Κακοκαιρία Daniel: Γιατί «φούσκωσε» και απειλεί ο Πηνειός – Τι λέει στον ΕΤ ο Αθανάσιος Λουκάς
Ο Θεσσαλικός Κάμπος, για τέταρτη ημέρα, πάλευε με τις επιπτώσεις της ακραίας κακοκαιρίας «Daniel», με τα ορμητικά νερά από τις βροχές των προηγούμενων ημερών να καταλήγουν στον Πηνειό.
Ενδεικτικό της επικινδυνότητες της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι η στάθμη έφτασε στα 10 μέτρα σε κάποια σημεία, όταν, τρία χρόνια πριν, το πέρασμα του «Ιανού» είχε οδηγήσει τη στάθμη στα 4,5 μέτρα.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι εκτεταμένες πλημμύρες προκλήθηκαν λόγω αντιστροφής της ροής του νερού από τον ποταμό με προορισμό τα φρεάτια. Αντί, λοιπόν, τα φρεάτια να οδηγούν το νερό προς το ποτάμι, αυτό επέστρεφε πίσω.
«Θα πάρει κάποιες ημέρες μέχρι η στάθμη του Πηνειού να επιστρέψει στα επίπεδα της εποχής», προειδοποιεί ο Αθανάσιος Λουκάς, αναπληρωτής καθηγητής Υδρολογίας και Υδατικών Πόρων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στον «Ε.Τ.» εξηγεί τις διαφορές από τις εκτεταμένες και ισχυρές βροχοπτώσεις στις περιοχές του Πηλίου και της Λάρισας.
«Μιλάμε για ένα ακραίο γεγονός. Ολα έγιναν τόσο γρήγορα και ο χρόνος ροής των υδάτων ήταν πολύ μικρός. Ακούγονται πολλά για τα έργα που έπρεπε να γίνουν. Ομως η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου θα ήταν πολύ δύσκολο να αποτραπούν με παρεμβάσεις, ίσως θα μπορούσε να μετριαστούν. Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, η απότομη κλίση οδήγησε σε μία πιο γρήγορη απορροή των υδάτων, όμως στη συνέχεια βροχές παρόμοιας έντασης χτύπησαν την Καρδίτσα και τις ανατολικές πλαγιές, που είχαν ήδη ζήσει την καταστροφή με τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό”, και σταδιακά το νερό άρχισε να συγκεντρώνεται στον Πηνειό και να μεταφέρεται χαμηλά προς την περιοχή της Λάρισας», αναφέρει.
Για την προστασία της περιοχής το ανάχωμα της Γυρτώνης έσπασε, ώστε το νερό να διαφύγει και σε άλλες πλευρές. «Θα πρέπει να κάνουμε μία διευκρίνιση: δεν μπορούμε να μιλάμε για φράγματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Φράγμα βρίσκεται στη λίμνη Πλαστήρα, η οποία όμως συνδέεται με τη υδρολογική λεκάνη του Αχελώου και όχι με αυτή του Πηνειού. Στον Πηνειό υπάρχουν αναχώματα τα οποία με τόσο υψηλή στάθμη μπορεί να καταστραφούν ή να τα ξεπεράσει το νερό και να περάσει από την άλλη πλευρά», εξηγεί ο κ. Λουκάς.