Οι αξιωματούχοι του Κιμ έχουν ψάξει κάθε σπίτι στην πόλη Χιεσάν, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 200.000 ατόμων, για τα πυρομαχικά, δήλωσαν δύο πηγές στο Radio Free Asia.
«Η πόλη … θα παραμείνει σε περιορισμό μέχρι να βρεθούν και οι 653 σφαίρες», δήλωσε ένας κάτοικος της βόρειας επαρχίας Ριανγκάνγκ, όπου βρίσκεται η Χιεσάν, στην κορεατική υπηρεσία του RFΑ.
Τα πυρομαχικά ανακαλύφθηκε ότι έλειπαν στις 7 Μαρτίου, όταν στρατιώτες του 7ου σώματος του κορεατικού λαϊκού στρατού αποσύρθηκαν από την περιοχή γύρω από την πόλη, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα.
Είχαν αναπτυχθεί εκεί το 2020 για να επιβάλουν τον αποκλεισμό των συνόρων κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Όταν συνειδητοποίησαν πως λείπουν οι εκατοντάδες σφαίρες, οι στρατιώτες δεν το ανέφεραν αρχικά, αλλά προσπάθησαν να τις βρουν οι ίδιοι. «Αφού δεν κατάφεραν να τις βρουν ειδοποίησαν τους κατοίκους και ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα», λέει ένας κάτοικος.
Η αστυνομία και ο στρατός απέκλεισαν ολόκληρη την πόλη και άρχισαν να ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι.
«Όσοι είδαν ή μάζεψαν οποιοδήποτε αριθμό σφαιρών πρέπει να το αναφέρουν το συντομότερο δυνατό. Όσοι δεν αναφέρουν τυχόν σφαίρες που βρήκαν μπορεί να τιμωρηθούν», σημείωσε.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Πέρασαν 10 ημέρες και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία, αναφέρει η Daily Mail.
Οι κάτοικοι περίμεναν με ανυπομονησία την αποχώρηση του στρατού από την περιοχή, αλλά κατά τη διάρκεια της έρευνας θα έχουν ακόμη λιγότερη ελευθερία κινήσεων, δήλωσε στο RFA αξιωματούχος της επαρχίας Ριανγκάνγκ.
«Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκαν εντολές σε εργοστάσια, αγροκτήματα, ομάδες και μονάδες φύλαξης γειτονιάς στην επαρχία να συνεργαστούν ενεργά για την έρευνα που σχετίζεται με τα πυρομαχικά», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, προσθέτοντας ότι όταν οι σφαίρες δεν βρέθηκαν μετά από 10 ημέρες, οι Αρχές που διενεργούσαν την έρευνα κατέφυγαν σε ψέματα για να διασπείρουν τον φόβο στο κοινό.
Η μετακίνηση μιας τόσο μεγάλης δύναμης από τη συνοριακή περιοχή για την προστασία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τον λαό ότι η χώρα δέχεται επίθεση.
«Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, η Διοίκηση Στρατιωτικής Ασφάλειας του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλειας εξέδωσαν μια ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση κατά της ‘λεηλασίας, παράνομης κατοχής ή διάθεσης όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού τεχνολογίας μάχης’, όπως ορίζει το άρθρο 78 του ποινικού νόμου», δήλωσε ο αξιωματούχος, αυτός.
«Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, ένα πρόσωπο που κατέχει ή μεταβιβάζει παράνομα πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά ή όπλα τιμωρείται με αναμόρφωση μέσω εργασίας για περισσότερα από τρία χρόνια», εξήγησε.
Οι κάτοικοι φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει λύση, τότε οι Αρχές θα τιμωρήσουν τυχαία κάποιον που μπορεί να είναι εντελώς αθώος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε ανώνυμα για λόγους ασφαλείας.
«Κάποιοι κάτοικοι λένε ότι οι Αρχές αυξάνουν καθημερινά την στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Βορρά και του Νότου, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι ο Νότος προκαλεί πόλεμο. Επειδή αυτό το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο έντασης, οι κάτοικοι παρακολουθούν στενά πώς θα καταλήξει η έρευνα», τόνισε.