Έκανε λόγο για τον χρόνο, τον διαχωρισμό του σε παρελθόν, παρόν και μέλλον και επικεντρώθηκε στη σπουδαιότητα του παρόντος, καθότι «Αυτό έχει αξία σήμερα και το χρειαζόμαστε». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι «Παρασυρόμαστε εύκολα και σκεφτόμαστε τον χρόνο που πέρασε, η αλήθεια είναι ότι κρύβει νοσταλγία, αλλά μόνο ως ανάμνηση, δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Μετά βλέπουμε στο μέλλον. Κάνουμε σχέδια, υπολογισμούς, όνειρα, αλλά και πάλι δεν ξέρουμε πού και πώς θα είμαστε και αν θα μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε. Μένει, όμως, το παρόν».
Έβρος: Αναβιώνει το έθιμο με τα «εννέα φαγητά» - Στόχος να υπάρξει αφθονία στο τραπέζι όλο τον χρόνο [βίντεο]
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας, με την επισήμανση πως «Καλούμαστε να εργαστούμε υπεράνθρωπα και απροκάλυπτα χωρίς ιδεοληψίες, με ένα στόχο, με ενότητα, συνεργασία και προσπάθεια. Ας θυμηθούμε τον Μακρυγιάννη, που στη δική του εποχή έλεγε καλοί είναι οι ξένοι, αλλά καλύτεροι είμαστε εμείς». Ακολούθως, έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία του Επισκόπου Ανδρούσσης Ιωσήφ, που το 1822 ήταν υπουργός των Εκκλησιαστικών και προκειμένου να στηρίξει το έθνος ζήτησε από όλους τους ιερούς ναούς και τις ιερές μονές να στείλουν όλα τα χρυσαφικά και τα ασημικά, ώστε να μη χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα από το εξωτερικό.
Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται να παραδειγματιζόμαστε από αυτές τις γενιές και να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι με δύναμη, ο καθένας για τον εαυτό του και τον συνάνθρωπό του και όλοι μαζί για την πατρίδα. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη συνοδεία του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με υγεία. Αμέσως μετά προσέφερε ως δώρο στη Διοίκηση της Τράπεζας αναμνηστική πλακέτα με τον Απόστολο Παύλο στην Πνύκα, με σημείο αναφοράς ότι «Ο Απόστολος Παύλος έφερε τον Χριστιανισμό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη». Τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Παναγιώτης Θωμόπουλος και όλα τα διοικητικά στελέχη.