ και την ελπίδα του. «Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Οταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής, το πολύ. Ο γιατρός μου είπε ότι, αν δεν κάνω τίποτα, θα ζήσω 6 μήνες και, αν κάνω αυτά που πρέπει, θα ζήσω παραπάνω. Εχουν περάσει 3 χρόνια από τότε κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του Πλανηταρίου το 2023», έλεγε το 2021, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Οταν γνωστοποίησε τη μάχη που δίνει, ξεκαθάρισε ότι δεν το έκανε για να τον λυπηθούν. «Εδώ δεν λυπάμαι εγώ τον εαυτό μου», είχε πει χαρακτηριστικά, αλλά τον παρότρυναν δύο φίλοι γιατροί να το κάνει για να βοηθήσει κόσμο που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. «Σε αυτά τα 3 χρόνια που έχουν περάσει, έχω πάρει μηνύματα από ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που έχουν βοηθηθεί. Οπότε, γι’ αυτό και μόνο άξιζε», δήλωσε.
Με τα δικά του λόγια
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο το 2020, για το βιβλίο του «Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι», μια πολύχρωμη έκδοση που φιλοδοξούσε να εμφυσήσει τη γοητεία του Σύμπαντος σε γονείς και παιδιά μέσα από εικόνες, χρήσιμα παιχνίδια και κουίζ, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Τα εγγόνια μου! Αντί να τους διαβάζω άλλες ιστορίες, τους έλεγα ιστορίες για τον ουρανό με τ’ άστρα και τις προσπάθειες του ανθρώπου στο Διάστημα. Και φαίνεται ότι τους άρεσαν πιο πολύ από τα παραμύθια. Και, έτσι, ξεκίνησα να γράφω διαλέγοντας πρώτη απ’ όλες μια ιστορία που το μεγαλύτερο μέρος της το έζησα κι εγώ προσωπικά. Ημουν δηλαδή εκεί, όταν οι αστροναύτες του προγράμματος “Απόλλων” εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν για να περπατήσουν πάνω σε έναν άλλο κόσμο, στον γειτονικό δορυφόρο της Γης μας, τη Σελήνη».
Η απλότητα με την οποία προσέγγιζε και μετέδιδε την επιστήμη της Αστροφυσικής αποτυπωνόταν ιδανικά στις απαντήσεις που έδινε στη συχνή ερώτηση που δεχόταν για την ύπαρξη εξωγήινων.
«Κανείς, φυσικά, δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την απάντηση, γιατί δεν έχουμε κάποια απόδειξη ή, έστω, κάποια σχετική ένδειξη. Αλλά, αν αναλογιστούμε ότι στο Σύμπαν υπάρχουν σήμερα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο γαλαξίες και κάθε γαλαξίας περιλαμβάνει πάνω από 100 δισεκατομμύρια πλανητικά συστήματα, τότε θα ήταν ιδιαίτερα ανθρωποκεντρικό να θεωρούσαμε ότι είμαστε μόνοι μας σ’ ένα τέτοιο τεράστιο Σύμπαν», ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Οσο για το πώς μοιάζει ένας εξωγήινος, είχε μια θεωρία και γι’ αυτό! Πίστευε ότι ο διάσημος «Ε.Τ. ο Εξωγήινος», που μας σύστησε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ στην ομώνυμη ταινία, «είναι μια πιο πιθανή έκφανση των εξωγήινων, παρά τα άλλα τέρατα που έχουμε δει».
Ο έρωτας με τον ουρανό, οι σπουδές στην Αμερική
Ο Διονύσης Σιμόπουλος γεννήθηκε στα Γιάννενα και οι γονείς του πήγαν στην Πάτρα όταν ήταν ακόμα βρέφος. «Κατάλαβα ότι με μαγεύει ο νυχτερινός ουρανός όταν με τους πρoσκόπους πηγαίναμε εκδρομές. Μία από τις δραστηριότητές μας ήταν η αναγνώριση διάφορων αστερισμών. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τον ουρανό», περιέγραφε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» το 2019.
Αυτή η επαφή τον οδήγησε να φύγει από την Πάτρα, χωρίς καθόλου χρήματα, και να πάει στην Αμερική να κυνηγήσει το όνειρό του. «Εφυγα με 250 δολάρια στην τσέπη μου. Ο πατέρας μου μάζεψε ό,τι μπορούσε για το εισιτήριο του πλοίου, το οποίο έφευγε από την Πάτρα. Σχεδόν ένα ετήσιο εισόδημα της οικογένειάς μου πήγε στο ταξίδι μου. Τότε δεν είχα καταλάβει το μέγεθος της θυσίας εκείνης», ανέφερε, ενώ και όταν έφτασε στον μακρινό προορισμό του, πέρασε πολύ δύσκολα τα πρώτα χρόνια.
Οταν φίλοι και γνωστοί ρωτούσαν τον Διονύση Σιμόπουλο πώς τα κατάφερε και σπούδασε στην Αμερική, τους έλεγε ότι πήγαινε στην καντίνα και αγόραζε τσάι, γιατί μόνο γι’ αυτό είχε χρήματα, και έριχνε μέσα στο ζεστό νερό κέτσαπ για να τρώει ντοματόσουπα. «Δεν με ένοιαζε να πεινάσω, ήθελα να σπουδάσω για τα άστρα και τους πλανήτες».
Πολέμιοι
H συνέπεια και το πείσμα του τον οδήγησαν στο να πετύχει να εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της Αστροφυσικής. Κι όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ήθελε να φέρει το άγνωστο Σύμπαν πιο κοντά στους ανθρώπους.
«Δυστυχώς, τα πρώτα χρόνια της επιστροφής μου στην Ελλάδα πολλοί συνάδελφοί μου έλεγαν ότι με την εκλαΐκευση “εκχυδαΐζω την επιστήμη”. Αλλά εγώ εκεί, απτόητος, επέμενα. Γιατί ό,τι κι αν έκανα το έκανα επειδή αυτό ήταν η δουλειά μου και γιατί ύστερα από μισό αιώνα ασχολίας με την εκλαΐκευση της επιστήμης θεωρώ φυσικό επακόλουθο να θέλω να είμαι όσο καλύτερος δάσκαλος αυτού που διακονώ», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».
Αν και παρέμενε πάντα αμετακίνητος στον στόχο του να συστήσει ένα άγνωστο Σύμπαν σε μικρούς και μεγάλους, πάντα δήλωνε ότι ξέρει πολύ λίγα πράγματα: «Θα ήθελα, πριν φύγω από τον μάταιο τούτο κόσμο, να έχω μια απάντηση για το τι είναι αυτό που ονομάζουμε “σκοτεινή ύλη” ή “σκοτεινή ενέργεια”, να μάθουμε δηλαδή το 95% του Σύμπαντος».
Και παρά τη λαμπρή πορεία και το πλήθος βραβεύσεων, με τις οποίες τιμήθηκε, ξεκαθάρισε σε μια συνέντευξή του («Πρώτο Θέμα»): «Οταν με ρώτησε κάποιος συνάδελφός σου ποια ήταν η μεγαλύτερη προσωπική επιτυχία, απάντησα η γυναίκα μου, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Η μεγαλύτερη περιουσία μου. Ολα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται. Δεν τα παίρνεις μαζί σου. Ομως, τα παιδιά σου τα αφήνεις πίσω σου ως εκπροσώπους σου».
Ειδήσεις σήμερα