Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγγενείς επιλέγουν την αποτέφρωση του αγαπημένου τους προσώπου που πέθανε από Covid-19, διότι αφενός φοβούνται για τυχόν έκθεσή τους στον ιό και αφετέρου αισθάνονται άγχος για το μακάβριο θέαμα που θα αντικρίσουν στα δέκα χρόνια που θα πραγματοποιηθεί η εκταφή, μιας και η σορός, όπως λένε οι ειδήμονες του χώρου, πιθανότατα δεν θα έχει προλάβει να αποσυντεθεί.
«Βάσει του υγειονομικού κανονισμού, οι νεκροί από κορονοϊό μπαίνουν σε δύο αεροστεγώς κλεισμένους πλαστικούς σάκους, με αποτέλεσμα οι σοροί τους να είναι δύσκολο να προλάβουν λιώσουν.
Οι συγγενείς του ατόμου που πέθανε από Covid-19 αγχώνονται ότι θα βρεθούν μπροστά σε μια τραγική κατάσταση, γι’ αυτό και πολλές φορές λένε ότι είναι καλύτερα το σώμα του να αποτεφρωθεί», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Αλακιώτης, «στο σύνολο των 110.000 νεκρών που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα, το 1,5% αποτεφρώνεται. Οσον αφορά στα άτομα που πεθαίνουν από Covid-19, είναι περίπου η ίδια αναλογία. Δηλαδή στους 5.500 νεκρούς από κορονοϊό, οι περίπου 150 καταλήγουν στο Κέντρο Αποτέφρωσης».
Διαδικασία
Πάντως, όπως στην ταφή έτσι και στην αποτέφρωση οι διαδικασίες λόγω του θανατηφόρου ιού έχουν αλλάξει. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισημαίνει ο κ. Αλακιώτης, δεν επιτρέπουν τελετή στην αίθουσα. «Η οικογένεια του θύματος Covid-19 δεν έχει τη δυνατότητα του αποχαιρετισμού. Πολλοί από τους ανθρώπους εισήλθαν στην Εντατική, διασωληνώθηκαν, κατέληξαν και οι συγγενείς τους δεν τους είδαν. Ούτε πρόκειται να τους δουν, γιατί τοποθετηθήκαν σε δύο πλαστικές σακούλες ερμητικά σφραγισμένες. Στο αποτεφρωτήριο έρχονται πιστοί και γίνεται τελετή με ιερέα, ωστόσο σήμερα δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο. Εχω τύχει στη διαδρομή σε κάποια ερημικά σημεία ένας ιερέας να διαβάζει έξω στην ύπαιθρο τον νεκρό. Τη στιγμή που τους δίνουμε τη τεφροδόχο, την αγκαλιάζουν σαν να αγκαλιάζουν το αγαπημένο τους πρόσωπο. Πιστεύω ότι είναι μαρτύριο αυτό που υφίσταται η οικογένεια λόγω του κορονοϊού».
Σε κάθε περίπτωση, η καύση νεκρών στην Ελλάδα φαίνεται ότι γνωρίζει αυξητική τάση. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, στο Κέντρο Αποτέφρωσης της Ριτσώνας πραγματοποιήθηκαν 1.380 αποτεφρώσεις.
«Υπολογίζουμε στον δεύτερο χρόνο να φτάσουμε γύρω στις 1.650 με 1.700 αποτεφρώσεις, μια αύξηση περίπου 20%», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης.
Και αν αυτός ο αριθμός για τη χώρα μας προκαλεί έκπληξη, στην Ευρώπη, αντίθετα, η καύση νεκρών είναι μια συνηθισμένη πρακτική, με τα ποσοστά να φτάνουν ακόμη και το 60%.
«Είμαστε στο ξεκίνημα, αλλά για εμάς είναι μακροχρόνιος αγώνας», τονίζει ο κ. Αλακιώτης, ο οποίος χρόνια τώρα αγωνίζεται για το δικαίωμα της αποτέφρωσης των νεκρών στη χώρα μας.
Οπως λέει, το Κέντρο Αποτέφρωσης «δεν δημιουργήθηκε για να γίνει συνήθεια από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά για να μην αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στη Βουλγαρία. Γιατί κι εγώ προσωπικά
Κρήτη: Τι λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Γάλλο ο οποίος σκότωσε την 36χρονη
ναγκάστηκα να πάω τον Παύλο Μοσχίτη, τον φίλο μου, το 2004 στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί. Δεν κυνηγάμε τα νούμερα. Οποιο άτομο επιθυμεί την αποτέφρωση, να μην αναγκάζονται οι δικοί του να επιβαρύνονται συναισθηματικά και οικονομικά για να το μεταφέρουν στο εξωτερικό, να αποτεφρώνεται στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο στόχος μας και αυτόν υπηρετούμε».
Κόστος και Εκκλησία
Το κόστος της καύσης νεκρών ανέρχεται στα 600 ευρώ, στη Βουλγαρία η διαδικασία της στοιχίζει 570 ευρώ. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στα 600 ευρώ περιλαμβάνεται η διαδικασία της καύσης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η επιλογή του φερέτρου, το κόστος της τελετής κ.λπ.
Στο θέμα της καύσης των νεκρών η Ελλαδική Εκκλησία έχει εκφράσει την πάγια αντίθεσή της, τονίζοντας ότι δεν θα τελείται Νεκρώσιμος Ακολουθία, ενώ έγκειται στην ευχέρεια του κάθε ιεράρχη η τέλεση Τρισάγιου. «Η στάση της είναι τιμωρητική… Η Εξόδιος Ακολουθία δεν προσφέρεται στον νεκρό, προσφέρεται για την παρηγοριά των συγγενών. Αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος να τιμωρήσει τους συγγενείς επειδή ο άνθρωπός τους επέλεξε την αποτέφρωση», καταλήγει ο κ. Αλακιώτης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία: Αγνοείται διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr