Οι πολυσχιδείς δραστηριότητες των πρωταγωνιστών της ελληνικής μαφίας θα ερευνώνται παράλληλα από αξιωματικούς των συγκεκριμένων τμημάτων, μέσα από μία ενιαία τράπεζα δεδομένων και πληροφοριών.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την άντληση επαφών και πληροφοριών που αφορούν υπόπτους από τα social media. Επίσης, κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία μιας αποτελεσματικής Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων, για πολίτες που καταγγέλλουν σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, προκειμένου να μην απειλούνται και αλλάζουν καταθέσεις στην ακροαματική διαδικασία.
Σε αυτή την επιχειρησιακή «ομάδα εργασίας», που θα ασχολείται με υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, θα συμμετέχουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔιΔΑΠ), της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, του Τμήματος Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.
Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν εξειδικευμένα «know how» και νομικά εργαλεία για την επιτάχυνση των ερευνών, όπως άμεσες άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου για την «ακολουθία του χρήματος», και συγκεκριμένα του μαύρου χρήματος που προέρχεται από διάφορες εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος.
100 εκατ. €
Σημειώνεται πως διαπιστωμένα το 2019 διακινήθηκε «μαύρο χρήμα» ύψους περίπου 100.000.000 ευρώ. Η δημιουργία της κοινής «ομάδας δράσης» προϋποθέτει την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα και την απεμπλοκή τους από αστυνομικό έργο πέραν των αρμοδιοτήτων τους. Ενα άλλο κομμάτι που συζητήθηκε στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν προχθές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι η ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου στις φυλακές και παράλληλες τεχνολογικές δράσεις όπως η τοποθέτηση απενεργοποιητών κινητών τηλεφώνων jammer.
Τρεις φορές
Στόχος η μετεξέλιξη αυτής της task force σε μία μεγάλη Διεύθυνση που θα λειτουργεί στα πρότυπα του αμερικανικού FBI. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας μιας τέτοιας αστυνομικής υπηρεσίας, το οποίο έχει εξαγγελθεί και συμπεριληφθεί σε σχέδια νόμου αναδιάρθρωσης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., τρεις φορές, το 2010, 2014 και 2016, χωρίς όμως να προχωρήσει ουσιαστικά.
Το σχέδιο για τη δημιουργία του ελληνικού… FBI, όπως είχε καταρτιστεί τα προηγούμενα χρόνια, προέβλεπε την υπαγωγή του απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας και τη διοίκηση, έλεγχο και εποπτεία του από αξιωματικό που θα λέγεται γενικός επιθεωρητής Ασφάλειας. Αποστολή της θα είναι η πρόληψη και καταστολή εξαιρετικά σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ιδίως αδικημάτων που τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας και ιδίως τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών, «οι οποίες στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος». Παράλληλα, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα έχει ρόλο συγκέντρωσης πληροφοριών μέσω των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών και την αξιολόγηση, ταξινόμηση, ανάλυση και διάθεση των επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας.
Live από Μύκονο
Την ίδια ώρα οι αρμόδιες διωκτικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανή «μετακόμιση» πρωταγωνιστών της ελληνικής «καμόρα» σε ελληνικά νησιά όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο κ.ά. με στόχο τα τουριστικά έσοδα μετά το lockdown σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς όπου θα υπάρχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Για αυτό το λόγο πρόσφατα δημιουργήθηκε η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου, όπου μετακινήθηκαν 100 αστυνομικοί, τοποθετήθηκαν 40 ασύρματες κάμερες από τα σοκάκια έως και τις διάσημες παραλίες της Μυκόνου, ενώ προμηθεύτηκαν και 15 drones. Η εικόνα θα μεταδίδεται ζωντανά στο κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση και κινητοποίηση για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών.
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
Μείωση εγκληματικότητας σε σχέση με πέρυσι
Εγκληματικότητα επιπέδου… lockdown δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τους βασικούς δείκτες τους 5 πρώτους μήνες του 2021 να παρουσιάζουν αισθητή μείωση σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Συμβόλαια θανάτου, αιματηρές ληστρικές επιδρομές, μπαράζ διαρρήξεων και σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν θορυβήσει κοινωνία και Αστυνομία, προκαλώντας πολιτική αντιπαράθεση, φαίνεται ότι σύμφωνα με τους αριθμούς δεν συνοδεύονται με αύξηση των εγκληματικών δεικτών, που είναι σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και από τους περσινούς μήνες του ολικού lockdown (Απρίλιος-Μάιος).
Μειωμένες κατά 25% ήταν πανελλαδικά οι ληστείες τους 5 πρώτους μήνες του χρόνου, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020. Συνολικά έχουν καταγραφεί 845 περιστατικά, ενώ το 2019, πριν τον κορονοϊό, τους αντίστοιχους μήνες οι ληστείες έφταναν τις 1.975, μείωση που ξεπερνάει σε ποσοστό το 57%. Μόνο στην Αττική, την «πρωταθλήτρια» περιφέρεια σε ληστείες, η μείωση σε σχέση με το πρώτο 5μηνο του 2020 άγγιξε το 35%.
Λιγότερες κατά 4.433 ήταν οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε όλη τη χώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, μείωση που φτάνει το 18%. Σε περίπου ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκαν το ίδιο διάστημα οι ανθρωποκτονίες, που έφτασαν σε απόλυτο αριθμό τις 30 ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί τους πρώτους πέντε μήνες 33 (-9%).
Μια διαφορετική εικόνα αποτυπώνεται στη σύγκριση Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 με τους 4 τελευταίους μήνες του 2020. Οπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, στην Αττική παρατηρείται συνολικά σε όλους τους δείκτες εγκληματικότητας αύξηση που κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 10%-15%. Συγκεκριμένα οι ληστείες σε όλη την επικράτεια παρουσιάζουν αύξηση 8%-10%, οι κλοπές-διαρρήξεις 15%-20%, σε ποσοστό 5%-7% έχουν αυξηθεί οι ληστείες του δρόμου στην Αττική, οι ληστρικές επιδρομές σε σπίτια καταγράφουν αύξηση 15%-17%, κατά 3%-5% περισσότερες είναι οι ανθρωποκτονίες σε όλη την επικράτεια, ενώ στα ίδια ποσοστά κυμαίνονται οι αποπλανήσεις και οι βιασμοί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter