Τα περιστατικά βίας μεταξύ συμμοριών παιδιών με θύματα επίσης ανηλίκους είτε σε σχολεία είτε στον δρόμο τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική, έχουν, δυστυχώς, αυξητική τάση. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας που καταγράφηκαν ανησυχητικά νούμερα σχετικά με τις συλλήψεις ανηλίκων. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν συνολικά 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα, ενώ σχηματίστηκαν συνολικά 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δικηγόρος Μάρκος Τσιώγκας, ο οποίος ήταν συνήγορος στην υπόθεση βιασμού του 15χρονου στο Ιλιον, «η εγκληματικότητα στους ανηλίκους θεωρώ ότι είναι συνδυασμός. Τόσο από την Covid εποχή που ήμασταν κλεισμένοι για μεγάλο διάστημα όσο κυρίως από τα παιδιά που είναι θύματα της ιντερνετικής πληροφόρησης. Εχουν μια τάση μιμητισμού τα ανήλικα παιδιά, δηλαδή βλέπουν κάτι πρωτότυπο-πρωτόγνωρο στο Ιντερνετ και θέλουν να το μιμηθούν. Αυτό είχε γίνει και στο Ιλιον. Αυτό που συνέβη ως εγκληματική συμπεριφορά, για την οποία αποτιμήθηκε βεβαίως μια ποινή, στην οποία είμαστε στο Εφετείο, ήταν ουσιαστικά μια πράξη μιμητισμού από βίντεο αντίστοιχης συμπεριφοράς που είδαν σε παιδιά σε άλλο σχολείο».
Οπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Ζαραφωνίτου, «η παραβατικότητα ανηλίκων, ειδικά με τη μορφή που εκδηλώνεται, την ομαδικότητα, τη συμμετοχή των κοριτσιών, είναι σύμπτωμα μιας κοινωνίας που περνάει κρίση θεσμών. Το γεγονός ότι εκδηλώνεται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατά δεύτερο λόγο δείχνει ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα οι κοινωνικοί θεσμοί, όπως οικογένεια, γειτονιά και σχολείο, έχουν κλονιστεί από παντού. Στα αστικά κέντρα υπάρχει η μεγαλύτερη αποπροσωποποίηση του κόσμου, η έλλειψη γειτονιάς, η έλλειψη επαφής, και όλα αυτά εκδηλώνονται από τα πιο ευάλωτα άτομα που είναι οι ανήλικοι και κάποιοι από αυτούς είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Γιατί είναι πιο ευάλωτοι όμως; Γιατί το οικογενειακό τους πλαίσιο δεν μπορεί να τους προσφέρει την ασφάλεια, τη στήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεται, γιατί το σχολείο δεν επιτελεί τον ρόλο του τον κοινωνικοποιητικό όπως θα έπρεπε να τον επιτελεί και γιατί η γειτονιά δεν υπάρχει».
Ερωτηθείσα αν η περίοδος της καραντίνας σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα με την έξαρση της εγκληματικότητας, σημείωσε ότι «σε κάποιο βαθμό δεν είναι άσχετο, γιατί οι περιορισμοί στην κίνηση, στην κυκλοφορία των ανθρώπων, στην επικοινωνία δημιουργούν κάποιες εντάσεις, οι οποίες αναζητούν κάποιους τρόπους εκτόνωσης. Ωστόσο, η συχνότητα και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνονται αυτές οι μορφές παραβατικότητας δεν μπορούν να έχουν ως μόνο τρόπο εξήγησης τους περιορισμούς της πανδημίας. Εγώ θα έδινα μια έμφαση σε μια μορφή που μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με την πανδημία και αυτή είναι η κακή χρήση της τεχνολογίας όπως το cyber bullying (εκβιασμοί, συκοφαντικές δυσφημήσεις κ.λπ.). Το διάστημα της πανδημίας μία από τις μορφές εγκληματικότητας που αυξήθηκε ήταν το Ιντερνετ».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»)
«Ακόμη και παιδιά Δημοτικού κυκλοφορούν με στιλέτα γιατί το θεωρούν μαγκιά»
«Πλέον, είναι πολλές οι επικοινωνίες από θύματα bullying. Οι γονείς είναι σε απόγνωση, όλα τα σχολεία έχουν πρόβλημα -δημόσια και ιδιωτικά- και, δυστυχώς, προσπαθούν να κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η βία, η πανδημία και οι πόλεμοι είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών».
Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στους εφήβους, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και παιδιά Δημοτικού κυκλοφορούν με αιχμηρά αντικείμενα. «Τα στιλέτα, επίσης, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, ακόμα και σε παιδιά Δημοτικού, που κυκλοφορούν με αυτά γιατί το θεωρούν μαγκιά», τονίζει με έμφαση.
Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση - Η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού
Ενας από τους λόγους που μπορούν τα παιδιά να αλλάξουν «ρόλο» είναι το να γίνονται αποδεκτά στις παρέες τους. «Σε κάποια από τα δικά μας τα παιδιά, που η ζωή τους δεν ήταν ρόδινη αφού έχουν κακοποιηθεί από τους ίδιους τους γονείς τους, η αυτοεκτίμηση χάθηκε. Βγαίνουν έξω να πάνε βόλτα, τους πιάνουν οι διάφοροι και τους λένε “έλα, πάμε να κάνουμε τη μαγκιά μας” και πάνε και χτυπάνε άλλα παιδιά. Ενα συγκεκριμένο, μάλιστα, το συνέλαβαν και ξαφνικά από θύμα έγινε θύτης», αναφέρει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού».
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ Ή ΥΠΟΤΡΟΠΗ
Οι δύο… δρόμοι μετά την καταδίκη – φυλάκιση
Η υπόθεση βιασμού του 15χρονου στο Ιλιον από συνομηλίκους του σόκαρε την κοινή γνώμη. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Τσιώγκας επισημαίνει: «Θεωρώ ότι και μόνο το γεγονός ότι πήγαν φυλακή για ένα διάστημα, αποφυλακίστηκαν μέχρι το δικαστήριο και τώρα είναι έξω έπαιξε έναν ρόλο στη συνείδησή τους. Οτι αυτή η πράξη που έκαναν δεν ήταν μια επιπολαιότητα, ένα αστείο, αλλά είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Τα παιδιά ύστερα από έξι μήνες εγκλεισμού, που είναι το ανώτερο όριο προφυλάκισης ανηλίκου μέχρι το δικαστήριο, βγήκαν πολύ πιο ώριμα, μαζεμένα, σκεπτόμενα και επιφυλακτικά. Σίγουρα θεωρώ ότι είχε ευεργετικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους». Επίσης, προσθέτει ότι σύμφωνα με την εμπειρία του «υπάρχουν δύο φαινόμενα. Υπάρχει επιστροφή μετά τη φυλακή για τα παιδιά που νιώθουν ενοχικά και μόνιμα τα βάζουν με τον εαυτό τους και γίνονται πιο άτολμα στη ζωή, φοβικά. Και υπάρχουν περιπτώσεις που θα υποτροπιάσουν και θα κάνουν αντίστοιχα πράγματα».
Δεν υπάρχει στατιστική που να καταγράφει την υποτροπή ή την επανένταξη ανήλικων ατόμων που τους έχουν επιβληθεί ποινές. «Μέσα από τη γνώση μου και την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι τα προβλήματα τα οποία εξηγούν γιατί ένας ανήλικος οδηγήθηκε μέχρι το έγκλημα και άρα και μέχρι τη φυλακή είναι αυτά τα οποία τις περισσότερες φορές εξηγούν και το γιατί πολύ δύσκολα μπορεί να επανέλθει. Αν δηλαδή οι παράγοντες που τον έχουν κάνει τόσο ευάλωτο στην ένταξη στην εγκληματική σταδιοδρομία δεν αλλάξουν, δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για επανένταξη», τονίζει η καθηγήτρια Εγκληματολογίας.
Δωδεκάχρονα με… αυτοκτονικές τάσεις
Πέρα όμως από τα ανησυχητικά στοιχεία αύξησης των περιστατικών βίας από και σε ανηλίκους, προβληματισμό προκαλούν και οι επικοινωνίες παιδιών προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» που σκέφτονται να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Οπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, «κάθε 2η μέρα, όπως προκύπτει από τις κλήσεις που λαμβάνουμε, έχουμε έναν αυτοκτονικό ιδεασμό παιδιού-εφήβου. Γλιτώσαμε ένα κοριτσάκι 12 χρόνων. Αυτό, βέβαια, ήταν άλλη περίπτωση, γιατί το βίαζε από 5 χρόνων ο παππούς του παιδιού και η κοπέλα ήθελε να δώσει τέρμα στη ζωή της». Επίσης, συμπληρώνει ότι «τώρα που τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις καταγγελίες και μέσω μηνυμάτων, είναι πολύ πιο εύκολο και κοντά στον τρόπο που επικοινωνούν να μπουν κάτω από τα σκεπάσματα και να πουν τι τα απασχολεί».
ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκαν ανησυχητικά νούμερα σχετικά με τις συλλήψεις ανηλίκων. Συνελήφθησαν συνολικά 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα, ενώ συνολικά σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις.
Σε όλη την Ελλάδα, συνελήφθησαν 86 ανήλικοι για πρόκληση σωματικών βλαβών, 17 για βιασμό ή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους, πορνογραφία ανηλίκων, 242 για παραβάσεις του ΚΟΚ και της οδικής ασφάλειας, 28 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, 75 για εξαρτησιογόνες ουσίες, 292 για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας (κλοπές, ληστείες), 2 για αρπαγή ανηλίκων, 7 για εγκληματική οργάνωση, 8 για απείθεια και 4 για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, 9 για πλαστογραφία, 4 για εμπρησμό και 16 για απειλή.
Οι περισσότερες συλλήψεις καταγράφηκαν στην Αττική, όπου συνελήφθησαν 33 για πρόκληση σωματικών βλαβών, 10 για βιασμό ή γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους, πορνογραφία ανηλίκων, 12 για παραβάσεις του ΚΟΚ και της οδικής ασφάλειας, 13 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, 19 για εξαρτησιογόνες ουσίες, 147 για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας (κλοπές, ληστείες).
Ειδήσεις σήμερα
Βοιωτία: Τι ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. για τον 16χρονο Ρομά – Στον εισαγγελέα σήμερα ο αστυνομικός
Σπύρος Φωκάς: Την Τρίτη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του -Τί επιθυμεί η οικογένειά του
Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο της ΕΜΥ- Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία από σήμερα το βράδυ