Καθίσταται λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο πλοίαρχος είδε με τα μάτια του τον Αντώνη να πέφτει στη θάλασσα από τον καταπέλτη. Παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησε τον απόπλου. Έκοψε ταχύτητα, και ενημέρωσε, όπως έγραψε το Cretalive, στις 9.13 και 9.16 αντίστοιχα, τις αρμόδιες Αρχές «για άνθρωπο στη θάλασσα», χωρίς ωστόσο να δηλώνεται σε καμία περίπτωση εμπλοκή ή υπαιτιότητα του πληρώματος για την πτώση του Αντώνη.
Γιατί όμως δεν σταμάτησε; Αυτό το είναι κρίσιμο ερώτημα καθώς στον 50χρονο πλοίαρχο, πατέρα δύο παιδιών, αποδίδεται ότι «δεν διέκοψε τη διαδικασία του απόπλου προκειμένου να ενεργήσει άμεσα για τη διάσωση του Αντώνη, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα από τον καταπέλτη συνεπεία συνεχόμενων σε βάρος του ωθήσεων από τον ύπαρχο».
Σε επικοινωνία με τον συνήγορο υπεράσπισης, κ. Γιώργο Κοκοσάλη, και στο ερώτημα γιατί ο πλοίαρχος δεν έκανε «κράτει» αφού είδε την πτώση του αδικοχαμένου Αντώνη, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει:
«-1ον γιατί δεν προβλέπεται από το λεγόμενο μνημόνιο ενεργειών διότι αν σταματούσε, το πλοίο θα ήταν ακυβέρνητο με μεγάλο κίνδυνο όσων επέβαιναν, επιβατών και πληρώματος, των ελλιμενισμένων πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά. Θα μπορούσε να πέσει στον λιμενοβραχιόνα, θα μπορούσε να πέσει στον ντόκο και να συνθλίψει τον Αντώνη.
2ον δεν του δόθηκε εντολή να σταματήσει από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Πλοίων, όπως ανάλογη εντολή του δόθηκε τόσο στις 21.42 που του ζητήθηκε να διακόψει τον πλου και να περιμένει νεότερες οδηγίες, όσο και στις 22.00 οπότε και διατάχθηκε να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά.
3ον για τους προαναφερόμενους λόγους το Κέντρο Ελέγχου του έδωσε εντολή να εξέλθει από το λιμάνι του Πειραιά με ελάχιστη ταχύτητα πηδαλίου.
Κατά συνέπεια, ο εντολέας μου, ενήργησε με βάση το μνημόνιο ενεργειών του μέσου συνετού καπετάνιου», τόνισε ο κ. Κοκοσάλης.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τον 50χρονο πλοίαρχο, για την αποτρόπαια υπόθεση κατηγορούνται ακόμα: ο 47χρονος ύπαρχος, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος και έσπρωξε στο θάνατο τον άτυχο Αντώνη, ο 52χρονος υποπλοίαρχος, ο οποίος κατάγεται από χωριό του Ηρακλείου και η εμπλοκή του έχει προκαλέσει σοκ, και ένας ακόμα ναυτικός, 52 ετών, πατέρας ενός παιδιού. Στους δύο τελευταίους αποδίδεται ότι παρέλειψαν να σώσουν από κίνδυνο ζωής τον 36χρονο μετά την πτώση του στη θάλασσα.
Blue Horizon: Την Κυριακή (10/9) θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι – Στο νοσοκομείο ο υποπλοίαρχος
Την Κυριακή (10/9) αναμένεται να απολογηθούν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του “Blue Horizon” μετά την προθεσμία που έλαβαν. Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο υποπλοίαρχος του καραβιού.
Στην Εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν στις 9:30 το πρωί τα τρία από τέσσερα μέλη του πληρώματος ενώ ο υποπλοίαρχος δεν παρουσιάστηκε σήμερα καθώς είναι στο νοσοκομείο με ισχαιμικό επεισόδιο.
Blue Horizon: Την Κυριακή (10/9) θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι
Υπενθυμίζεται ότι ο 36χρονος, στην προσπάθειά του να μπει στο πλοίο Blue Horizon της γραμμής για το Ηράκλειο της Κρήτης, απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος, με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του.
Στο ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου που φαίνεται σε βίντεο να απωθεί τον 36χρονο, τον ύπαρχο, ασκήθηκε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Blue Horizon: Στο νοσοκομείο ο υποπλοίαρχος
Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο, ενώ στον πλοίαρχο ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Στην Εισαγγελία έχει παραδοθεί και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης για τη διερεύνηση των ευθυνών του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αναφορικά με το τραγικό περιστατικό.
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία Daniel: Γιατί «φούσκωσε» και απειλεί ο Πηνειός – Τι λέει στον ΕΤ ο Αθανάσιος Λουκάς
Καζίνο: Γυρίζει η μπίλια στην αγορά – Ποιοι οι νέοι παίκτες