Τρεις Ελληνες γιατροί εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στη Μ. Βρετανία, τι φοβούνται και ποιες πιστεύουν ότι θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit για τους Ελληνες εργαζόμενους της χώρας. Και οι τρεις πάντως, συμφωνούν πως δεν υπάρχει ο φόβος να αντικατασταθούν σταδιακά οι ξένοι γιατροί από Βρετανούς, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βρετανός υπουργός Υγείας. Και αυτό γιατί το 36% του δυναμικού του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) είναι πολίτες άλλων χωρών, με περίπου 3.823 εξ αυτών να είναι Ελληνες.
Γιώργος Μαλιετζής, Χειρουργός Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου, Imperial College London
«Πάρα πολύ πολύπλοκη διαδικασία για ειδικότητα»
«Σοκ» χαρακτηρίζει ο χειρουργός Γιώργος Μαλιετζής το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου. «Νιώσαμε απογοήτευση, ανησυχία και αβεβαιότητα. Απογοήτευση γιατί ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο όπου εργάζομαι ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν το Brexit και κανείς δεν τολμούσε να σκεφτεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρισκόταν εκτός Ευρώπης. Ομως, η ψήφος των Βρετανών και ειδικά της περιφέρειας έφερε το αποτέλεσμα-έκπληξη. Ανησυχία και για το γεγονός ότι οι Ελληνες γιατροί και γιατροί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος του NHS και ξαφνικά αυτά που θεωρούσαν δεδομένα βλέπουν να μην ισχύουν πλέον. Το NHS περνά δύσκολες στιγμές και σίγουρα έχει ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του που νιώθει αβέβαιο το μέλλον».
Σύμφωνα με τον κ. Μαλιετζή, το General Medical Council (GMC) ανακοίνωσε μετά το δημοψήφισμα ότι το αποτέλεσμα θα φέρει αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης γιατρών από την Ε.Ε. «Αυτό θα βασιστεί κυρίως στο τι θα αποφασιστεί για το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης. Με όλα τα σενάρια να είναι πιθανά το ενδεχόμενο να πρέπει να κάνεις πλέον αίτηση και για απόκτηση δικαιώματος εργασίας θα κάνει τη διαδικασία πάρα πολύ πολύπλοκη ειδικά για κάποιον Ελληνα γιατρό που θα θελήσει να κάνει την ειδικότητά του ή την εξειδίκευσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Οσοι έρχονται θα δίνουν εξετάσεις»
Χριστούγεννα: Γεμάτες οι μεγάλες πίστες για το εορταστικό ρεβεγιόν
Γιάννης ΨαλλίδαςΠνευμονολόγος Κέντρο Πνευμονολογίας, Οξφόρδη
Πολύ δύσκολη θα είναι η διαδικασία για όσους επιθυμούν μετά το Brexit να πάνε στη Μ. Βρετανία να κάνουν την ειδικότητά τους ή να εργαστούν, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Γιάννη Ψαλλίδα που μένει μόνιμα στην Αγγλία εδώ και τέσσερα χρόνια. «Οσοι σκέφτονταν να έρθουν καλύτερα να βιαστούν», τονίζει.
«Λογικά θα συμβαίνει ό,τι γίνεται τώρα για τους πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει, δηλαδή, όσοι έρχονται να δίνουν εξετάσεις. Νομίζω ότι δεν θα αναγνωρίζονται τα πτυχία όπως συνέβαινε μέχρι τώρα και συμβαίνει μεταξύ χωρών των Ε.Ε. Οι Ελληνες δηλαδή θα ακολουθούν την ίδια διαδικασία με τους πολίτες του Μαρόκου, για παράδειγμα».
Χωρίς ακόμη να γνωρίζει κανείς τίποτα σχετικά με τις αλλαγές που θα αφορούν στους πολίτες από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες, ο κ. Ψαλλίδας εξηγεί πως το κλίμα είναι για την ώρα καθησυχαστικό. «Με το που βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έγινε μια μεγάλη συνέλευση στο νοσοκομείο για τους εργαζομένους από την Ευρώπη. Η διοίκηση του νοσοκομείου διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτα στη σχέση εργασίας μας», αναφέρει ο πνευμονολόγος και προσθέτει: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εμπόδια στην καθημερινότητα όσων ζούμε εδώ. Το μόνο που θεωρώ ότι μπορεί να αλλάξει για τους πολίτες της Ε.Ε είναι να ζητήσουν περισσότερες εισφορές. Εννοείται πως θα χρειαστούμε και visa. Αλλά ο εργοδότης θα κανονίσει απευθείας με το κράτος».
Γρηγόρης Μακρής, Ειδικευόμενος στην Επεμβατική Ακτινολογία Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας στη Βρετανία
«Αύξηση διδάκτρων»
Και να ήθελαν να αντικαταστήσουν όλο το προσωπικό των νοσοκομείων που προέρχεται από την Ε.Ε. και από άλλες χώρες με Βρετανούς (όπως προέκυψε από την «πρόθεση» του Βρετανού υπουργού Υγείας), είναι αδύνατο να γίνει, λέει ο γιατρός που ζει και εργάζεται στην Οξφόρδη, Γρηγόρης Μακρής. «Θα ήθελαν 15 χρόνια για να κάνουν κάτι τέτοιο. Σκεφτείτε ότι το 20%-25% των γιατρών και νοσηλευτών στην Οξφόρδη είναι ξένοι. Το ίδιο σε όλο το NHS, ειδικά όταν πρόκειται για νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας δεν το έθεσε με κόσμιο τρόπο αυτό που είπε. Αλλά στις δουλειές μας το κλίμα είναι πλήρως καθησυχαστικό και καθόλου εχθρικό».
Ο νεαρός γιατρός, όπως και οι συνάδελφοί του, εντοπίζει τυχόν δυσκολίες από το Brexit στη γραφειοκρατία, αλλά και στη δυσκολία να πάει ένας γιατρός από εδώ και στο εξής στη Μ. Βρετανία. «Σε πρακτικό επίπεδο κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι – ούτε καν οι ίδιοι. Λίγη περισσότερη χαρτούρα πιστεύω ότι θα είναι η επίπτωση του Brexit. Επίσης, το εάν θα αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών από την Ελλάδα. Ακόμη μια αλλαγή που θεωρείται σίγουρη είναι η αύξηση των διδάκτρων για τους φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. Θα συμβαίνει ό,τι συμβαίνει σήμερα για τους πολίτες εκτός Ε.Ε.».
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελευθέρου Τύπου της Κυριακής