Όπως είπε, από τη στιγμή που υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν υπερασπίζοντας -όπως εκείνοι δηλώνουν- την περιουσία τους κι έχουν στείλει εξώδικα στην Αστυνομία, η δε εισαγγελία πρωτοδικών Χίου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση, «η αστυνομία δεν έχει άλλο δρόμο από το να κάνει αυτό που ορίζεται από τους νόμους».
Με τον τρόπο αυτόν, η αστυνομία έμμεσα απαντά στον δήμαρχο Χίου που επικαλείται το εθιμικό δίκαιο για να υπερασπιστεί το έθιμο και τη διατήρησή του. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έθιμο που έρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και δεν τηρήθηκε παρά μόνον στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής της Χίου, στα πρώτα χρόνια της Δικτατορίας και πέρυσι, όταν και πάλι αντέδρασαν κάτοικοι από τις «αντιμαχόμενες» -σύμφωνα με το έθιμο- ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής.
Εξάλλου, περιπολίες -ακόμη και ελέγχους αυτοκινήτων- πραγματοποιούν, σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, αστυνομικοί στο Βροντάδο. Την ίδια ώρα αυτοδιοικητικοί και έντονη φημολογία επιμένουν ότι «οι ρουκέτες το βράδυ της ανάστασης θα πέσουν». Χθες στο πλαίσιο των διενεργούμενων ερευνών βρέθηκαν «ρουκετοσύρτες», δηλαδή κατασκευές για την εκτόξευση των ρουκετών. Πάντως, κάτοικοι του Βροντάδου εφιστούν την προσοχή που απαιτείται για τις περσινές ρουκέτες που πιθανόν να χρησιμοποιηθούν φέτος και είναι άνγωστο το πώς θα «αντιδράσουν» κατά τη ρίψη.
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία, πάντως, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, εξήγησε «το βάθος του εθίμου και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί». Ο υπουργός, με τη σειρά του, τον διαβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή στην αστυνομία να μη δείξει υπερβάλλοντα ζήλο, έτσι ώστε «το έθιμο να διεξαχθεί χωρίς ακρότητες», εφόσον υπάρχει και η διαβεβαίωση και από τον βουλευτή, μαζί με όλες τις Αρχές του νησιού ότι «εκείνο που θα επικρατήσει θα είναι το μέτρο από όλες τις πλευρές».
Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση, οι κρατήσεις δωματίων στη Χίο -υποστηρίζεται από το σταθμό αιγαίου της ΕΡΤ- πως είναι σαφέστατα περιορισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ ακόμα και αυτοί που την τελευταία στιγμή αποφασίζουν να έρθουν στο νησί, θέλουν να γνωρίζουν αν θα γίνει τελικά ρουκετοπόλεμος.
Σαφέστατα μειωμένη είναι και η κίνηση από Τουρκία, λόγω του δημοψηφίσματος -ανήμερα του Πάσχα- στη γείτονα. Όσοι από τους Τούρκους τουρίστες επιθυμούν να μεταβούν στο νησί, θα το κάνουν αύριο, Μ. Παρασκευή, και μεθαύριο, Μ. Σάββατο, για να επιστρέψουν το πρωί της Κυριακής και να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ