Οι παραπάνω διαπιστώσεις -λίγο ως πολύ ισχύουν σε όλη την Ελλάδα- ακούστηκαν προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ύστερα από επιτόπια έρευνα-αυτοψία που πραγματοποίησαν ανεξάρτητοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με την Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ) και αποχώρησαν στη συνέχεια διαφωνώντας με την κυβερνητική πολιτική. Η κάκιστη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους όπου θα μπορούσαν δωρεάν να διασκεδάζουν τα παιδιά της Αθήνας επιβεβαιώθηκε εμμέσως από την παράταξη Καμίνη, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος αναγκάστηκε να παρέμβει για να μην επεκταθεί η συζήτηση και υποσχέθηκε να φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση.
Διαχρονικό πρόβλημα
Η εγκατάλειψη στις παιδικές χαρές αποτελεί πρόβλημα διαχρονικό, αλλά εντάθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μετά το θανάσιμο ατύχημα το 2014 στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Τότε αποφασίστηκε να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις μέσω των οποίων μια παιδική χαρά μπορεί να λειτουργεί νομίμως. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα έπρεπε να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα έργα, να στρώσουν τους χώρους με ειδικά δάπεδα και να αντικαταστήσουν πολλά από τα παιχνίδια που μπορεί να υπάρχουν εκεί από δεκαετίες. Ολο αυτό το έργο προσέκρουσε στα οικονομικά προβλήματα των δήμων και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης που ήταν απασχολημένη με τις… σκληρές διαπραγματεύσεις.
Μέσα Μεταφοράς: «Έρχονται» οι ανέπαφες πληρωμές σε Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία και Τρόλεϊ - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που τράβηξαν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι της έβδομης δημοτικής κοινότητας (Γουδί, Αμπελόκηποι) Ευαγγελία Μεταξά και Κ. Γλυνός, από τις 24 παιδικές χαρές της περιοχής έχουν αφαιρεθεί όλα τα παιγνίδια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνα και έχουν μείνει μόνον κούνιες και τραμπάλες. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και γνωστός μουσικοσυνθέτης Στάθης Δρογώσης που έφερε το θέμα προς συζήτηση αναρωτήθηκε ποιο ήταν το κόστος της αποξήλωσης και επισήμανε τα προβλήματα καθαριότητας και έλλειψης φωτισμού και νερού που οδηγούν σε ερήμωση από τα παιδιά.
Οπως ανέφερε ο κ. Δρογώσης, η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται σε όλες τις κοινότητες (πρώην δημοτικά διαμερίσματα) ενώ υπάρχουν ολόκληρες περιοχές όπως το Μεταξουργείο που δεν έχει ούτε μία παιδική χαρά.
Ο κ. Δρογώσης είναι μέλος της διοίκησης και του δημοτικού οργανισμού ΟΠΑΝΔΑ που είναι αρμόδιος για τις παιδικές χαρές. Ανέφερε ότι είχε γίνει συζήτηση εκεί τον Φεβρουάριο του 2015 και τότε η διοίκηση έλεγε πως γίνονται σε 71 παιδικές χαρές έργα, ώστε να παραδοθούν μέσα στο περασμένο έτος. Ανέφερε, επίσης, ότι από εκείνη τη συνεδρίαση προέκυπτε ότι το κόστος για πλήρη αντικατάσταση οργάνων έφθανε στα 200.000 ευρώ ανά παιδική χαρά!!!
Κάπου εδώ βρίσκεται και μία από τις αιτίες της εγκατάλειψης που παρατηρείται πανελλαδικά. Αν ληφθεί υπόψη ότι λειτουργούν περίπου 10.000 παιδικές χαρές σε όλη τη χώρα και πολλές απαιτούν ολοκληρωτική αντικατάσταση παιγνιδιών, το κόστος θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο. Προφανώς, η λύση θα μπορούσε να βρεθεί με χαμηλότερο κόστος, εάν και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών αποφάσιζε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αντί να μαγειρεύει και να ξαναμαγειρεύει τον εκλογικό νόμο…
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»