Τα παραπάνω, ανεξαρτήτως πολιτικής απόφασης για γενικευμένο lockdown, αποτελούν μερικές από τις ενέργειες που ενδέχεται να εξελιχθούν τις… 52 κρίσιμες ώρες του «Γολγοθά» για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική από ακραίες συμπεριφορές, με την αντίστροφη μέτρηση για την Ελληνική Αστυνομία να ξεκινά από τις 14:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.
Οπως και να έχει, οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας φοβούνται παράξενες συμπεριφορές έξω από ιερούς ναούς. Τη Μεγάλη Παρασκευή ανησυχούν για την πιθανότητα περιφορών Επιταφίων εκτός ναών και το Σάββατο της Ανάστασης την αφή του Αγίου Φωτός εξωτερικά. Και φυσικά το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα για όσους επιδιώξουν να μετακινηθούν προκειμένου να παραβρεθούν στο οικογενειακό ή φιλικό γιορτινό τραπέζι.
Πιο συγκεκριμένα, για να αποφευχθούν εικόνες με πιστούς που «σπάνε» την απαγόρευση κυκλοφορίας, η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει στις εκκλησίες για περιπολίες την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Η επιτήρηση θα γίνεται από το πρωί έως το βράδυ και ήδη οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων έχουν λάβει τις σχετικές διαταγές. Μάλιστα στην «επιχείρηση» θα συμμετέχουν ακόμα και αστυνομικοί με πολιτικά ώστε να δίνουν πλήρη εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων.
Τέλος, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει απλώσει «δίχτυ» στο διαδίκτυο, ώστε να εντοπίζει τους «ακραίους» που θέλουν να παρασύρουν κόσμο να συγκεντρωθούν αύριο και την Μεγάλη Παρασκευή έξω από εκκλησίες.
«Φρένο» σε μετακινήσεις προς τα εξοχικά
Το αστυνομικό σχέδιο για την αποτροπή μετακινήσεων για μαζικά οικογενειακά τραπέζια σε εξοχικά και φιλικά σπίτια, περιαστικά της Αττικής, θα επιδιώξει να κλείσει τις… στρόφιγγες σε κομβικά οδικά σημεία της Αττικής. Τα αστυνομικά μπλόκα θα στηθούν στις Λεωφόρους Μαραθώνος, Μεσογείων, Μαρκοπούλου, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου και Πεντέλης, Φυσικά στις εθνικές οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου ήδη διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι.
Χαμόγελο του Παιδιού: Πάνω από 1.800 περιστατικά κακοποίησης παιδιών - Στηρίχθηκαν σχεδόν 100.000
Σχέδιο Αττικής Οδού
Ειδικότερος είναι ο σχεδιασμός για την επιτήρηση και τους ελέγχους στην Αττική Οδό. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, με ή χωρίς ολική απαγόρευση, περιμένουν αύξηση της κίνησης στην Αττική Οδό. Ανησυχούν για τη δημιουργία ουρών οχημάτων προς έλεγχο, κάτι που θα δημιουργήσει εκνευρισμό και πεδίο αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες. Εκνευρισμός που θα μεγαλώνει όταν οι αστυνομικοί θα είναι υποχρεωμένοι να βεβαιώσουν παραβάσεις, να αφαιρέσουν άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων και να υποχρεώσουν σε αναστροφή τους επιβάτες. Γι’ αυτό το λόγο τα μπλόκα θα στηθούν κοντά σε εξόδους της Αττικής Οδού, προκειμένου να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα και να υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής προς το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας.
Περίπτωση ολικής απαγόρευσης
Στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων έχουν πέσει τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενός γενικευμένου lockdown δηλαδή. Οι δύο πρώτες έχουν σκληρό χαρακτήρα. Η πρώτη αφαρά την απαγόρευση κίνησης οχημάτων χωρίς δικαιολογημένη αιτία και προορισμό και η δεύτερη, πέρα από τα οχήματα, περιλαμβάνει την αναστολή λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την απαγόρευση κίνησης των ταξί από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Τρίτη μετά το Πάσχα. Η πιο… light πρόταση-εκδοχή περιλαμβάνει την απαγόρευση αναίτιας κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά τη λειτουργία ΜΜΜ και ταξί, με λήξη όμως τη Δευτέρα του Πάσχα.
Τα παραπάνω είναι δύσκολο να περιφρουρηθούν αστυνομικά σε όλη την Αττική, ωστόσο μπορεί να μειώσουν το μέγεθος μιας πιθανής μαζικής μετακίνησης σε συνδυασμό με τη βεβαίωση των αυστηρών διοικητικών προστίμων.
Απόφαση πρωθυπουργού
Την απόφαση για τη λήψη κάποιων από τα παραπάνω μέτρα αυστηρής απαγόρευσης κίνησης θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Αττικής και τις τάσεις-προθέσεις των πολιτών που πληροφορούνται ή διαπιστώνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Οποια πρόταση και αν αποφασιστεί να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπάρχουν και επεξηγήσεις των περιπτώσεων που εξαιρούνται από αυτή και μπορούν να μετακινηθούν.