Ακόμα κι όταν ο δήμος έσπευδε να διορθώσει τις ζημιές, πέρναγαν μέρες μέχρι τα κτίρια να αποκτήσουν και πάλι την παλιά τους όψη.
Ο κ. Σκλαβούνος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ένα drone για να ελέγξει την περιοχή, μήπως καταφέρει και σώσει τα κτίρια από τις βάρβαρες εισβολές αγνώστων. Πλέον, σκέφτεται να επεκτείνει το μέτρο και στο Αλσος του δήμου, καθώς είδε εντυπωσιακή βελτίωση.
«Είχαμε φτάσει σε σημείο να κάνουμε τα σχολεία μας φυλακές, με κάγκελα σε όλα τα παράθυρα. Και πάλι κατάφερναν να μπουν και να διαλύουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους», εξηγεί στον «Ε.Τ.».
«Είμαι στον δήμο εδώ και χρόνια και το πρόβλημα μας απασχολούσε πολύ καιρό. Κάποια στιγμή σκέφτηκα την ιδέα του drone, τη συζήτησα με άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την αντιπολίτευση, με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του συγκροτήματος. Ηρθα σε επαφή με μία εταιρία, φρόντισα να εξασφαλίσω κάθε άδεια για προστασία προσωπικών δεδομένων και προχώρησα διστακτικά -είναι η αλήθεια- σε αυτή τη λύση».
Δυτική Αττική: Φωτογραφία ντοκουμέντο από σημειωματάριο με τις τιμές όπλων [βίντεο]
Τον Αύγουστο του 2024 (σε μία περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά), ένα drone άρχισε να πετάει πάνω από το συγκρότημα. Πίσω από αυτό υπάρχει ένας “πύργος ελέγχου”, ένας χειριστής που έκανε τη βάρδιά του επιβλέποντας την πορεία του ιπτάμενου αντικειμένου και τι συμβαίνει στο συγκρότημα. Αν έβλεπε κάποιον να έχει παραβιάσει τον χώρο ή η θερμική κάμερα κατέγραφε κάποια κίνηση,το drone έριχνε φως πάνω στους εισβολείς και ο χειριστής μίλαγε από το μικρόφωνό του, ενημερώνοντάς τους ότι δεν πρέπει να βρίσκονται εντός του συγκροτήματος».
Το drone λειτουργούσε όλο το 24ωρο και από τις 2 Σεπτεμβρίου έκανε μόνο μία βάρδα, από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Ωρες δηλαδή που τα σχολικά κτίρια ήταν άδεια και απροστάτευτα. Κανείς δεν ήξερε για τη δράση του δήμου, μέχρι που συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί το γνωστοποίησαν μέσω ανακοίνωσης-καταγγελίας τους, κάνοντας λόγο για «πορτιέρη σε δημόσιο χώρο».
«Η ιδέα μας έγινε διάσημη όχι από εμάς, αλλά από την τοπική ΕΛΜΕ που με ανακοίνωσή της μας κατηγόρησε και ζήτησε την πρόσληψη σχολικών φυλάκων. Το πρόβλημα είναι ότι αν ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο, θα πρέπει ο δήμος να πάρει πάνω από έξι φύλακες για να καλύψουν τον τεράστιο χώρο του συγκροτήματος. Κάτι που αυξάνει τα κόστη», εξηγεί ο κ. Σκλαβούνος.
Οι περιπολίες του drone έπιασαν τόπο, καθώς 2-3 φορές εισβολείς μπήκαν στο συγκρότημα, εντοπίστηκαν από το drone και έφυγαν χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στον χώρο. Πλέον, σύμφωνα με τον δήμο, δεν υπάρχει καμία παραβίαση στον χώρο. «Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να κάνω το ίδιο και στο άλσος του δήμου, μία αντίστοιχα μεγάλη έκταση, ώστε να περιορίσω τα φαινόμενα βανδαλισμών σε δημοτική περιουσία. Φυσικά, ο κόσμος που θα κάνει τη βόλτα του στο χώρο δεν θα ενοχλείται από το drone. Δεν θέλουμε να αδειάσει το άλσος, απλά να σταματήσουμε φαινόμενα βανδαλισμών», εξηγεί στον «Ε.Τ.».