Η ιστορία εξελίσσεται στη… Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων, και την αφηγείται άγνωστος που επικοινωνεί στις 16 Οκτωβρίου με το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Καταγγέλλει ότι μια γυναίκα κάτοικος του συγκεκριμένου χωριού, για την οποία έδωσε λεπτομέρειες, έχει στην κατοχή της αρχαία αντικείμενα που θέλει να πουλήσει. Ο άγνωστος πληροφοριοδότης κλείνει το τηλέφωνο.
Την επόμενη μέρα κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας με τη συνδρομή εισαγγελέα προβαίνουν σε νομότυπη έρευνα στο σπίτι της όπου εντοπίζονται αρχαία αντικείμενα και εικόνες, που προκαλούν τη σύλληψή της.
«Φως στο Τούνελ»: «Μπορεί να είναι και 8 τα παιδιά» – «Βόμβα» Νικολούλη για την υπόθεση της Αμαλιάδας
Η 59χρονη υποστήριξε ότι οι εικόνες ήταν οικογενειακά της κειμήλια, ενώ οι δύο αμφορείς ανήκαν στον 64χρονο, ο οποίος είχε κανονίσει συνάντηση με άγνωστο άτομο το απόγευμα της ίδιας μέρας στα Γιάννενα προκειμένου να δείξει τα αντικείμενα που ήθελαν να πουλήσουν. Οι αστυνομικοί πήγαν στο σημείο που τους υπέδειξε η γυναίκα, όπου εντόπισαν τον 64χρονο, ο οποίος είχε στην κατοχή του τα αρχαία αντικείμενα και συνελήφθη και εκείνος. Οταν τον ρώτησαν οι αστυνομικοί πού βρήκε τα αρχαία αντικείμενα και για την προγραμματισμένη αγοραπωλησία, ο «Ηλίας» απάντησε: «Τους αμφορείς τους βρήκα τυχαία, στο βυθό της θάλασσας, σε μεγάλο βάθος».
Στην κατοχή της 59χρονης και του 64χρονου κατασχέθηκαν δύο οξυπυθμένοι αμφορείς ρωμαϊκών χρόνων, πέντε θρησκευτικές εικόνες του 19ου αιώνα. Σε μία από αυτές εικονίζονται ο Αγιος Μόδεστος, ο οποίος πλαισιώνεται από τους έφιππους Αγίους Δημήτριο και Γεώργιο, που χρονολογείται με βάση επιγραφή το 1871 και αποτελεί έργο των Δημητρίου και Νικολάου Χιονιαδιτών.
Τα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων αντίστοιχα.