Συνδετικός κρίκος ο 56χρονος Δημήτρης Καπές-Καπετανάκης, γνωστός με τα προσωνύμια «Σαγόνιας» ή «Σατανάς», ο οποίος δολοφονήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2020 με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια. Κατηγορούμενοι της υπόθεσης της Μυκόνου φέρεται να είχαν επαφές με τον 56χρονο άνδρα, στο πλαίσιο συνεργασίας τους για τη διακίνηση κοκαΐνης στο «Νησί των Ανέμων».
Ο 43χρονος «Γκέργκι», παρότι είχε καταδικαστεί σε… 47 χρόνια κάθειρξης για ναρκωτικά, απόδραση με καλάσνικοφ από νοσοκομείο, συμπλοκή με αστυνομικούς στον Κόκκινο Μύλο, ήταν έξω με αναστολή ποινής. Είχε γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης σε μπαρ της Γλυφάδας το 2017, όπου είχε χάσει τη ζωή του ένας φίλος του με το προσωνύμιο «Κατσαρόλας», ενώ «συνδέεται» με τον πρωταγωνιστή εισαγωγής 300 κιλών κοκαΐνης, που είχε εντοπιστεί σε κοντέινερ τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη. Για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του κατηγορήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ένας άλλος Αλβανός, γνωστός με το ψευδώνυμο «Τάκης» ή «Νότης», με τον 43χρονο ωστόσο να καταθέτει στο πλαίσιο της ανάκρισης ότι ο «Τάκης» ουδεμία σχέση είχε με την επίθεση εναντίον του. Σημειώνεται ότι ο «Τάκης» είχε συλληφθεί ως συνεπιβάτης οχήματος όπου επέβαινε ο Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος είχε λάβει άδεια από τις φυλακές, και ένας 52χρονος παλιός γνώριμος εκβιαστικών ομάδων της Ηλιούπολης.
Ο «Σαγόνιας» και η Μύκονος
Το όνομα του Δημήτρη Καπέ-Καπετανάκη είχε καταγραφεί πρόσφατα στην έρευνα της ΕΥΠ του 2016, όπου εμπλέκονταν δικηγόροι, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι φέρονταν να παρείχαν κάλυψη σε οίκους ανοχής, strip show, παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Οι εμπλεκόμενοι αναμένεται να δικαστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.
Ο Καπές σε κατάθεσή του στις δικαστικές αρχές είχε υποστηρίξει ότι εργάζεται σε τουριστικές επιχειρήσεις στη Μύκονο και είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία σε βάρος του. Η συγκεκριμένη υπόθεση συνδέει τρία από τα θύματα του ακήρυκτου πολέμου της νύχτας.
Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους ήταν ο απόστρατος αστυνομικός της ΕΚΑΜ Σπύρος Παπαχρήστου, που δολοφονήθηκε στις 30 Απριλίου 2018 έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Το θύμα είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από περίπου δέκα χρόνια και είχε υπηρετήσει σε βασικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η ΕΚΑΜ. Στη Μύκονο και στις υψηλές επαφές του θύματος αναζητούσαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας το κίνητρο της δολοφονίας του. Ο πρώην αστυνομικός φαινόταν «εμπόδιο» στη δράση εκβιαστικών κυκλωμάτων στο νησί, με την εντολή δολοφονίας του να προέρχεται από αντιμαχόμενα «κέντρα» και η… ενοικίαση των δολοφόνων να έγινε από την αλβανική μαφία των φυλακών.
Στην ίδια υπόθεση είχε εμπλοκή και ένας από τους επόμενους κρίκους στην αλυσίδα των εκτελέσεων, ο Δημήτρης Μάλαμας. Τον Οκτώβριο του 2019, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα προσέγγισαν το αυτοκίνητό του που είχε σταματήσει σε φανάρι στη Λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι και τον «γάζωσαν» με καλάσνικοφ. Ο Δημήτρης Καπές-Καπετανάκης είχε στενές επαφές τόσο με τον Δημήτρη Μάλαμα όσο και με τον συνταξιούχο αστυνομικό.
Το drone έβλεπε το μπάρμπεκιου
Η έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για την εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης στη Μύκονο ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου 2020 όταν άγνωστος κάλεσε στην αρμόδια υπηρεσία και κατήγγειλε τη δράση δύο 30χρονων Αλβανών, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι είχαν επαφές με τον «Γκέργκι», από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την αστυνομική επιτήρηση των τριών υπόπτων. Στις 14 Απριλίου 2021 οι δύο 30χρονοι Αλβανοί ταξίδεψαν στη Μύκονο όπου συναντήθηκαν με έναν 33χρονο από την Πολωνία και έκαναν μπάρμπεκιου εξωτερικά του σπιτιού στην περιοχή Κουνούπα Μυκόνου. Το «ψήσιμο» γινόταν υπό την επιτήρηση drone της Ελληνικής Αστυνομίας που κατέγραφε τις κινήσεις τους (φωτό).
Ο «Γκέργκι» εντοπίστηκε από αστυνομικούς της αρμόδιας υπηρεσίας στις 14 Μαΐου 2021 στην οδό Τσίλλερ στα Κάτω Πατήσια, σε οίκημα ιδιοκτησίας ατόμου από τη… Ρωσία. Ο ίδιος έδειξε ταυτότητα του συγκεκριμένου Ρώσου υπηκόου που είχε εκδοθεί στις 4 Ιουλίου 2018 από το Τμήμα Ασφαλείας Παγκρατίου με τη δική του φωτογραφία. Τα στοιχεία ταυτότητας είχαν υφαρπαγεί από τον Ρώσο υπήκοο, ο οποίος είχε δηλώσει απώλεια της ταυτότητάς του μία ημέρα νωρίτερα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Σημειώσεις και φωτογραφίες με λεφτά
Η ανάσυρση δεδομένων από το κινητό τηλέφωνο του «Γκέργκι» ήταν ενδεικτικά της δράσης του. Σε φωτογραφία ιδιόχειρου σημειώματος απεικονίζονταν χρηματικά ποσά και οι «παραλήπτες» ή «οφειλέτες». Σε άλλες φωτογραφίες απεικονίζονταν μεγάλα χρηματικά ποσά κρυμμένα σε συρτάρια ή αραδιασμένα πάνω σε κρεβάτι μαζί με οπλισμό. Σε έναν «σκηνοθετημένο» έλεγχο της Τροχαίας στα Ιωάννινα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι έμενε σε ακίνητο ομοεθνή του, που συνελήφθη μαζί με δύο Κροάτες τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη, για εισαγωγή 300 κιλών κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ.
Σημαντικά ήταν τα ευρήματα από γραπτά ή ηχητικά μηνύματα που είχε ο «Γκέργκι» με τον «αντιπρόσωπό» του στη Χάγη της Ολλανδίας, από τον οποίο προμηθευόταν κοκαΐνη που στη συνέχεια μετέφερε στην Ελλάδα. Στα κινητά του «Γκέργκι» εντοπίστηκαν φωτογραφίες με τις διαδρομές των ναρκεμπόρων στην Ολλανδία και τη Γερμανία, όπως και φωτογραφίες από τα σημεία συνάντησής τους, όπως για παράδειγμα ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή Nieuwegein της Ολλανδίας.
«Επιασαν τον Ελληνα»
Στις 3 Απριλίου 2021 ο «αντιπρόσωπος» της Χάγης μιλά με τον «Γκέργκι» σχετικά με τη σύλληψη συνεργάτη του στη Γερμανία και τα λεφτά που έχασε:
- «Γκέργκι»: Τι έχεις, αδερφέ, τι έγινε;
- «Ολλανδός»: Εχασα 120.000€.
- «Γκέργκι»: Τι λες, ρε αδερφέ;
- «Ολλανδός»: Μου έπιασαν τον Ελληνα, με πήρε στον λαιμό του.
- «Γκέργκι»: Πού;
- «Ολλανδός»: Βρέμη.
- «Γκέργκι»: Τι λες, ρε αδερφέ; Μη στεναχωριέσαι, πρόσεχε την υγεία σου γιατί τα λεφτά θα τα κάνουμε πάλι.
- «Ολλανδός»: Τι να μη στεναχωριέμαι; Πήγα στο 0…
Στις 27 Απριλίου ο «Γκέργκι» συνομιλεί με τον «αντιπρόσωπο» για τις λεπτομέρειες συνάντησης με προμηθευτές ναρκωτικών ουσιών. Ανέφεραν πως η πληρωμή θα γινόταν την επόμενη μέρα και η παραλαβή των ναρκωτικών τη μεθεπόμενη, σε ένα βενζινάδικο της Ολλανδίας. Στις 6 Μαΐου 2021 καταγράφεται ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσά τους για την ποιότητα της κοκαΐνης. «Δεν είναι καλό γιατί το έκανα και μυρίζει λάστιχο, μυρίζει ασετόν. Θα το τραβήξω βίντεο από την αρχή και θα του το στείλω» γράφει ο «Ολλανδός» αντιπρόσωπος. Οι αστυνομικοί στην τηλεφωνική συσκευή του «Γκέργκι» βρήκαν φωτογραφίες από ποσότητα κοκαΐνης σε ζυγαριά ακριβείας καθώς και το… βίντεο του «μαγειρέματος».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα