Στο τραπέζι είναι οι αλλαγές στον κωδικό 6 για τις μετακινήσεις, όπως ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, τόνισε ότι είμαστε σε lockdown ενώ παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6, όπως να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.
Η σημερινή είναι ημέρα αποφάσεων εκτάκτως και νωρίτερα από την Παρασκευή, ημέρα που συνήθως γίνονται οι εισηγήσεις των ειδικών για μέτρα, εξαιτίας των πολύ δυσάρεστων εξελίξεων.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διαχείρισης της κατάστασης των νοσοκομείων στην Αττική που είναι σε σημείο… μηδέν.
Στο πλαίσιο αυτό, τα νοσοκομεία αλλάζουν χαρακτήρα και μετατρέπονται σε νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών κορονοϊού ή άλλων περιστατικών. Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ θα ανακοινωθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στην ίδια ενημέρωση πιθανόν θα συμμετέχει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για ανακοίνωση νέων μέτρων ανάλογα με το ποιες θα είναι οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το πρωί.
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, το Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» μετατρέπεται σε Covid νοσοκομείο, δεν θα δέχεται δηλαδή άλλα περιστατικά εκτός από ασθενείς κορονοϊού και δεν θα χρειάζεται να κάνει γενική εφημερία που θα έχει ως αποτέλεσμα μια πραγματικά ασφυκτική κατάσταση, από τη μία οι ασθενείς με Covid-19 και από την άλλη όσοι προσέρχονται για οποιονδήποτε λόγο στην εφημερία. Τους ασθενείς του «Σισμανογλείου» θα «αναλάβει» το «Ερρίκος Ντυνάν», που μπαίνει στη «μάχη» στήριξης του ΕΣΥ και θα νοσηλεύει αποκλειστικά non Covid περιστατικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή του Nοσοκομείου «Σισμανόγλειο» μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς έχει πνευμονολογικές κλινικές και εμπειρία στη διαχείριση πνευμονολογικών περιστατικών.
Τον ίδιο… ρόλο, τη νοσηλεία non Covid περιστατικών δηλαδή, θα έχει και το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), στο οποίο μεταφέρονται ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας πλην της λοίμωξης του κορονοϊού από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Ιπποκράτειο» και «Ερυθρός Σταυρός». Κλινικές των τεσσάρων αυτών νοσοκομείων εκκενώνονται ώστε να είναι διαθέσιμες για ασθενείς με Covid-19.
Ο ίδιος σχεδιασμός που γίνεται στο «Σισμανόγλειο» θα ακολουθηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, δηλαδή, είτε με την παραχώρηση ενός ολόκληρου νοσοκομείου -ακούστηκε χθες το Τζάνειο- ή με την παραχώρηση ολόκληρων κλινικών από το Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας. Το δεύτερο σενάριο ήταν και το επικρατέστερο έως χθες αργά το βράδυ.
Παράλληλα, εντείνεται η συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που θα συνεπικουρούν τις εφημερίες των δημόσιων, ώστε να παίρνουν «βάρος» σε περιστατικά non Covid. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ιδιωτικός τομέας έχει παραχωρήσει περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
Η πίεση των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο είναι αφόρητη, με τις νέες εισαγωγές και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ να ανεβαίνουν διαρκώς. Η πληρότητα των Εντατικών πλησιάζει το 100%, θυμίζοντας έντονα τη «μάχη» που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, χθες κενές έμεναν στην Αττική 19 κλίνες ΜΕΘ, μεταξύ των οποίων αυτές που μπήκαν στο σύστημα μόλις χθες σε «Αττικό» και «Ιπποκράτειο». Οι ΜΕΘ Covid στην Αττική ανέρχονταν έως χθες σε 312 και στόχος είναι να φτάσουν τις 340. Ο αριθμός των διασωληνωμένων χθες ανέβηκε στους 422 σε όλη τη χώρα, με τις επόμενες ημέρες να προμηνύονται ακόμη πιο δύσκολες. Πριν ένα μήνα, στις 2 Φεβρουαρίου, οι διασωληνωμένοι ήταν 244, δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση κατά… 73%.
Και αυτό γιατί τα κρούσματα αντί να πέφτουν – τρεις εβδομάδες συμπλήρωσης lockdown στην Αττική- ανεβαίνουν. Χθες η επιδημία έφτασε στο επίπεδο που ήταν τέλη Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στις 21-11, φτάνοντας τις 2.353 μολύνσεις, οι 1.159 από τις οποίες στην Αττική. Το κέντρο της Αθήνας συγκέντρωσε 318 περιστατικά κορονοϊού και ο Πειραιάς 202. Ο Πειραιάς, μάλιστα, είναι η περιοχή που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες, δίνοντας σημάδια πολύ μεγάλης διασποράς. Υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων -304- καταγράφηκε και στη Θεσσαλονίκη χθες, όπως επίσης και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Ενδεικτικά η Αχαΐα κατέγραψε 112 κρούσματα και η Λάρισα 90.
«Κόφτης» για μετακίνηση 6
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και σε όλη την υπόλοιπη χώρα ήταν το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης χθες υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Σήμερα το πρωί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει έκτακτη συνεδρίαση για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα και την εισήγηση νέων μέτρων. Ηδη χθες συνεδρίασαν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής – μεταφέροντας εκτάκτως την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη- τακτική κάθε Τετάρτη.
Στο «τραπέζι» των ειδικών βρίσκεται lockdown τύπου Μαρτίου – ενδεχομένως και για ολόκληρη τη χώρα. Το «μοντέλο» που υποστηρίζουν ειδικοί είναι το κλείσιμο ακόμη και ανοιχτών τομέων της οικονομίας όπως η βιομηχανία. Μεγάλη μερίδα των επιστημόνων ισχυρίζονται ότι είναι η στιγμή για κάτι τέτοιο -επιθυμώντας βέβαια και εκείνοι όπως όλη η κοινωνία το όσο πιο γρήγορο άνοιγμα- με χρονικό ορίζοντα τις δύο εβδομάδες ώστε μετά να επιτραπεί η σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Η κόπωση των πολιτών βρίσκεται πάντα στην εξίσωση επιστημόνων και κυβέρνησης, για το λόγο αυτόν ενδεχομένως προκριθεί η αυξημένη επιτήρηση του ήδη υπάρχοντος πλέγματος μέτρων, εμπλουτισμένου με ευέλικτες, «έξυπνες» λύσεις. Ετσι, στα πιθανά σενάρια εντάσσεται ο περιορισμός κίνησης με τον κωδικό 6 των SMS, ο οποίος εξετάζεται να χρησιμοποιείται μόνο για… πεζούς. Να μην μπορεί δηλαδή κάποιος να στείλει 6 για άσκηση σε άλλο δήμο ή περιοχή που χρειάζεται να μεταβεί με όχημα. Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εξεταστεί και για τα σημερινά μέτρα στην Αττική, αλλά δεν εφαρμόστηκε, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατοίκους πυκνοκατοικημένων περιοχών να έχουν πρόσβαση σε χώρους πρασίνου. Προβληματισμός επικρατεί και για την κατάχρηση του κωδικού 4, της «παροχής βοήθειας». Εάν βρεθεί τρόπος να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών κωδικών, δεν αποκλείεται να αρθεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα που έχει οδηγήσει σε συνωστισμό σε ανοιχτούς χώρους τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες.
Οι επιστήμονες, πάντως, τονίζουν ότι απαιτείται η καλύτερη επικοινωνία της σημασίας της μάσκας και του αυξημένου τέστινγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες, το ενδιαφέρον όμως δεν είναι «ζωντανό». Η διατήρηση του ανοίγματος όταν αυτό θα γίνει θα είναι εφικτή μέσω της σωστής εκπαίδευσης και παρότρυνσης των πολιτών, λένε οι ειδικοί.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Επιστρέφει lockdown Μαρτίου, έρχονται νοσοκομεία-Covid και κόφτης στο SMS 6
Δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο για αναδρομικά Δώρων σε όλες τις συντάξεις
Πλέγμα μέτρων στήριξης εργαζομένων και ανέργων κατά την περίοδο της πανδημίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr