Οι τιμές των κρεάτων σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο Eleftherostypos.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με τις μόνες αυξήσεις να παρουσιάζονται στη γαλοπούλα και κυρίως στο μοσχάρι, το οποίο έχει μία αυξητική τάση από το καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, η γαλοπούλα κοστίζει από 8 ευρώ έως 10 ευρώ το κιλό, τα αμνοερίφια κυμαίνονται από τα 13,5 ευρώ έως τα 16,5 περίπου στα κρεοπωλεία και το χοιρινό να φτάνει μέχρι και τα 11 ευρώ τοπ κιλό.
«Σήμερα ξεκίνησε η κίνηση δειλά δειλά. Είχαμε κάποιες παραγγελίες τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο από σήμερα έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον ο κόσμος. Οι τιμές στο χοιρινό που είναι ο «άρχοντας» των Χριστουγέννων είναι ακριβώς οι ίδιες με πέρυσι, όπως το ίδιο στα πουλερικά. Μία διαφορά υπάρχει στις γαλοπούλες, γύρω στο ένα ευρώ πάνω, διότι αρκετοί παραγωγοί καταστράφηκαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα» σημειώνει ο Σάββας Κεσίδης.
Όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι ο πρόεδρος των Κρεοπώλων τονίζει στο Eleftherostypos.gr ότι επειδή συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οι εξαγωγές σε Ιταλία και Γαλλία, ενώ ήταν να ολοκληρωθούν το προηγούμενο διάστημα, οι τιμές δεν ξεφεύγουν αρκετά σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή. «Υπάρχει ένας εύρος τιμών από τα 13,5 ευρώ έως τα 16,5 ευρώ το κιλό και ανάλογα πάντα με την περιοχή που βρίσκεται και το κομμάτι».
Μεγάλο πρόβλημα στο μοσχάρι… λόγω μεθανίου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο μοσχάρι, το οποίο σημειώνει άνοδο στην τιμή του από το καλοκαίρι, με εμφανή έλλειψη στην αγορά. «Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας αποφάσισαν ότι τα βοοειδή επιβαρύνουν το κλίμα με μεθάνιο, μειώθηκε η παραγωγή τους σε ποσοστό 30%, αντιθέτως το κόστος τους παραμένει σε ανοδική τροχιά και σήμερα που μιλάμε είναι στο +15%-17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο» τονίζει στο Eleftherostypos.gr ο κ. Κεσίδης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών συμπλήρωσε ότι εάν τελικά υπογραφεί μία συμφωνία με τις χώρες Mercosur, δηλαδή της Λατινικής Αμερικής, «τότε θα δούμε την τιμή στο μοσχάρι να σταθεροποιείται ή και να πέφτει».
Τέλος, ο ίδιος μίλησε και τη διαχρονική σχέση που έχουν δημιουργήσει οι κρεοπώλες με τους καταναλωτές αναφέροντας τα εξής: «Για ακόμη μία χρονιά είμαστε όπως κάθε μέρα του χρόνου έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε το καταναλωτικό κοινό από το πιο από κομμάτι κρέατος μέχρι και το πιο σύνθετο παρασκεύασμα, εκτιμώντας την ποιότητα και τη σχέση της εμπιστοσύνης που έχουμε δημιουργήσει με τον καταναλωτή».
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Ισόβια και 19 χρόνια κάθειρξη στον Νορβηγό που σκότωσε τον 32χρονο αστυνομικό