Ο 29χρονος Γιάννης Ασσαέλ
Ο 29χρονος Γιάννης είναι ένας από τους τέσσερις Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα του Forbes. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και το 2008 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια.
Στη συνέχεια σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Για το πρώτο του μεταπτυχιακό πήγε με υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διακρίθηκε έχοντας την καλύτερη επίδοση στο έτος του, ενώ συνέχισε τη μεταπτυχιακή του εκπαίδευση με δεύτερο μάστερ στο Imperial College London. Το 2016 επέστρεψε στην Οξφόρδη για το διδακτορικό του στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ολοκλήρωσε το 2019, δουλεύοντας παράλληλα στην DeepMind, το σκέλος της εταιρείας Google που ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνητή νοημοσύνη.
«Προσπαθώ να ασχοληθώ με προβλήματα που δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα», λέει ο Γιάννης στην εφημερίδα Καθημερινή, τονίζοντας πως θέλει η δουλειά του να έχει θετική κοινωνική απήχηση.
Το 2013, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ με πλήρεις υποτροφίες συνέχισε για MSc in Computer Science στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του, και για MRes in Machine Learning στο Imperial College London.
Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στην Οξφόρδη, ο Ασσαέλ μαζί με άλλους Βρετανούς επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο ανάγνωσης χειλιών, το LipNet. Πρόκειται για ένα σύστημα που παρακολουθεί βίντεο χωρίς ήχο με έναν άνθρωπο να μιλάει και μπορεί να μαντέψει τι λέει με ακρίβεια 93%, παρακολουθώντας την κίνηση του στόματος του ομιλητή. Επίσης, είναι συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στο τελευταίο του πρότζεκτ χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αποκαταστήσει τμήματα αρχαίων ελληνικών κειμένων που λείπουν.
Η 29χρονη Μαριάννα Καψετάκη
Μια καινοτόμο ιδέα, σχετικά με την έρευνά της πάνω στη μνήμη των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, η 29χρονη Μαριάννα Καψετάκη εμπνεύστηκε παίζοντας πιάνο. Η αμφίρροπη σχέση μεταξύ των δύο αυτών τομέων, της μουσικής και της ιατρικής, διέπει τη ζωή της κ. Καψετάκη.
H Μ. Καψετάκη πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τη χωροταξική μνήμη σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Εύβοια: Η κακοκαιρία Elena έπληξε τα χωριά του νομού - Υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας [εικόνες]
Η Μαριάννα Καψετάκη γεννήθηκε το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι γιατρός, ερευνήτρια και κλασική πιανίστρια. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του διδακτορικού της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Imperial College London, ενώ έχει ήδη στο ιστορικό της πολλές δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Η 28χρονη Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου
Η 28χρονη Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου μεγάλωσε στην Αθήνα, φοιτώντας στα Αρσάκεια Εκάλης και Ψυχικού. Αυτό που την ενδιέφερε είναι το πώς μιλούν οι άνθρωποι και πώς ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε συγκρίνεται με τους τρόπους επικοινωνίας των ζώων, αλλά η πορεία της για να διερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα είχε πολύ διαφορετική αφετηρία από τη μετέπειτα συνέχειά της. Σπούδασε Φιλολογία, παίρνοντας την κατεύθυνση της Γλωσσολογίας, όμως σύντομα κατάλαβε πως θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο με τον εγκέφαλο, και έτσι πήγε στη Βαρκελώνη, όπου έκανε μεταπτυχιακό πάνω στη νευροεπιστήμη της γλώσσας.
Στη συνέχεια, και κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της, ξεκίνησε διαπανεπιστημιακή έρευνα, που την έφερε και στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, πάνω στους μηχανισμούς της ορμόνης ωκυτοκίνης στον ανθρώπινο λόγο και στη φωνητική επικοινωνία των πτηνών. «Για να καταλάβουμε καλά τον ρόλο ενός γονιδίου σε ένα σύστημα όπως αυτό της γλώσσας, πρέπει να καταλάβουμε καλά την εξέλιξή του», σημειώνει. Για να εξετάσει την ποιότητα της ωκυτοκίνης σε βάθος, ξεκίνησε ενδελεχή μελέτη πάνω στα γονιδιώματα, διαπιστώνοντας πως πολλές φορές οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για τα ίδια γονιδιώματα. Τώρα θέλει να εγκαθιδρύσει μια ενοποιημένη ονομασία για όλα τα γονίδια σε όλα τα σπονδυλωτά.
Ετσι ήρθε κοντά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERGA, στόχος του οποίου είναι η αλληλούχιση των γονιδιωμάτων της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας, και μαζί με μία συνάδελφο εκπροσωπούν την ελληνική ομάδα του ERGA, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα στην αλληλούχιση των γονιδιωμάτων της Ελλάδας τα είδη προς εξαφάνιση. «Η συμμετοχή μου στην ελληνική ομάδα του ERGA μού δίνει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον, σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα μπορέσω να επιστρέψω», αναφέρει η κ. Θεοφανοπούλου, όμως, όπως και τον κ. Ασσαέλ και την κ. Καψετάκη, την ανησυχεί ότι οι πόροι για την επιστημονική έρευνα είναι πολύ περιορισμένοι στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Αμερική ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οσον αφορά το κομμάτι της νευροβιολογίας της γλώσσας, το προσεγγίζει μέσω εργαστηριακής έρευνας στο Ροκφέλερ, προσπαθώντας να αποσαφηνίσει τα εγκεφαλικά κυκλώματα που υποστηρίζουν τη φωνητική παραγωγή στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα, με έμφαση στα πτηνά. Η θέση της στη λίστα Forbes της έδωσε ηρεμία και χαρά, που μπορεί να τη μοιραστεί με αγαπημένους ανθρώπους. «Αντικατοπτρίζει ότι αυτό το ταξίδι που με έφερε σε αυτή τη διάκριση», λέει η κ. Θεοφανοπούλου, «δεν είναι ένα ταξίδι μοναχικό».
Ο 27χρονος Γιώργος Καλλίγερος
Ο μοναδικός Έλληνας στην κατηγορία της λίστας «Βιομηχανία» γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο 27χρονος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μ. Βρετανία ως Engine Design Engineer στην Bentley Motors, ενώ αργότερα βρέθηκε στην Tesla όπου εργάστηκε ως Design Engineer. Έτσι βρέθηκε το 2015 στην Καλιφόρνια στο τμήμα του vehicle engineering.
Όταν επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ για το μεταπτυχιακό του ασχολήθηκε με τη μελέτη του ποδηλάτου ως μοντέρνου μέσου αστικής μεταφοράς. Στη συνέχεια μαζί με τον Dan Keene, ίδρυσαν την Pushme, μια εταιρεία που ανέπτυξε μια υποδομή φόρτισης για προϊόντα που έχουν κάποιου είδους μικρής κίνησης όπως είναι τα ηλεκτρικά σκούτερ. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ΤIER (ευρωπαϊκή startup ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών) στις αρχές του 2020 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης του δικτύου της σε 4.500 τοποθεσίες σε 85 διαφορετικές πόλεις.
Σήμερα ο νεαρός επιχειρηματίας ζει στο Λονδίνο και έχει τη θέση του διευθυντή Hardware στην TIER Mobility.
Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2021
Τη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου για το 2021, μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται και τρεις Έλληνες, δημοσίευσε σήμερα Τρίτη (6/4) το Forbes.
Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο παραμένει για τέταρτη χρονιά ο Τζεφ Μπέζος, επικεφαλής της Amazon, με περιουσία 177 δισ. δολαρίων, αριθμός που αυξήθηκε κατά 64 δισ. ευρώ.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης της της Tesla με την περιουσία του να ανέρχεται στα 151 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άλμα 126,4 δισ. δολαρίων σε ένα μόλις χρόνο.
Στην τρίτη θέση παραμένει ο Μπερνάρντ Αρνό της LVMH, με περιουσία 150 δισ. ευρώ από 76 δισ. ευρώ το 2020.
Από εκεί και πέρα στη λίστα του Forbes με το Top 10 περιλαμβάνονται και οι:
Μπιλ Γκέιτς, της Microsoft με 124 δισ. δολάρια
Μαρκ Ζούγκερμπεργκ, του Facebook με 97 δισ. δολάρια
Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway, με 96 δισ. δολάρια
Λάρι Έλισον της Oracle με 93 δισ. δολάρια
Λάρι Πέιτζ της Google με 91,5 δισ. δολάρια
Σεργκέι Μπριν της Google με 89 δισ. δολάρια
Μουκές Αμπάνι των Reliance Industries με 84,5 δισ. δολάρια.
Ποιοι Έλληνες βρίσκονται στη λίστα του Forbes
Στη λίστα περιλαμβάνεται ως ο μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος ο Βαρδής Βαρδινογιάννης της Motor Oil στη θέση 2.141, με συνολική περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων.
Από εκεί και πέρα περιλαμβάνονται ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, αλλά κατατάσσεται στη Ρωσία με περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων στη θέση 1.833, ο Φίλιππος Νιάρχος στη θέση 1.111, ο οποίος διαθέτει περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων και κατατάσσεται στους δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας.
Στους δισεκατομμυριουχους της Ελβετίας περιλαμβάνεται και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος βρίσκεται στη θέση 1.362 της λίστας με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων.
Δείτε όλη τη λίστα εδώ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μακρινίτσα: Εισαγγελική παραγγελία για άμεση έρευνα για τον 32χρονο δράστη
- Κρήτη: Οργή για αυτούς που θέλουν να γιορτάσουν τα 80 χρόνια από τη ναζιστική εισβολή στο νησί
- Συναγερμός στο Παπανικολάου: Ασθενής με φυματίωση το έσκασε από νοσοκομείο
- Κυψέλη: Έγκυος η γυναίκα που δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό – Τι καταγγέλλει η 25χρονη
- Δολοφονία Καραϊβάζ: To ύποπτο ζευγάρι στην περιοχή και το νέο βίντεο ντοκουμέντο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr