«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».
Όσον αφορά στο σύστημα εμβολιασμού που θα ανοίξει για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών τόνισε ότι θα ενταχθούν και οι ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Η κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων γίνεται από τους ειδικούς, εμείς υλοποιούμε οτιδήποτε αποφασίζεται με βάση τα κριτήρια που αποφασίζεται. Θα ενταχθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες. Είναι το αμέσως επόμενο στάδιο οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα είναι παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών, ενώ το επόμενο στάδιο θα αφορά άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου. Το πότε θα είναι αυτό εξαρτάται με τις παραδόσεις των εμβολίων» είπε ο κ. Πιερρακάκης και επανέλαβε ότι η βεβαίωση εμβολιασμού θεωρείται ως εργαλείο διευκόλυνσης.
Ψηλά οι «σκληροί» δείκτες, χαμηλά οι πιθανότητες άρσης μέτρων
Από σήμερα θα κριθούν οι εισηγήσεις των ειδικών για την άρση του lockdown στην Αττική, που ισχύει έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την ώρα διατηρούνται σε σταθερά υψηλό επίπεδο και ειδικά οι δείκτες νοσηλειών και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «ανεβαίνουν» ημέρα με την ημέρα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε χθες στους 346, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40% από την 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα, και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χθες μεγαλύτερος -880 σύνολο- συγκριτικά με τις αντίστοιχες ημέρες των δύο προηγούμενων εβδομάδων, τη Δευτέρα 15/2 και τη Δευτέρα 8/2, όταν καταγράφηκαν πανελλαδικά 698 και 638 περιστατικά αντίστοιχα.
Τα 880 νέα περιστατικά κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε σύνολο 15.610 τεστ (10.197 μοριακά και 5.413 rapid), το ένα τρίτο δηλαδή και λιγότερο των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργούνται τις καθημερινές. Με αυτό ως δεδομένο, ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων θεωρείται μεγάλος για Δευτέρα.
Ο «χάρτης»
Σχεδόν τα μισά περιστατικά -396- εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 95 στο κέντρο της Αθήνας. Η κατανομή στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής έχει ως εξής: 42 κρούσματα στην Ανατολική Αττική, 86 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 55 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 20 στη Δυτική Αττική, 33 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 58 στον Πειραιά και επτά στα νησιά της Αττικής. Η Θεσσαλονίκη διατηρεί τον διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων -85 χθες- χωρίς να παρατηρείται προς το παρόν αύξηση του ιικού φορτίου, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας συνεχίζει να καταγράφει δεκάδες νέες μολύνσεις (65 χθες), με τα μέτρα του αυστηρού lockdown να μην έχουν δείξει τη θετική τους επίδραση.
Ο κύριος «οδηγός» των επιστημόνων, όμως, οι ασθενείς σε ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι, δεν παρουσιάζει την επιθυμητή σταθεροποίηση. Χθες, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανερχόταν σε 346, κατά 20 περισσότεροι σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 24ωρο και κατά 40% αυξημένοι συγκριτικά με όσους ήταν διασωληνωμένοι στην αρχή του μήνα. Ειδικότερα, την 1η Φεβρουαρίου διασωληνωμένοι ήταν 248 ασθενείς. Η αύξηση αυτή οδηγεί σε μια σοβαρή πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, όπου εισάγεται καθημερινά το 60% των ασθενών. Την πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής εξέφρασε μέσα στο Σαββατοκύριακο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, γι’ αυτό και συγκλήθηκε σύσκεψη το περασμένο Σάββατο προκειμένου να εξεταστεί το plan Β όσον αφορά στην ανάπτυξη Εντατικών.
Για το λιανεμπόριο
Με βάση τον χθεσινό υψηλό αριθμό κρουσμάτων, όπως και της Κυριακής, από σήμερα δεν αναμένεται να φανεί μείωση των ημερήσιων περιστατικών, όπως και των δεικτών στα νοσοκομεία. Το γεγονός αυτό φέρνει τους επιστήμονες μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου.
Η εισήγηση των ειδικών θα κριθεί έως και την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή. Υπό όλα τα παραπάνω δεδομένα, όμως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ζητήσουν περαιτέρω «πίστωση χρόνου» προκειμένου να δείξει η επιδημία προς τα πού… πάει. Σε κάθε περίπτωση, στο όποιο άνοιγμα είτε από την 1η Μαρτίου, εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, είτε λίγες ημέρες αργότερα θα προηγηθούν δραστηριότητες που έχει αποδειχθεί ότι δεν «συμμετέχουν» στην επέκταση της αλυσίδας μετάδοσης.
Οπως προκύπτει από πληροφορίες των ειδικών, το click away αποτελεί μία τέτοια δραστηριότητα. Το ίδιο και τα σχολεία, με τη διαφορά ότι τα σχολεία συνεπάγονται αυξημένη κινητικότητα των γονέων, γι’ αυτό και αυτή τη φορά πιθανόν το λιανεμπόριο ανοίξει πρώτο σε σχέση με την Εκπαίδευση.
Στο Περιστέρι
Στο μεταξύ, εστίες επιδημικής έξαρσης «ξεφυτρώνουν» συνεχώς. Περισσότερα από 30 κρούσματα εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Περιστέρι Αττικής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλοί από τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν είχαν εμβολιαστεί, ωστόσο, όπως έχει τονίσει πολλάκις η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η ανοσία θέλει χρόνο για να «χτιστεί» και είναι δυνατόν να κολλήσει κάποιος τον ιό μετά την πρώτη δόση. Βέβαια, το εμβόλιο προστατεύει από βαριά νόσηση εξαιτίας της Covid-19 και άσχημη έκβαση.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Ψηλά οι «σκληροί» δείκτες, χαμηλά οι πιθανότητες άρσης μέτρων
Δημήτρης Λιγνάδης: Αύριο η απολογία του για τους δύο βιασμούς – Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr