Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω εργαζόμενοι δηλώθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα μόνον για τη διενέργεια του πρώτου rapid test, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν καταχωρίσθηκαν τα επαναληπτικά rapid test που θα έπρεπε να γίνουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Το λόγο έχει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για τα rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους είναι αρμόδιο να επιβάλλει πρόστιμα αφού πάρει το τελικό αρχείο παραβατών από την «ΕΡΓΑΝΗ».
Τα πρόστιμα που προβλέπονται στους εργαζόμενους για κάθε rapid test που δεν έχουν κάνει είναι 300 ευρώ για τους πλήρως απασχολούμενους και 150 ευρώ για τους μερικώς απασχολούμενους.
Οι εργοδότες που εντοπιστούν ότι απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test στον κορονοϊό πληρώνουν πρόστιμο 1.500 ευρώ, αν δεν υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων που έκαναν rapid test επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης το πρόστιμο φτάνει στις 10.000 ευρώ.
Στην περίπτωση των μη δηλωμένων rapid test, το ΣΕΠΕ θα βρεθεί στη θέση να επιβάλλει πρόστιμα όχι μόνον σε εργοδότες αλλά και σε εργαζομένους που ως ανεμβολίαστοι δεν εφάρμοσαν την απόφαση για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με την απόφαση που καθιστά υποχρεωτικούς τους διαγνωστικούς ελέγχους για κορονοϊό, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσέρχονται για εργασία με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών πριν από την ανάληψη της εργασίας τους. Η διενέργεια των τεστ ξεκίνησε από 18 Οκτωβρίου για 1 φορά την εβδομάδα και από 6 Νοεμβρίου είναι 2 φορές την εβδομάδα.
Καραντίνα
Το θετικό αποτέλεσμα σημαίνει καραντίνα για τον εργαζόμενο και υποχρεώνεται να το δηλώσει στην επιχείρηση και εκείνη με τη σειρά της το καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας. Το αρνητικό rapid test δηλώνεται επίσης στο «ΕΡΓΑΝΗ» και ο εργαζόμενος συνεχίζει να προσέρχεται στην εργασία του με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό. Ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, εφόσον ο εργαζόμενος παραμένει ανεμβολίαστος.
Για 21.000 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν κενά στον αριθμό των rapid test καθώς δηλώθηκαν μόνον της πρώτης εβδομάδας και όχι τα επαναληπτικά που θα έπρεπε να δηλωθούν για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες.
Οι εν λόγω εργαζόμενοι μάλιστα δεν είχαν περάσει στους εμβολιασθέντες, γιατί τέτοιο στοιχείο δεν προέκυψε από το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων που καταχωρίζεται σε ΗΔΙΚΑ και «ΕΡΓΑΝΗ».
Από το αρχείο των παραβατών ανεμβολίαστων εργαζομένων που εντοπίστηκαν να μη διαθέτουν τα απαιτούμενα rapid test για να συνεχίσουν να εργάζονται, κανένας δεν εμφανίζεται στις εξαιρέσεις που προβλέπει η απόφαση καθώς δεν υπήρξε δήλωση από τους εργοδότες ότι ανήκουν στις κατηγορίες που εξαιρούνται.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Απογραφή 2021: Πώς θα κάνετε αυτοαπογραφή – Τα 16 βήματα για την συμπλήρωση της φόρμας
- Διάγγελμα Μητσοτάκη την Πέμπτη για την πανδημία ενόψει Χριστουγέννων
- Ξύλο μέσα και έξω από Πολυτεχνείο – Μπουνιές και τραμπουκισμοί
- Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος: Τους ανεμβολίαστους τους πείθει θάνατος και όχι οι γιατροί
- Κορονοϊός – Καπραβέλος: Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου – Έχουμε μαύρο Νοέμβρη με 2.500 νεκρούς
- Επίδομα θέρμανσης έως και 750 ευρώ – Ποιοι το δικαιούστε, πώς θα το πάρετε
- Απίστευτα πράγματα στη Μεσσηνία: Αφρικανοί χορευτές έστειλαν στο νοσοκομείο «νύφη», «μάνα» και «κουμπάρα» σε bachelor πάρτι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr