Μια πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο σοκάρει με τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες που επικρατούσαν. «Πάρα πολλούς θανάτους είδα εγώ. Τώρα τι να σας πω, γύρω στα… 25-30 άτομα ήταν σίγουρα». Καταγγέλλει, μάλιστα, πως ηλικιωμένοι πνίγηκαν και πέθαναν, επειδή βιάζονταν να τους ταΐσουν. «Εμένα ήταν το χειρότερο αυτό, όταν ήταν να φάνε, μέσα σε μισή ώρα να ταΐσεις 60 άτομα για να προλάβεις να τους ξαπλώσεις. Και με το ζόρι τους ταΐζαμε όλο το πιάτο. Δηλαδή στους καταθλιπτικούς, που ξέρετε δεν έχουν όρεξη, ή στους ανοιακούς που έπρεπε να περιμένεις να μασήσουν, πολλές φορές και είχαμε και περιπτώσεις που υπέκυψαν άνθρωποι».
Ο Δημήτρης Παρδαλάκης είχε τη μητέρα του για 3 μήνες στο γηροκομείο και όπως αποκαλύπτει στον ΣΚΑΪ της άλλαξαν την αγωγή χωρίς να τον ενημερώσουν.
«Δεν έτρωγε όταν την πήρα, στις 90 μέρες που έκατσε, έχασε γύρω στα 15 κιλά. Είχε άρνηση στο φαγητό. Μετά ψαχτήκαμε λίγο παραπάνω, από έναν γιατρό και είδα στον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα, ακόμα και στεντόν.», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, κάνει λόγο για ψέματα από συγκεκριμένους υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη μονάδα.
«Όλα αυτά που ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα, είναι ψευδείς οι καταγγελίες, εδώ πέρα κάνουμε ό,τι πρέπει όσον αφορά τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί».
Τι λένε οι δικηγόροι
Οι νομικοί σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας ενημερώνουν ότι θα ζητήσουν από τις Αρχές να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας του πελάτη τους, ενώ θα προτείνουν, όπως αναφέρουν, τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενούμενων που θα περιγράψουν τις συνθήκες στο ίδρυμα όπως γράφει το zarpanews.gr.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αύριο το πρωί θα μεταβώ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο συνάδελφος μου κ. Σφακιωτάκης στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων προκειμένου να ζητήσουμε την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες και να προτείνουμε τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενούμενων της μονάδας παλαιότερων και τωρινών για να καταθέσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στον οίκο, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί από κανένα. Καθώς και να μην παρασύρεστε από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες όταν στον οίκο ευγηρίας έχουν φιλοξενηθεί αυτά τα χρόνια πάνω από 1.100 άτομα, ενώ οι πέντε καταγγέλλοντες περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι λασπολογώντας».
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι κατάθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Ειρήνη
Παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας
To υπουργείο Εργασίας έστειλε επείγον ερώτημα στην Περιφέρεια Κρήτης για τον αυξημένο αριθμό θανάτων.
«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο στην Κρήτη, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «απέστειλε την Παρασκευή, 23 Απριλίου, στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στον COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενουμένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μία σειρά πρωτοκόλλων για την καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών.
Προκειμένου να διευκολύνει την τήρηση των πρωτοκόλλων, το υπουργείο σε σύμπραξη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποίησαν τακτικούς ελέγχους φορείας του νέου κορονοϊού, καθώς και ελέγχους τήρησης των πρωτοκόλλων.
Επιπλέον, το υπουργείο έχει αναλάβει τη διανομή rapid test σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αναγνωρίζοντας το κόστος που συνεπάγεται η συχνή διεξαγωγή τέτοιων τεστ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Πρόθεση του υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων, δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Οι τελευταίες πληροφορίες
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον ΣΚΑΪ, οι Αρχές ερευνούν 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο των Χανίων, 64 πέρυσι και 9 το 2021. Πολλοί από αυτούς, καταγράφηκαν στο νοσοκομείο μετά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα είχαν προηγηθεί καταγγελίες για κακομεταχείριση των ηλικιωμένων, ωστόσο η ιδιοκτήτρια της δομή αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Συγκλονίζουν οι καταγγελίες πρώην εργαζόμενων
Την ίδια ώρα, σοκαριστικά είναι τα όσα καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι του γηροκομείου, αλλά και συγγενείς ηλικιωμένων για τις συνθήκες λειτουργίας του οίκου ευγηρίας που βρίσκεται στο μικροσκόπιο, με τις έρευνες να αναμένεται να διευρυνθούν τις προσεχείς ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ήδη η έρευνα έχει επεκταθεί και στα περιουσιακά στοιχεία. Ήδη, σε εξέλιξη είναι η υπόθεση ηλικιωμένης γυναίκας, με περιουσιακά στοιχεία, η οποία είχε διαγνωστεί με άνοια από το 2014 και όταν πέθανε το 2017, βρέθηκε χωρίς περιουσιακό στοιχείο.
Όπως αποκαλύφθηκε, ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας, πωλήθηκε στο 1/4 της αξίας του σε φιλικό πρόσωπο της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.
Και ενώ τόσο ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής όσο και η ιδιοκτήτρια αρνούνται κατηγορηματικά όλες τις καταγγελίες, εκτός από τους επτά πρώην εργαζόμενους που έχουν ήδη καταθέσει, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν εκεί.
Ειδικότερα, πρώην εργαζόμενοι αναφέρουν ότι έπλεναν πέντε τρόφιμους και τους σκούπιζαν με την ίδια πετσέτα, ότι οι τρόφιμοι είχαν ψείρες, ότι υπήρχαν πολλά περιστατικά δερματοπάθειας και ουρολοιμώξεων, αφού δεν αλλάζονταν οι καθετήρες, καταγγέλλουν ακόμα και βιαιοπραγία σε βάρος ανθρώπων με άνοια.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: Το ρίσκο από την «έξοδο» του Πάσχα – Το άνοιγμα έχει αστερίσκους
- Εμβολιασμός: Στοίχημα το χτίσιμο ανοσίας στους 18-40 ετών
- Κορωνοϊός – Βρετανία: Κοντά σε συμφωνία για δεκάδες εκατ. εμβόλια της Pfizer
- Aσφαλές Πάσχα, ελεύθερο καλοκαίρι – Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση
- Σπάει η ομερτά για τον Σήφη Βαλυράκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr