Η Victoria Zavala διέσχισε 10.555 χιλιόμετρα για να έρθει από το πανεπιστήμιο Zamorano της Ονδούρας στη… Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει την πρακτική άσκησή της! Άφησε για λίγες εβδομάδες την πατρίδα της, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς μπανάνας στον κόσμο και βρέθηκε στα εργαστήρια και το εκπαιδευτικό αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Τόνισε ότι οι γεωργικές πρακτικές των μεσογειακών χωρών, όπως η Ελλάδα, διαφέρουν πολύ από αυτές της Ονδούρας. «Στην Ελλάδα, οι κύριες καλλιέργειες είναι οι ελιές για το ελαιόλαδο και τα σταφύλια για το κρασί. Αυτές οι καλλιέργειες απαιτούν πρακτικές που να είναι εξειδικευμένες στις απαιτήσεις τους, όπως το τρίψιμο και το κούρεμα των αμπέλων. Στην Ονδούρα, κυριαρχούν οι βασικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και τα φασόλια, που απαιτούν ποικίλες γεωργικές στρατηγικές όπως η διασταύρωση και οι μέθοδοι κοπής και καύσης. Η ποικιλία εκτείνεται πέρα από τις μεθόδους καλλιέργειας στα είδη καλλιεργειών, τα οποία αντανακλούν τις διαφορές στο κλίμα, τις εδαφικές συνθήκες και τις πολιτιστικές προτιμήσεις», είπε.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
«Ενώ και τα δύο ιδρύματα μοιράζονται ομοιότητες, οι αποχρώσεις στις μεθοδολογίες υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης διαφορετικών προσεγγίσεων. Η εμπειρία μου στην πρακτική άσκηση ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία μου να ακολουθήσω ένα επάγγελμα στην τεχνολογία τροφίμων. Το διεθνές σκηνικό της Ελλάδας προσφέρει μια πλούσια πολιτιστική εμπειρία, διευρύνοντας την οπτική μου για τις γεωργικές πρακτικές», είπε στον eleftherostypos.gr.
Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε διάφορους ρόλους στην επεξεργασία τροφίμων. Αρχικά, πέρασε τέσσερις εβδομάδες στη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, όπου απέκτησε πρακτική εμπειρία στην παστερίωση τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου και γάλακτος. Αυτό περιλάμβανε εκμάθηση των περιπλοκών της διαδικασίας παραγωγής κάθε προϊόντος και διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων για τη συμμόρφωση με την ασφάλεια των τροφίμων. Στη συνέχεια, απασχολήθηκε στη μονάδα πουλερικών, εστιάζοντας στη διασφάλιση της ποιότητας των αβγών για διανομή στην αγορά και στην επίβλεψη της διαδικασίας εκκόλαψης. Επιπλέον, έχει αρχίσει τη διατριβή της, η οποία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων για τον χαρακτηρισμό του ελαιόλαδου.
Η νεαρή από την Ονδούρα τόνισε ότι η επαφή της με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ΑΓΣ, αφήνει τις μεγαλύτερες εντυπώσεις. «Η ζεστασιά και η καλοσύνη των ανθρώπων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες διαφορές στο φαγητό, την ιστορία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις σε σύγκριση με την Ονδούρα, ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Η ΑΓΣ και το Zamorano μπορεί να έχουν ομοιότητες θεσμικά, όμως οι πολιτισμικές αποχρώσεις διαμορφώνουν σημαντικά κάθε πτυχή, από την καθημερινή ζωή έως τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.
Ο πολιτισμός της Ελλάδας, σαφώς διαφορετικός από οτιδήποτε έχω βιώσει πριν, είναι η πιο αξιοσημείωτη πτυχή, διευρύνοντας την κατανόηση και την εκτίμησή μου για τη διαφορετικότητα με τρόπους που ποτέ δεν είχα φανταστεί», κατέληξε.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε ο νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς – Ανακάλυψε το «σωματίδιο του θεού»
Μαρία Αντωνά και Άρης Σοϊλέδης: Το μοντέρνο σπίτι που έμεναν πριν χωρίσουν
Βασιλιάς Κάρολος: Διπλή στεναχώρια την ημέρα της επετείου με την Καμίλα