Ιδρυτές
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα ιδρυτικά μέλη είναι περίπου 40 και προέρχονται από διάφορες περιοχές, όπως τη Φλώρινα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, την Πτολεμαΐδα κ.ά. Τοπικοί πολιτικοί παράγοντες κρατούν στάση αναμονής, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους κάνοντας λόγο για «κερκόπορτα που άνοιξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και δύσκολα κλείνει τώρα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πορεία». Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και η καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα». Μάλιστα, θέλουν να εισαχθεί η διδασκαλία τής «μακεδονικής τυποποιημένης γλώσσας» ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ακόμα και να ιδρυθούν μελλοντικά παιδαγωγικά τμήματα «στα υπάρχοντα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, για την εκπαίδευση τοπικών εκπαιδευτικών της μακεδονικής γλώσσας».
Δικαιώματα…
Για να γίνει κατανοητή η βεντάλια των θεμάτων που σκοπεύει να ανοίξει το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα, αρκεί να αναφέρουμε πως προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για «την προστασία των γλωσσικών δικαιωμάτων των Μακεδόνων ομιλητών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη χρήση της δικής τους γλώσσας, στη χρήση των παραδοσιακών επωνύμων τους, στη σύσταση πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ.», αλλά και τη διεξαγωγή δημόσιων εκστρατειών για την προώθηση της «δημόσιας χρήσης της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα από τους ομιλητές της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραδοσιακών τοπωνυμίων στη Βόρεια Ελλάδα, παράλληλα με τα σημερινά τοπωνύμια». Ενδεικτικά αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα: Φλώρινα/Λέριν, Πέλλα/Ποστόλ, Δράμα/Ντράμσκο, Ημαθία/Μπερ κ.ά.
Οπως υποστηρίζουν, «η μακεδονική γλώσσα ομιλείται (σε διάφορους βαθμούς) σε πολλές πόλεις και σε περίπου 500 χωριά» στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»
Πανηγυρίζει (και ευχαριστεί) ο Ζάεφ…
«Αυτοί είναι οι καρποί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φέρνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Συγχαίρω τους ιδρυτές του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα και όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, οι οποίοι χαίρονται γι’ αυτή την όμορφη πράξη, που είναι ιδιαίτερα σημαντική ως μια ακόμη επιβεβαίωση των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και τον νυν πρωθυπουργό, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για την πίστη και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας», ανάρτησε το fb ο πρώην πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός: Αγωνία για το άγνωστο ρήγμα της Εύβοια – Τι λένε οι σεισμολόγοι στον «Ε.Τ.»
Κιβωτός του Κόσμου: Τι βρέθηκε στους λογαριασμούς του π. Αντώνιου και της Πρεσβυτέρας
Εκλογές: Τι εκτιμούν στο Μαξίμου για το πολιτικό σκηνικό