Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου (9/9) εστάλη μήνυμα του 112 σε 25 οικισμούς της Λάρισας και της Μαγνησίας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τις Αρχές.
Mήνυμα του 112 εκδόθηκε για Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμό, να παραμείνουν σε ετοιμότητα οι κάτοικοι λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Λίγο μετά τις 16.00 ανάλογο μήνυμα εστάλη σε Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργο, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί, Λουτρό, και Κουλούρα.
Το 112 ήχησε εκ νέου στα κινητά τηλέφωνα και των κατοίκων του Βόλου και της Λάρισας. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία οι κάτοικοι στα χωριά Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Μέλισσα, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι παραμένουν σε ετοιμότητα εκκένωσης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες για ενίσχυση των αναχωμάτων του Πηνειού, η στάθμη του οποίου έχει ανέβει σχεδόν στα 10 μέτρα.
Βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων. Μεγάλη είναι η αγωνία για ακόμη 4 συμπολίτες μας που αγνοούνται στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.
Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 2.806 άνθρωποι
Στον Βόλο, συνεργεία εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Ο Βόλος θα είναι χωρίς νερό για τουλάχιστον 15 – 20 μέρες, όπως είπε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος με «πρόχειρη λύση μέσω γεωτρήσεων», ενώ για πόσιμο νερό υπάρχει μόνο εμφιαλωμένο. Εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο γίνεται η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο. Το σκηνικό της καταστροφής στο νομό συμπληρώνουν τα αποκομμένα χωριά του Πηλίου λόγω των διαλυμένων δρόμων, και τα κατεστραμμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Πολύ μεγάλη η ανησυχία και για την πόλη της Λάρισας, καθώς ήδη τα περίχωρα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Πηνειού ποταμού. Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ήχησε το 112 στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ. Όπως είπε ο δήμαρχος του Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπασε ανάχωμα. «Ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα έσπασε και γυρίζουν όλα τα νερά προς τον Δήμο Κιλελέρ» τόνισε.
Στα 2 μέτρα έφθασε η στάθμη του νερού στη συνοικία του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα, όπου απομακρύνονται συνεχώς άνθρωποι. Το νερό φτάνει περί τα 2 μέτρα σε κάποια σημεία της συγκεκριμένης συνοικίας ενώ τα ισόγεια και τα υπόγεια είναι ήδη πλημμυρισμένα. Ο κόσμος καλεί στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής προκειμένου να μεταφερθεί με βάρκες σε ασφαλή σημεία.
Κλειστή η Εθνική Οδός για Αθήνα και θεσσαλονίκη
Πλημμηρισμένα παραμένουν τα χωριά πέριξη της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μητρούσια η συνοικία του Ιπποκράτη πέρασε τα δύσκολα χτες το βράδυ, εκεί όπου υπήρχαν ρωγμές στο ανάχωμα τις οποίες όμως κατάφεραν να κλείσουν για να μην σπάσει και φτάσει το νερό μέχρι το κέντρο της πόλης. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα δόθηκε στην κυκλοφορία η παλιά εθνική οδός Λάρισας – Βόλου, που μέχρι πρότινος ήταν κλειστή.
Η συνοικία του Ιπποκράτη στη Λάρισα επίσης απειλήθηκε από τα νερά του Πηνειούενώ στο συγκεκριμένο σημείο υποχωρεί η στάθμη των υδάτων κατά 30 με 40 εκατοστά.
Όπως είπε ο Βαγγέλης Μητρούσιας «τα νερά που φεύγουν από τη Λάρισα έχουν κατακλύσει στη συνέχεια την περιοχή μεταξύ Κολωνακίου, Αμφιθέας, Μακρυχωρίου και στον δρόμο που πάει προς το Συκούριο». Από την άλλη πλευρά του ποταμού που είναι προς την περιοχή του Αμπελώνα, του Βιότοπου και της Ροδιάς οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί ότι τα νερά φτάνουν στην περιοχή τους και οι κτηνοτρόφοι εκεί προσπαθούν τουλάχιστον να απομακρύνουν τα ζώα τους.
Οι κάτοικοι μετακινούν τρόφιμα και νερό με ένα αυτοσχέδιο σύστημα που δημιούργησαν με σχοινιά και κουβά, ενώ οι νεότεροι έχουν δημιουργήσει υποτυπώδη γέφυρα με κορμούς δέντρων. Πολλά χωριά παραμένουν αποκομμένα: Το χωριό Δρακότρυπα, το χωριό Βασούλα, η Οξυά και τα χωριά της δυτικής Αργιθέας, όπου μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο. Περίπου 50 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, στο παλιό Δημαρχείο, στα Μεγάλα Καλύβια, γιατί το νερό υποχώρησε. Πλέον στην πλατεία του χωριού δεν υπάρχει νερό, όμως η περιοχή είναι μία απέραντη λίμνη και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες.
Τριάντα εγκλωβισμένοι στο Κεραμίδι Τρικάλων
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κεραμίδι Τρικάλων που είναι βυθισμένο μέσα στα νερά και στις λάσπες, υπάρχουν περίπου 30 άτομα εγκλωβισμένα στην εκκλησία και κάνουν έκκληση για βοήθεια.
Στο χωριό της Φαλάνης υπάρχουν δρόμοι και σπίτια πλημμυρισμένα με νερά και λάσπες. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, στο συγκεκριμένο σημείο τα νερά σιγά – σιγά αρχίζουν να ανεβαίνουν. Από χθες έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια ενώ ο αντιπρόεδρος της κοινότητας έκανε έκκληση στους κατοίκους μέσω της ΕΡΤ να φύγουν.
Βιβλική καταστροφή στον Παλαμά
Εικόνα απόλυτης καταστροφής στον Παλαμά όπου συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης αλλά και εντοπισμού αγνοουμένων. Υπάρχουν αρκετά σημεία αποκλεισμένα και σπίτια τα οποία έχουν καταρρεύσει από τους χειμάρρους. Σήμεραείναι η πρώτη μέρα που αρκετοί κάτοικοι επιστρέφουν για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους.
Η περιοχή παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και οι κάτοικοι παίρνουν νερό και τρόφιμα από από τα σωστικά συνεργεία.
Στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας προσγειώνονται τα εναέρια μέσα και φέρνουν ανθρώπους από διάφορα χωριά. Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διασωθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι. Οι διασωθέντες δέχονται τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς του νοσοκομείου αλλά και από εθελοντές ενώ όσοι χρειάζονται νοσηλεία μεταβαίνουν στο νοσοκομείο της Καρδίτσας.
Από τη Μηλίνα του Πηλίου η δημοσιογράφος Χριστίνα Τοπούζη τόνισε ότι είναι μία από τις περιοχές η οποία έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές λόγω της κακοκαιρίας και της σφοδρής βροχόπτωσης.
Οι κάτοικοι μιλώντας για τις στιγμές που έζησαν ανέφεραν ότι τουλάχιστον 40 οχήματα την ημέρα της κακοκαιρίας παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά όπως και κομμάτι μιας γέφυρας η οποία είναι μέσα στη θάλασσα.
Στην περιοχή η λάσπη φτάνει ακόμη και μέχρι το 1 μέτρο ενώ κάποιοι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στα καταστήματά τους αλλά και στα σπίτια τους.
Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου υπάρχουν σημεία που παραμένουν αποκομμένα λόγω των πολύ σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία Daniel: Γιατί «φούσκωσε» και απειλεί ο Πηνειός – Τι λέει στον ΕΤ ο Αθανάσιος Λουκάς
Καζίνο: Γυρίζει η μπίλια στην αγορά – Ποιοι οι νέοι παίκτες