Η προσωρινή επιβάρυνση ωστόσο μεταφράζεται με απλά λόγια σε υπέρογκα αυξημένους λογαριασμούς που θα κληθούν ξανά να πληρώσουν οι πολίτες και αυτή τη φορά όχι εξαιτίας των θερμαντικών μέσων που χρησιμοποίησαν για να ζεσταθούν, αλλά για να ανακτήσει η Eπιχείρηση τα χρήματα που διεκδικεί.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. «Προφανώς δεν μπορεί να γίνει άπαξ και δεν μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» και πρόσθεσε ότι «εγώ νομίζω ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μια απόφαση ούτως ώστε να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα σε ένα βάθος χρόνου, π.χ. 2-3 χρόνια, με μία πολύ μικρή επιβάρυνση προς τους καταναλωτές, η οποία μπορεί να είναι έως και δέκα ευρώ το χρόνο. Αν επιβαρυνθεί ο καταναλωτής με ένα ευρώ το μήνα, τότε θα ανακτηθούν αυτά τα χρήματα και θα είναι και ένα ποσό απολύτως προσβάσιμο και προσεγγίσιμο από το σύνολο των καταναλωτών».
Επιπλέον, τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνει δεν αφορά μονομερώς την εταιρία αλλά θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της προσπαθεί να εξηγήσει πού οφείλονται οι αυξημένοι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν σήμερα όλα τα νοικοκυριά και προσθέτει ότι αυτά τα ποσά επιστρέφονται αμέσως στην πραγματική οικονομία.
Εύβοια: «Περνούσα με τα λεφτά του πατέρα μου» λέει ο γιος του 66χρονου
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο λογαριασμός των ΥΚΩ καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και το κόστος του τιμολογίων των πολυτέκνων και του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Ωστόσο, το συντριπτικά μεγαλύτερο κονδύλι αφορά τα νησιά. Τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ (όπως και το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω των λογαριασμών ρεύματος έχουν καθοριστεί με το νόμο 4067/2012, με βάση τα δεδομένα του 2011.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που επικαλείται η Επιχείρηση, αυτά τα ποσά υπολείπονται κατά 735 εκατ. ευρώ της πραγματικής επιπλέον δαπάνης που κατέβαλε για την ηλεκτροδότηση των νησιών στο διάστημα 2012-2015. Δηλαδή, η υποανάκτηση ανά έτος είναι 190 εκατ. για το 2012, 260 εκατ. για το 2013, 152 εκατ. για το 2014 και 131 εκατ. για το 2015. «Το αντάλλαγμα των ΥΚΩ είναι οι επιπλέον πραγματικές δαπάνες της ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Το αίτημα της ΔΕΗ για ανάκτηση των ΥΚΩ των προηγούμενων ετών δεν “έρχεται για να καλύψει τις απώλειες της εταιρίας από τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών”, αλλά για να ανακτήσει τις δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί για επενδύσεις και για λειτουργικά έξοδα που αφορούν στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ώστε η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας», τονίζει η ΔΕΗ.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου