Ποιες είναι οι αιτίες που όλο και λιγότερα παραδοσιακά σκάφη αρμενίζουν στις ελληνικές θάλασσες; «Ενας από τους παράγοντες που απειλούν σοβαρά την ξυλοναυπηγική τέχνη», επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, «είναι η εκ νέου ενεργοποίηση του μέτρου της επιδοτούμενης καταστροφής σκαφών στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Eνωσης για τη μείωση των επαγγελματιών αλιέων και τη λελογισμένη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν χαθεί περίπου 11.000 σκάφη, πολλά από τα οποία αποτελούσαν μνημεία της λαϊκής παραδοσιακής ναυπηγικής».
Με στόχο τη διάσωση των ελάχιστων πλέον παραδοσιακών σκαφών, το ΥΠΠΟΑ αναλαμβάνει «το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδίου». Σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Ανδρέα Παπασαλούρο, τον μελετητή της Ιστορίας της Ξυλοναυπηγικής δρα Κώστα Δαμιανίδη, υπεύθυνο του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βίλλυ Φωτοπούλου, δρομολογήθηκε η δημιουργία Δομής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μαθητείας στην Ξυλοναυπηγική Τέχνη. Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «η οργανωμένη δομή μαθητείας θα συμβάλει στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εξειδικευμένου προσωπικού, στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Στις περιοχές όπου συντηρούνται ακόμη παλιά καρνάγια, είναι δυνατή η δημιουργία θεματικών Πολιτιστικών Διαδρομών…». Παράλληλα, συγκροτείται διυπουργική ομάδα εργασίας από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων με αντικείμενο το σχεδιασμό δράσεων που συνδέονται με τηνδιατήρηση της παράδοσης και την αναβίωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης.
Η Δομή Μαθητείας και Επαγγελματικής Κατάρτισης θα λειτουργεί -όπως ανακοινώθηκε- «με βάση το πλαίσιο που θεσπίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Παιδείας, στο πρότυπο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα τη Σχολή Θετικών Επιστημών, με έδρα τη Σάμο. Το σχεδιασμό, την επιστημονική επιμέλεια των εκπαιδευτικών εγχειριδίων, καθώς και την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών αναλαμβάνει το Τμήμα Μαθηματικών, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, καθηγητή Ανδρέα Παπασαλούρο. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος σπουδών μπορεί να γίνει στο εργαστήριο συντήρησης σκαφών του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, στο Ηραίο της Σάμου. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέταξε το 2013 την ξυλοναυπηγική στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ετοιμάζει την υποβολή φακέλου, το 2022, για την εγγραφή της στους Διεθνείς Καταλόγους της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
-
- Πάσχα στην πόλη και φέτος: Γιατί… μάκρυνε ο δρόμος για τα χωριά
- European Super League: Παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος στο ποδόσφαιρο
- Εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα: Επιτάφιος γύρω από τους ναούς και νωρίτερα η Ανάσταση
- Κορωνοϊός: Σήμα κινδύνου για τις πλατείες από τους επιδημιολόγους
- Κορωνοπάρτι: Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. 4 διοργανωτές και ένας dj
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr